- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
DW: Δυσμενής για την Ελλάδα η συμφωνία για το προσφυγικό
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ιταλία έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί πρόσφυγές από τη Γερμανία
Η συμφωνία των γερμανικών κυβερνητικών κομμάτων στο προσφυγικό προβλέπει μεταξύ άλλων ότι άτομα που θα εντοπίζονται στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία και τα οποία έχουν υποβάλλει ήδη αίτηση ασύλου σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θα επαναπροωθούνται σε αυτές της χώρες. Προϋπόθεση για την επαναπροώθηση θα είναι είτε διμερή συμφωνία είτε συνεννόηση κατά περίπτωση με αυτά τα κράτη. Οι επαναπροωθήσεις θα πραγματοποιούνται εντός 48 ωρών. Αυτό το διάστημα τα άτομα θα κρατούνται στις υπάρχουσες δομές της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, με άλλα λόγια δεν δημιουργούνται «κέντρα τράνζιτ» όπως θα το ήθελαν τα χριστιανικά κόμματα. Σε περίπτωση που η επαναπροώθηση σταθεί αδύνατη τότε τα άτομα αυτά θα στέλνονται στην Αυστρία απ' όπου έχουν εισέλθει στη Γερμανια. Προϋπόθεση για αυτό είναι η σύναψη σχετικής συμφωνίας με τη Βιέννη.
Δυσμενή για την Ελλάδα συμφωνία
Στο κείμενο στο οποίο συμφώνησαν τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU, CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες ανακοινώνεται επίσης η επίσπευση των διαδικασιών για την επαναπροώθηση ατόμων που εντοπίζονται εντός της γερμανικής επικράτειας και τα οποία έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Προς το παρόν επιτυγχάνεται μόνο στο 15% αυτών των περιπτώσεων επαναπροώθηση. Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός τους η γερμανική κυβέρνηση θα επιδιώξει να κλείσει διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση του άρθρου 36 του Κανονισμού του Δουβλίνου. Η σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας θα είχε σημαντικές επιπτώσεις γαι την Ελλάδα.
Η προφορική συνεννόηση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της πρόσφατης Σύνοδου Κορυφής της ΕΕ, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα δέχεται εκείνα τα άτομα που εντοπίζονται στα σύνορα Αυστρίας-Γερμανίας τα οποία έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ελληνικούς υπολογισμούς ο αριθμός τους ανέρχεται μηνιαίως στα 50 με 100. Αντ´ αυτού η Γερμανία δεσμεύεται να δεχθεί σχεδόν 3.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα που έχουν υποβάλλει αίτηση επανένωσης οικογενειών. Αν τώρα η ελληνική κυβέρνηση κλείσει και μια δεύτερη συμφωνία με την οποία θα υποχρεούται να δεχθεί και εκείνα τα άτομα που εντοπίζονται εντός της Γερμανίας, τα οποία έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, τότε ο «ισολογισμός» θα είναι σε βάρος της. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών το πρώτο εξάμηνο του 2018 υπέβαλαν στη Γερμανία 3.337 άτομα αίτηση ασύλου, τα οποία είχαν υποβάλλει ανάλογη αίτηση προηγουμένως στην Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός προέκυψε από τη σύγκριση τον δαχτυλικών αποτυπωμάτων στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EURODAC.
Στοχοποίηση της Ελλάδας
Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ σκοπεύει να αξιοποιήσει τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στην Αυστρία για πρώτες συνομιλίες με τον έλληνα και ιταλό ομόλογο του. Πάντως, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ιταλία έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί πρόσφυγές από τη Γερμανία. Αρνητικά στα γερμανικά σχέδια αντέδρασε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Όπως επεσήμανε χθες μετά τη συνάντηση του με τον κ. Ζεεχόφερ στη Βιέννη δεν πρόκειται να δεχτεί άτομα από τη Γερμανία, τα οποία έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ο δε ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν επέλεξε να στοχοποιήσει την Ελλάδα. Σε συνέντευξη τύπου με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί άτομα από τη Γερμανία στη βάση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Αιτιολογώντας τη στάση του ο κ. Όρμπαν τόνισε πως η Ουγγαρία δεν είναι πρώτη χώρα εισόδου αυτών των ανθρώπων στην ΕΕ: «Σημείο πρώτης εισόδου είναι η Ελλάδα». «Συχνά συμβαίνει να μην καταγράφονται», είπε ο Β. Όρμπαν. Για αυτό το λόγο «θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να επαναπροωθούνται από τη Γερμανία στην Ελλάδα και όχι στην Ουγγαρία.»
Πηγή: DW
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.