- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Μέρκελ θέλει ευρωπαϊκά κριτήρια για τη χορήγηση ασύλου
«Αν δεν το καταφέρει αυτό η Ευρώπη, τότε κινδυνεύει»
Υπέρ της εφαρμογής κοινών ευρωπαϊκών κριτηρίων για την χορήγηση ασύλου τάχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, προειδοποιώντας ότι «αν δεν το καταφέρει αυτό η Ευρώπη, τότε κινδυνεύει». Πήρε ωστόσο αποστάσεις από τις προτάσεις του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για απέλαση των προσφύγων χωρίς έγγραφα ήδη στα σύνορα, τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του γερμανικού.
Μιλώντας σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, η κυρία Μέρκελ ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει γύρω από την λειτουργία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασύλου και Προσφύγων (BAMF) με τις αποκαλύψεις ότι το γραφείο της Βρέμης είχε εγκρίνει χιλιάδες αιτήσεις ασύλου οι οποίες είχαν προηγουμένως απορριφθεί σε άλλα κρατίδια. Αν γύριζα τον χρόνο πίσω, θα είχα παρέμβει νωρίτερα και πιο δυναμικά, δήλωσε η Καγκελάριος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μπορεί σήμερα η κατάσταση να μην φαίνεται ιδανική, αλλά έχουν επιτευχθεί πολλά σε σχέση με το προσφυγικό. Ερωτώμενη πάντως αν συμμερίζεται την άποψη του επικεφαλής της Κ.Ο. του κυβερνητικού της εταίρου, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ περί «βιομηχανίας εναντίον των απελάσεων», η κυρία Μέρκελ περιορίστηκε να πει ότι η επιλογή των λέξεων δεν την εκφράζει.
Αναφερόμενη στην υπόθεση του βιασμού και της δολοφονίας της 14χρονης Σουζάνας Φ. από το Βισμπάντεν από έναν Ιρακινό και έναν Τούρκο, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «τρομερή υπόθεση» και εξέφρασε την συμπαράστασή της στους γονείς του θύματος, στους οποίους, όπως είπε «συνέβη ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί». Συνέχισε ωστόσο λέγοντας ότι η υπόθεση αυτή αναδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθούν και να επιταχυνθούν οι διοικητικές διαδικασίες που αφορούν άτομα των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί, όπως συνέβαινε και με τον έναν από τους δυο ύποπτους ως δράστες του εγκλήματος.
Η συνέντευξη της κυρίας Μέρκελ έκλεισε με αναφορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που αρχίζει αυτή την εβδομάδα στην Ρωσία και το ενδεχόμενο η Καγκελάριος να παρακολουθήσει ζωντανά κάποιον αγώνα της εθνικής ομάδας της Γερμανίας, όπως συνηθίζει, παρά τις τεταμένες σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Αυτό θα μπορούσε να είναι καλό. Τέτοια ταξίδια δεν συγκρούονται με τις αρχές μου», δήλωσε η Καγκελάριος, ενώ, αναφερόμενη στην υπόθεση της φωτογράφισης των ποδοσφαιριστών Μεσούτ Έζιλ και Ιλκάι Γκιουντογκάν με τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι οι δύο τουρκικής καταγωγής παίκτες δεν σκέφτηκαν τι θα προκαλούσε η φωτογραφία τους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να απογοητεύσουν τους γερμανούς φιλάθλους.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 56χρονος ηγέτης του Ιράν έχει χάσει τουλάχιστον το ένα από τα δύο πόδια του
Πάνω από 11 δισ. δολάρια σε λιγότερο από μία εβδομάδα και ο πόλεμος εξαντλεί όπλα και πόρους
Δύο διπλωμάτες από πρεσβείες σε Κοπεγχάγη και Καμπέρα εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ζητώντας άσυλο
Ο Γκρέγκορι Μικς κάλεσε τον Ερντογάν «να αλλάξει άμεσα πορεία»
Συναγερμός στο Γουέστ Μπλούμφιλντ με αυτοκίνητο να πέφτει στη συναγωγή Temple Israel και να ακολουθούν πυροβολισμοί
Η μήνυση αφορά παραβίαση εμπορικού σήματος και παραπλάνηση πελατών
Γιατί κατεβαίνουν μέχρι τα σπίτια οι αρκούδες στην Ιαπωνία;
Όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν,
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν απαντά στις απειλές Τραμπ για το ηλεκτρικό δίκτυο
Περίπου 660 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο
Το Ιράν έχει ποντίσει περίπου 12 νάρκες στα Στενά του Ορμούζ
Έρευνα δείχνει το κόμμα του Νigel Farage πρώτο σε γκέι και αμφιφυλόφιλους άνδρες, παρά τις αντι-LGBTQ πολιτικές του κόμματος
Η συγκλονιστική ιστορία που έφερε στο προσκήνιο η πρώην σύζυγός του ηθοποιού του Grey’s Anatomy, Ρεμπέκα Γκέιχαρτ
«Είμαστε ανίκητοι», γράφει η ανάρτηση στο Χ
Ο ισραηλινός στρατός καλεί κατοίκους στη συνοικία Μπασούρα να απομακρυνθούν πριν από επιχείρηση
Τέσσερις ημέρες μετά τον διορισμό του, ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ μίλησε μόνο γραπτώς - Και τα ερωτήματα παραμένουν
Ματωμένα πτερύγια όρκας ξεβράστηκαν σε παραλία - Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Τα βίντεο εντοπίστηκαν μετά από αναφορές πολιτών και έρευνα σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Οι αρχές της Ινδίας διερευνούν νοθεία γάλακτος
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα του Τζέφρι Έπσταϊν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.