- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μέρκελ: Οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για το μεταναστευτικό έχουν προχωρήσει
Αντιθέτως, η αντίστοιχη συμφωνία με την Ιταλία χρειάζεται ακόμη χρόνο
Οι διαπραγματεύσεις του Βερολίνου με την ελληνική κυβέρνηση για μια συμφωνία στο μεταναστευτικό έχουν προχωρήσει αρκετά, δήλωσε η Καγκελάριος 'Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι, αντιθέτως, η αντίστοιχη συμφωνία με την Ιταλία χρειάζεται ακόμη χρόνο.
«Βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ντένις Ζβίζντιτς και τόνισε ότι η ίδια είναι πρόθυμη να συνομιλήσει και απευθείας με τον ιταλό Πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε. «Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο», διευκρίνισε.
Το περασμένο Σάββατο επετεύχθη ανάλογη συμφωνία με την Ισπανία, η οποία προβλέπει ότι η Γερμανία θα μπορεί εντός 48 ωρών από τον εντοπισμό τους στα γερμανοαυστριακά σύνορα να επαναπροωθεί στην Ισπανία μετανάστες οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει εκεί αίτημα ασύλου, μέσω του συστήματος Eurodac. Την εν λόγω συμφωνία επέκρινε ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων (FDP) για την ευρωπαϊκή πολιτική Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, κάνοντας λόγο για «αστείο», καθώς, όπως είπε, εάν κάποιος θέλει να μεταβεί από την Ισπανία στην Γερμανία, δεν θα το κάνει μέσω Αυστρίας, αλλά μέσω Γαλλίας.
Τόσο η κυρία Μέρκελ όσο και ο κ. Ζβίζντιτς τόνισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αιτίες του αυξημένου αριθμού προσφύγων οι οποίοι φθάνουν μέσω της Σερβίας. Σύμφωνα με τον βόσνιο αξιωματούχο, πολλοί εκμεταλλεύονται το καθεστώς ελεύθερης βίζας μεταξύ Ιράν και Σερβίας και κατόπιν επιχειρούν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Βοσνίας.
«Φυσικά προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι κινούνται ήδη από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα. Και όλοι ακολουθούν αυτή την βαλκανική διαδρομή», δήλωσε ο κ. Ζβίζντιτς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει, σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που περνούν από την χώρα του προς την Ε.Ε.
Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ υποσχέθηκε στον συνομιλητή της ενίσχυση της βοήθειας μέσω της δύναμης Frontex.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.