Κοσμος

Ο Γιούνκερ προειδοποιεί: Αν χαθεί η προοπτική της ένταξης, θα έχουμε πόλεμο στα Βαλκάνια

«Καμπανάκι» από τον πρόεδρο της Κομισιόν για την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
juncker.jpg
©EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε την Παρασκευή από τη Βιέννη, όπου βρίσκεται, για τον κίνδυνο ενός πολέμου στα Βαλκάνια στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαλείψει τις ελπίδες ένταξης των χωρών της περιοχής αυτής.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο της Αυστρίας, η Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσει «την ιδέα της προένταξης» για τις υποψήφιες χώρες, ώστε να τους δώσει ελπίδα και να τις βοηθήσει να βελτιώσουν την οικονομία τους πριν από την ένταξή τους.

«Αν κλέψουμε από τα Βαλκάνια την προοπτική της ένταξης (...) αν δοθεί η εντύπωση ότι δεν σοβαρολογούμε, θα βιώσουμε στο τέλος αυτό που ήδη βιώσαμε τη δεκαετία του '90 στην περιοχή» προειδοποίησε.

Από το 2025 και βλέπουμε για ένταξη

Ωστόσο, παραδέχτηκε πως «ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς» μέχρι την ένταξη των βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε., καθώς η πρόοδός τους είναι ακόμη «ανεπαρκής» και δεν επιτρέπει να εξεταστεί η ένταξη τους «πριν από το 2025», το νωρίτερο.

Όμως, όπως επεσήμανε, η Ε.Ε. πρέπει «να ασχοληθεί εντατικά» με τα Βαλκάνια και να μην επιτρέψει να γεννηθεί η ιδέα «ότι δεν είμαστε σοβαροί όσον αφορά τις προοπτικές ένταξης τους», πολύ περισσότερο που ορισμένες χώρες-μέλη δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για αυτήν τη διαδικασία.

«Το έδαφος στην περιοχή είναι ακόμη εύφορο για συγκρούσεις. Πρέπει να φροντίσουμε εντατικά τα δυτικά Βαλκάνια, να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται, να προειδοποιήσουμε πριν πάνε στραβά τα πράγματα και να διασφαλίσουμε ότι είναι απολύτως κατανοητό πως όλες οι συνοριακές διενέξεις θα πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν από την ένταξη. Δεν πρέπει να εισάγουμε αστάθεια από τα δυτικά Βαλκάνια στην Ε.Ε. Πρέπει να εξάγουμε σταθερότητα από την ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια» εξήγησε.

Οικονομική ζώνη

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να προτείνει στις χώρες της περιοχής «έναν οικονομικό χώρο όπου θα μπορούν εν μέρει να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνουν όταν κάποια μέρα γίνουν μέλη».

Η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Η Αλβανία και η πΓΔΜ είναι σήμερα απλώς υποψήφιες χώρες, ενώ το καθεστώς αυτό ελπίζουν ότι θα πετύχουν κάποια στιγμή η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ