- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Αργεντινή στρέφεται ξανά στο ΔΝΤ -Ζητά γενναία γραμμή χρηματοδότησης
Ξεκίνησε σήμερα διαπραγματεύσεις
Η Αργεντινή ξεκίνησε σήμερα διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να εξασφαλίσει μια "γραμμή οικονομικής στήριξης" όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι καθώς η χώρα του, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Λατινικής Αμερικής, αντιμετωπίζει οικονομικές αναταράξεις και το πέσο υποχώρησε κατά 5% μέσα σε μία εβδομάδα.
"Κατά τα δύο πρώτα χρόνια (σ.σ. τη θητείας του) είχαμε ένα πολύ ευνοϊκό διεθνές πλαίσιο, όμως αυτό το πλαίσιο αλλάζει. Είμαστε μεταξύ των χωρών που εξαρτώνται περισσότερο από την εξωτερική χρηματοδότηση" είπε ο κεντροδεξιός πρόεδρος σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Όπως είπε ο Μάκρι, είχε ήδη μια πρώτη επαφή με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Δεν διευκρίνισε όμως ποιο ακριβώς είναι το ποσό του δανείου που ζητά το Μπουένος Άιρες από τον διεθνή οικονομικό οργανισμό.
Η Λαγκάρντ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι οι συζητήσεις με το ΔΝΤ θα διεξαχθούν πολύ σύντομα. "Η Αργεντινή είναι ένα σημαντικό μέλος του ΔΝΤ (...) Οι συζητήσεις ξεκίνησαν με αντικείμενο τον τρόπο που μπορούμε να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε την οικονομία της Αργεντινής και θα συνεχιστούν πολύ σύντομα", ανέφερε στη λακωνική ανακοίνωσή της.
Λίγο νωρίτερα, ο Μάκρι είπε ότι η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ θα επιτρέψει να ενισχυθεί "το αναπτυξιακό πρόγραμμα, δίνοντας μας μια καλύτερη βάση για να αντιμετωπίσουμε αυτό το νέο παγκόσμιο σενάριο και να αποφύγουμε μια κρίση όπως εκείνες που είχαμε στην Ιστορία μας", αναφερόμενος κυρίως στην κρίση του 2001, όταν η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμών.
Το πέσο, που με το άνοιγμα των αγορών σήμερα υποχωρούσε κατά 4,61%, στα 23,41 πέσο ανά δολάριο, ανέκαμψε ελαφρά μετά την ομιλία του προέδρου, στο 23,06.
Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα το βασικό επιτόκιό της, το οποίο ενδέχεται να αυξηθεί για να αναχαιτιστεί η υποχώρηση του νομίσματος, το οποίο υποτιμήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το δολάριο μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Η υποχώρηση αυτή ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν η νέα τότε κυβέρνηση του Μάκρι εγκατέλειψε την πολιτική ελέγχου των ισοτιμιών, προτιμώντας να αφήσει ελεύθερη τη διακύμανση του πέσο.
Ο πληθωρισμός το 2017 στην Αργεντινή έφτασε το 24,8% ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα αγγίζει φέτος το 2,7% του ΑΕΠ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αρκετά εμπορικά πλοία χτυπήθηκαν μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
Τον κατηγορούσαν για περιστατικά ταπείνωσης και για απειλές απέλασης
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Το χρονικό της σπουδαίας ανακάλυψης
Η φωτιά στο πλοίο τέθηκε υπό έλεγχο και κατασβέστηκε
Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ
Πληροφορίες αναφέρουν σχέδιο αιφνιδιαστικής επίθεσης από σκάφος ανοικτά των αμερικανικών ακτών
Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και καλεί την Τεχεράνη να τις σταματήσει άμεσα
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.