- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Υεμένη: 40 παιδιά μεταξύ των 51 νεκρών του λεωφορείου που επλήγη από πύραυλο (εικόνες, video)
Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Νέοι βομβαρδισμοί από τη Σαουδική Αραβία
Τραγικός είναι ο απολογισμός από τον βομβαρδισμό λεωφορείου που μετέφερε παιδιά από κατασκήνωση στην Υεμένη.
Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 40 παιδιά σκοτώθηκαν, όταν πύραυλος μαχητικού τίναξε στον αέρα το όχημα σε κατάμεστη λαϊκή αγορά στην πόλη Νταχιάν. Τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικίας 10-13 ετών.
Το πολεμικό αεροσκάφος ανήκει σε έναν συνασπισμό, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, που μάχεται κατά των σιιτών αντικαθεστωτικών Χούθι, στηρίζοντας την κεντρική κυβέρνηση του αραβικού κράτους. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 51, καθώς 11 ενήλικες βρήκαν φρικτό θάνατο. Παράλληλα, άλλα 79 άτομα, εκ των οποίων τα 56 είναι παιδιά, μεταφέρθηκαν με τραύματα στο νοσοκομείο.
Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Με την Υεμένη να βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στη δίνη του εμφυλίου πολέμου, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει εκτάκτως τις επόμενες ώρες κεκλεισμένων των θυρών με θέμα συζήτησης τα όσα τραγικά εκτυλίχθηκαν με το λεωφορείο που μετέφερε παιδιά.
Η συνεδρίαση διεξάγεται κατόπιν αιτήματος της Βολιβίας,της Ολλανδίας, του Περού, της Πολωνίας και της Σουηδίας -κράτη που δεν είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος και καταδίκασε τον βομβαρδισμό του λεωφορείου.
Εκπρόσωπος της συμμαχίας ανέφερε ότι στόχος της αεροπορικής επιδρομής ήταν αντάρτες μαχητές Χούθι και σε καμία περίπτωση άμαχοι. Παράλληλα, έκανε λόγο για μια «νόμιμη» στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των αντιπάλων της. Η Νταχιάν (επαρχία Σααντά) παραμένει υπό τον έλεγχο των Χούθι.
Δεν σταματούν οι βομβαρδισμοί
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Masirah, που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς, ο Σαουδαραβικός Συνασπισμός (ο οποίος έχει την υποστήριξη κρατών της Δύσης) πραγματοποίησε νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην επαρχία Μαρίμπ, ανατολικά της πρωτεύουσας Σαναά.
Αυτήν τη φορά, στο στόχαστρο, μπήκε μια κατοικία. Ένα κορίτσι νεκρό και αρκετοί τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής επιδρομής. Την ίδια στιγμή το σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι αναχαιτίστηκαν την Παρασκευή δύο ρουκέτες που εκτόξευσαν σιίτες αντάρτες με στόχο τη νότια επαρχία Τζιράν στη Σαουδική Αραβία.
Αιματηρός εμφύλιος
Εκτιμάται ότι περίπου 10.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 9.500 αμάχων, έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Μάρτιο του 2015 όταν και η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να επέμβει στρατιωτικά για να ενισχύσει την κεντρική κυβέρνηση απέναντι στους Χούθι (οι οποίοι έχουν την υποστήριξη του Ιράν, παραδοσιακού εχθρού του σουνίτικου αραβικού βασιλείου του Ριάντ).
Παραδοσιακά, ο συνασπισμός αρνείται τις κατηγορίες ότι αεροσκάφη του σκοτώνουν αμάχους, ωστόσο πολλές ΜΚΟ καταγγέλλουν βομβαρδισμούς σε σχολεία, νοσοκομεία και οικιστικές ζώνες, με το Ριάντ να απαντά ότι οι αντάρτες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, χρησιμοποιώντας πολίτες ως «ανθρώπινες ασπίδες».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συστάσεις για αποφυγή ταξιδιών σε χώρες όπως η Ιορδανία, το Κατάρ και η Αίγυπτος
Εκατοντάδες σχολεία υπό κατάληψη
Ο πρόεδρος του σχολείου δήλωσε ότι οι κερκίδες ελέγχονται και ότι θα γίνει δεύτερη επιθεώρηση μετά το ατύχημα
Tα πλάνα προκάλεσαν συζητήσεις και έντονες αντιδράσεις για τη συμπεριφορά του διανομέα
Αμφισβητείται η αμεροληψία της Λετίσια Τζέιμς λόγω δηλώσεων στήριξης προς την καταγγέλλουσα
Τα σχολικά κτίρια, οι ώρες μαθημάτων και η απουσία εκπαιδευτικών
Έρευνα για την κίνηση της ευρωβουλευτή σε έκθεση για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου
Ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος κρατιδιακού κοινοβουλίου μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο για επικίνδυνη ρητορική
Δύο ακόμη παιδιά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση
Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν ζημιές σε σπίτια και υποδομές
Επλήγη και δεύτερο εμπορικό πλοίο στη βουλγαρική ΑΟΖ
Παραμένει διασωληνωμένη σε κρίσιμη κατάσταση
Τα σκάνδαλα διαφθοράς που πιέζουν την κυβέρνηση και το στεγαστικό
«Δεν είχε νόημα να προσπαθώ να αγοράσω ελευθερία για τον μελλοντικό μου εαυτό»
Ο 80χρονος Άουγκουστ Χάνινγκ κατηγορείται για διαρροή κρατικών μυστικών και συνεργασία με ξένη υπηρεσία
Η ιστορία πίσω από το «πρόσωπο» των μαθητικών κινητοποιήσεων
Πώς η αδελφότητα Chi Pai του Κορνέλ φέρνει στο προσκήνιο τις πρακτικές του παλαιότερου θεσμού εντός των αμερικανικών πανεπιστημίων
Οι τρεις σε σοβαρή κατάσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.