- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συνάντηση Σνόουντεν με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας
Με εκπροσώπους οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρους και Ρώσους βουλευτές θα συναντηθεί σήμερα ο Έντουαρντ Σνόουντεν στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβο όπου βρίσκεται από τότε που έφυγε από το Χονγκ Κονγκ, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα πραγματοποιηθεί μία τέτοια συνάντηση», δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου και πρόσθεσε ότι αυτή θα λάβει χώρα μετά το μεσημέρι. Η συνάντηση θα γίνει κατόπιν αιτήματος του ιδίου του Σνόουντεν.
Το γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα επιβεβαίωσε την πληροφορία στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 16.00 (ώρα Ελλάδος), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ επικαλούμενο τον δικηγόρο της Μόσχας Γκένρικ Πάντβα, ενώ νωρίτερα είχε μεταδώσει ότι ο Σνόουντεν θα κάνει δηλώσεις.
Ο πρώην σύμβουλος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA), ο οποίος κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία επειδή διοχέτευσε πληροφορίες για μυστικά προγράμματα παρακολούθησης από την Ουάσινγκτον, μετέβη στη Μόσχα στις 23 Ιουνίου κι έκτοτε δεν έχει φύγει από τον χώρο μετεπιβίβασης του Σερεμέτιεβο παρότι τρεις χώρες έχουν προσφερθεί να του παραχωρήσουν πολιτικό άσυλο.
Οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Διεθνής Διαφάνεια και Διεθνής Αμνηστία, επιβεβαίωσαν ότι δέχτηκαν ηλεκτρονικά μηνύματα με τα οποία ο Σνόουντεν τις προσκαλούσε να συναντηθούν στο αεροδρόμιο. Το Ίντερφαξ, μάλιστα, μετέδωσε ότι προσκλήθηκαν και η οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) και άλλες.
"Ναι, έλαβα ένα σύντομο email. Ανέφερε ότι θα ήθελε (ο Σνόουντεν) να συναντηθεί με τον εκπρόσωπο μίας οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων-δεν υπήρχαν περισσότερες πληροφορίες», δήλωσε ο Σεργκέι Νικίτιν, επικεφαλής του ρωσικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Στην επιστολή του προς τις οργανώσεις, την οποία ανέβασε στο Facebook η Human Rights Watch, ο Σνόουντεν υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζει μία παράνομη εκστρατεία από Αμερικανούς αξιωματούχους και ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί να του στερήσει το δικαίωμα να δεχτεί τις προσφορές πολιτικού ασύλου.
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι ο Σνόουντεν θα πρέπει να επιλέξει έναν τελικό προορισμό και να μεταβεί εκεί το συντομότερο δυνατόν, αλλά δεν είναι σαφής ο τρόπος μετάβασής του σε όποια από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που του έχουν προσφέρει άσυλο.
Κ. Τ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας βγήκαν να διαμαρτυρηθούν περίπου 30.000 άτομα
Πιθανό το αίτημα για απονομή χάριτος
Σχεδόν μισή ημέρα μαθημάτων την εβδομάδα χάνεται
Eπτά κουκουλοφόροι μπήκαν σε αποθήκη της ιστορικής οινοποιίας
Οι πίνακες «Madame Colonna Romano» και «Young Woman at the Well»
Η βρετανική βασιλική οικογένεια προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από το σκάνδαλο Έπσταϊν
Σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ - «Ο Γκέμπελς χειροκροτεί από την κόλαση»
Ο πρώην στρατιωτικός ψυχίατρος σκότωσε 13 ανθρώπους, οι 12 από τους οποίους ήταν στρατιώτες την 5η Νοεμβρίου 2009
«Η ντροπή είναι μετριοπαθής λέξη», δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης
Η πλειοψηφία των Αμερικανών ψηφοφόρων συνδέει τις οικονομικές επιλογές του Λευκού Οίκου με την ακρίβεια
Τρεις πολίτες, ανάμεσά τους και ένας πιλότος της Saudia έχασαν τη ζωή τους
Αντιμετώπιζε από την παιδική της ηλικία εξαντλητική υπνηλία και παραισθήσεις και κανείς δεν είχε καταλάβει γιατί
Ο συγγραφέας των υπερεπιτυχιών είχε κάτι να πει για την Αμερικανίδα πρέσβειρα
Ο Πιτ Χέγκσεθ ανακοίνωσε ότι η εκτέλεση του Νιντάλ Χασάν θα γίνει δημόσια
Οι αρχές προχώρησαν σε δύο συλλήψεις
Η αντίδρασή της μόλις έμαθε ότι κέρδισε το βραβείο
Έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Εξετάζεται το ενδεχόμενο συμβολαίου θανάτου πίσω από τη δολοφονία του 57χρονου γιατρού στη Μαρμπέγια
Το Λαϊκό Κόμμα και το Vox εμφανίζονται κοντά στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενόψει των πρόωρων εκλογών
Η ανακοίνωση της Νορβηγικής Επιτροπής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.