Κοσμος

Αυτοκινητοβιομηχανίες απειλούνται με 14 δισ. ευρώ σε πρόστιμα

Ο αυστηρός κανονισμός της Ε.Ε. για τις εκπομπές ρύπων CO2 και τα χρονικά περιθώρια που στενεύουν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
co2.jpg
Twitter

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα κινδυνεύσουν να δεχτούν μεγάλα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν μέσα στους επόμενους μήνες και μέχρι το 2020 που είναι και η καταλυτική χρονιά, δεν καταφέρουν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων στα οχήματά τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ειδικών στον χώρο της αυτοκίνησης, τα πρόστιμα συνολικά μπορεί να φθάσουν το ποσό των 14 δισ. ευρώ. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει αρκετές εταιρείες στην οικονομική καταστροφή. Προκειμένου να αποφύγουν μια τέτοια εξέλιξη, θα αναγκαστούν είτε να αλλάξουν τα πλάνα τους ή να προχωρήσουν σε συνεργασίες για την κατασκευή μοντέλων με εκπομπές που δεν θα υπερβαίνουν τα όρια, τα οποία έχει θέσει η Ε.Ε.

Η καλύτερη λύση φαίνεται να είναι η στροφή στα ηλεκτροκίνητα οχήματα -κίνηση που θα εξαλείψει τις υπερβολικές εκπομπές και θα φέρει ισορροπία στον στόλο των αυτοκινητοβιομηχανιών. Οι κατασκευαστές, ωστόσο, γνωρίζουν εδώ και χρόνια την πολιτική της Ε.Ε. και προσπαθούν να τηρήσουν το πλάνο που θα τους επιτρέψει να βρίσκονται μέσα στα επιτρεπτά όρια.

Αυξήθηκαν οι εκπομπές ρύπων

Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το 2017, οι εκπομπές CO2 στα αυτοκίνητα αυξήθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, αυτήν τη στιγμή, το μέσο επίπεδο εκπομπών CO2 της Ε.Ε. είναι 122,9 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, δηλαδή 8 γραμμάρια υψηλότερο από τον προσαρμοσμένο στόχο.

Στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών, πάντως, δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι «ακολουθούν τις εξελίξεις στην τεχνολογία» και πως στο τέλος θα υπάρξει εναρμόνιση με τους στόχους που θέτουν οι Βρυξέλλες στο ζήτημα των ρύπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ