- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όπως γράφει ο John Tagliabuethe στους New York Times και αναδημοσιεύει η «Καθημερινή», «από τις έξι και μισή το πρωί οι δρόμοι του Άμστερνταμ γεμίζουν με ποδήλατα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κυκλοφοριακό πρόβλημα πίσω από τον κεντρικό σταθμό του τρένου. Η πόλη είναι γνωστή για την ευρεία χρήση ποδηλάτου, όπως η Βενετία για τις γόνδολες. Το ποδήλατο αποτελεί μέσο μεταφοράς τόσο για τους νεότερους, όσο και για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Οι γονείς συχνά το επιλέγουν για να μετακινούνται με τα παιδιά τους και να τα πηγαίνουν στο σχολείο. Ελάχιστοι φορούν κράνος. Όλο και περισσότεροι κάτοικοι λένε πως αυτή η κατάσταση θα ήταν αδιανόητη μερικά χρόνια πριν. Πλέον υπάρχουν πάρα πολλά ποδήλατα.
Ενώ άλλες πόλεις του κόσμου καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να προωθήσουν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης, το Άμστερνταμ προσπαθεί να ελέγξει το μεγάλος πλήθος. Στους 800.000 κατοίκους της πόλης αντιστοιχούν 880.000 ποδήλατα και η κυβέρνηση υπολογίζει πως είναι τέσσερις φορές περισσότερα από τα αυτοκίνητα. Οι κάτοικοι δεν προβληματίζονται τόσο για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται αλλά περισσότερο για το πού θα παρκάρουν τα ποδήλατά τους σε μια περιοχή όπου υπάρχει πιο πολύ νερό παρά πλακόστρωτες επιφάνειες.
«Ακούω όλη την ώρα παράπονα», δήλωσε ο Ζεμ Σμιτ, εργαζόμενος σε δημόσιο πάρκινγκ για ποδήλατα στο κέντρο της πόλης. «Ο χώρος δεν είναι κατάλληλος για ποδήλατα», πρόσθεσε. Το εν λόγω πάρκινγκ χωράει 140 ποδήλατα, αλλά συνήθως υπάρχουν αρκετά περισσότερα. «Έχουμε πραγματικό πρόβλημα με τη στάθμευση των ποδηλάτων», είπε ο Τόμας Κρουν, εργαζόμενος στο τμήμα μεταφορών και κυκλοφορίας του Άμστερνταμ. «Δεν πιστεύουμε, όμως, πως έχει δημιουργηθεί κάποια κρίση. Φανταστείτε όλα αυτά τα ποδήλατα να ήταν αυτοκίνητα», εξήγησε.
Μέρος του προβλήματος αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι του Άμστερνταμ έχουν πάνω από ένα ποδήλατο. Ταυτόχρονα η πόλη έχει να αντιμετωπίσει και άλλα ζητήματα. Ένα από αυτά είναι η πρόσφατη αύξηση των σκούτερ, που ενίοτε χρησιμοποιούν τους δρόμους για τα ποδήλατα, προκαλώντας συχνά ατυχήματα. Αν και τα σκούτερ αποτελούν μόλις το 3% των οχημάτων, ευθύνονται για το 16% των ατυχημάτων.
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι πάντως το ανεξέλεγκτο παρκάρισμα των ποδηλάτων. Ο κεντρικός σταθμός του Άμστερνταμ αποτελεί την καρδιά του προβλήματος. Την τελευταία δεκαετία η Netherlands Railways έχει δημιουργήσει περισσότερες από 10.000 θέσεις για παρκάρισμα ποδηλάτων. Έως το 2020, ο αριθμός αναμένεται να έχει φτάσει τις 17.000 θέσεις, ως μέρος της κατασκευής ενός υπόγειου γκαράζ αξίας 27 εκατ. δολαρίων μπροστά στο υπάρχον κτίριο.
Μία δεκαετία πριν, είχε κατασκευαστεί ένα τριώροφο γκαράζ ποδηλάτων, δημιουργώντας 2.500 θέσεις στάθμευσης. «Αποτελεί πλέον αξιοθέατο για τους τουρίστες», δήλωσε υπάλληλος του σταθμού, ο οποίος έχει και ο ίδιος τρία ποδήλατα και χρησιμοποιεί το ένα από αυτά για να πάει στη δουλειά του καθημερινά. «Είναι το πιο φωτογραφημένο σημείο στο Άμστερνταμ», πρόσθεσε. Οι κάτοικοι, που πηγαίνουν στη δουλειά τους με το τρένο σε άλλες περιοχές, αφήνουν συχνά το ποδήλατό τους μπροστά στην είσοδο του σταθμού, δένοντάς το σε κάποιο στύλο. Ακόμα και έτσι κανείς δεν ονειρεύεται να περιορισθεί η χρήση των ποδηλάτων στην πόλη. Οι κάτοικοι συμμετέχουν ενεργά για τη διασφάλιση και την ανάπτυξη των υποδομών του Άμστερνταμ ως προς τα ποδήλατα. Τουλάχιστον 4.000 άτομα είναι μέλη της Ένωσης Ποδηλατών και ασκούν πιέσεις στις τοπικές αρχές να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις».
Μ.Φ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τιμητικές διακρίσεις και σε πέντε ακόμα ανθρώπους της τεχνολογίας
Η Ατλαντική Συμμαχία ξεκινά γυμνάσια ετοιμότητας εν μέσω «αντιπαράθεσης» με τη Μόσχα
Η επίθεση σημειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Βασιλιάς Χαλίντ» στο Ριάντ
Το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 17 Οκτωβρίου
Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους «παραβάτες»
Σοβαρά προβλήματα στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις
Νέο κάλεσμα για κινητοποιήσεις τη 13η Οκτωβρίου
Η επίθεση σημειώθηκε 2.500 χλμ. από το μέτωπο του πολέμου
«Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει μόνιμη βλάβη», λέει ο δικηγόρος της
Πέθαναν με τον ίδιο τρόπο που είχε πεθάνει και η μητέρα τους
Η έξωσή της είχε πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις
Και οι δύο δηλώνουν αθώοι - Τον Ιούνιο του 2027 η δίκη
Η Νάλα Όμπρι κατέθεσε δήλωση στο δικαστήριο υπέρ της μητέρας της
Σχεδόν 1 στους 5 εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και οι τεχνικές εργασίες θα πρέπει να αντικατασταθεί. Οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς.
Υποδοχή ηρώων για το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου, μετά από περίπου 300 ημέρες στη θάλασσα
Τι αναφέρει έκθεση ανεξάρτητου ιατροδικαστή
Οικο-λαϊκισμός «Καρπούζι», αντιαμερικανισμός και ανοιχτές πόρτες
Χιλιάδες πιτσιρικάδων υψώνουν τη φωνή. Άτεχνα ίσως, χωρίς σχέδιο ασφαλώς. Αλλά είναι μια κραυγή αυτογνωσίας και ένα σύνθημα συσπείρωσης.
Ο κίνδυνος εστιάζεται σε εγκαταστάσεις που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Εδώ και καιρό η Γαλλία δίνει την εικόνα μιας δυσλειτουργικής κοινωνίας, όπου κάθε μεταρρύθμιση μοιάζει αδύνατη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.