- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παρουσία του γενικού γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουστάφα Ουαζίρι αλλά και των δημοσιογράφων ανοίχτηκε σήμερα η περίφημη σαρκοφάγος από γρανίτη στην περιοχή Σίντι Γκάμπερ της Αλεξάνδρειας, που είχε φουντώσει τις φήμες γιa τεράστια αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αίγυπτο.
«Η σαρκοφάγος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο». Τη δήλωση αυτή έκανε απόψε στην «Αλ Αχράμ», ο Γενικός Γραμματέας Αρχαιοτήτων Αιγύπτου Μουστάφα Ουαζίρι, λίγες ώρες μετά το σημερινό άνοιγμα της τεράστιας σαρκοφάγου βάρους 30 τόνων.
Σύμφωνα με τον Τύπο, μία Επιτροπή του Υπουργείου Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι η σαρκοφάγος περιέχει τρεις σκελετούς πολεμιστών που φαίνεται να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της μάχης.
Ο Γενικός Γραμματέας προσέθεσε ότι η ημερομηνία της σαρκοφάγου δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αν δηλαδή ανήκει στην Πτολεμαϊκή περίοδο (332-30 π.Χ.) ή στη Ρωμαϊκή περίοδο (30 π.Χ. - 642 μ.Χ.).
Ένας από τους παρεβρισκόμενους επιστήμονες δήλωσε ότι το κρανίο ενός εκ των τριών σκελετών, φέρει τραύμα από βέλος.
Οι σκελετοί και η σαρκοφάγος θα μεταφερθούν στην αποθήκη όπου στεγάζονται τα αρχαία ευρήματα της Αλεξάνδρειας, για περαιτέρω μελέτη.
Ωστόσο, μετά την αποκάλυψη απομακρύνεται σημαντικά το ενδεχόμενο, η τεράστια γρανιτένια σαρκοφάγος της Αλεξάνδρειας να αποτελεί σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη.
Σε ό,τι αφορά τους σκελετούς μάλιστα, αν και παρουσιάζουν κάποιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, δεν φαίνεται να ικανοποιούν τις αρχικές προσδοκίες. Πάντως, ένα από τα κρανία φέρει τραύμα από ένα βέλος, κάτι που μένει να ερευνηθεί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μαχητικά του ΝΑΤΟ προχώρησαν σε αναχαίτιση
Η Κνεσέτ ενέκρινε προκαταρκτικά τη διάλυσή της εν μέσω πολέμου και πολιτικής κρίσης
«Σε περίπτωση που σου τελείωναν τα αρώματα», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι δεν απαιτούνται ειδικά μέτρα
Στο παρελθόν ο Γκουτέρες έχει προειδοποιήσει ότι ο ΟΗΕ είναι αντιμέτωπος με «άμεση οικονομική κατάρρευση»
Κατηγορούνται ότι διοχέτευαν επιστημονικά δεδομένα από ακαδημαϊκούς και πανεπιστήμια στο Μόναχο
«Απόλαυσα τα πάντα. Δεν μετανιώνω για τίποτα», δήλωσε η Αλεσάντρα Μουσολίνι
Στα ύψη οι τιμές ντίζελ εξαιτίας της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή
Σκληρή προειδοποίηση της Τεχεράνης προς ΗΠΑ και Ισραήλ - Σε κρίσιμο σημείο οι διπλωματικές προσπάθειες
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κατηγόρησε την κουβανική κυβέρνηση για τα «αφάνταστα δεινά» των κατοίκων του νησιού
Η Λόρνα Χαϊντίνι αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες πρώην συναδέλφου της, ο οποίος αξίωνε εκατομμύρια δολάρια
Tάχιστα οι διαδικασίες επαναπατρισμού
Η ιστορία της πρωτοπόρου πιλότου και το άλυτο μυστήριο της εξαφάνισής της
Ο Ισάκ Άντικ σκοτώθηκε το 2024 όταν έπεσε από ύψος 100 μέτρων κατά τη διάρκεια πεζοπορίας με τον γιο του
Βαθαίνει το ρήγμα στη Συμμαχία
Καταδίκη 23χρονου για τη στυγερή δολοφονία της Σάνα Γιουσάφ, που συγκλόνισε τη χώρα
Κινητά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων Iskander-M χρησιμοποιήθηκαν σε στρατιωτικές ασκήσεις
Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής και επικριτής του Τραμπ χάνει το χρίσμα από τον εκλεκτό του προέδρου
Τι καταγγέλλει η οικογένεια του νεαρού
«Βήμα προς ένα ισορροπημένο διατλαντικό εμπόριο», λέει η φον ντερ Λάιεν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.