Κοσμος

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αύξησε τα ποσοστά του Νοτιοκορεάτη Προέδρου

11% άνοδος στη δημοτικότητα του Μουν Τζε-Ιν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kim.jpg
© EPA/CHEONG WA DAE HANDOUT

Η δημοτικότητα του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν σημείωσε αλματώδη άνοδο αυτή την εβδομάδα μετά την επίσκεψή του στην Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο κεντροαριστερός ηγέτης είχε δει τη δημοτικότητά του να πέφτει εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας και της "φούσκας" των ακινήτων.

Όμως σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Gallup Korea, που πραγματοποιήθηκε σε 1.001 ερωτηθέντες από την Τρίτη ως την Πέμπτη, το 61% των Νοτιοκορεατών εγκρίνει τις ενέργειες του προέδρου, άνοδος 11% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αύξηση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί ως «αποτέλεσμα της τρίτης διακορεατικής συνόδου κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στην Πιονγκγιάνγκ», επεσήμανε η Gallup Korea.

Το ποσοστό των Νοτιοκορεατών που αποδοκιμάζει τις ενέργειες του Μουν μειώθηκε κατά 9 μονάδες στο 30%.

Η Βόρεια Κορέα δέχθηκε «να κλείσει οριστικά» το πεδίο δοκιμών μηχανών πυραύλων στο Τονγκτσάνγκ-ρι και τις εγκαταστάσεις για τις εκτοξεύσεις πυραύλων με την παρουσία ειδικών των χωρών που τις αφορά» η διαδικασία αυτή.

Η Πιονγκγιάνγκ έκανε επίσης λόγο για το οριστικό κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου στη Γιονγκμπιόν, αν οι ΗΠΑ «λάβουν αντίστοιχα μέτρα».

Βόρεια και Νότια Κορέα υπέγραψαν επίσης μια συμφωνία για την αποκλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης μεταξύ τους και αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, αλλά και να υποβάλουν κοινή υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032.

Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι η Βόρεια Κορέα δεν έκανε σημαντικές υποχωρήσεις. Όμως αντίθετη φαίνεται να είναι η άποψη των Νοτιοκορεατών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Realmeter, το 71,6% των ερωτηθέντων εγκρίνει το αποτέλεσμα της συνόδου, ενώ το 22,1% έχει αρνητική άποψη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ