- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γερμανικός Τύπος: Σε έξαρση η εμπορία προσφυγικών εγγράφων στην Αθήνα
«Διαρκώς νέες μέθοδοι» των διακινητών
Για έξαρση της εμπορίας «γερμανικών προσφυγικών διαβατηρίων» στην Αθήνα κάνει λόγο ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild από την ελληνική πρωτεύουσα. Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι μετά από μια παροδική κάμψη των δραστηριοτήτων τους «οι έμποροι και κλεπταποδόχοι στην Ομόνοια και στην Πλατεία Βικτωρίας είναι και πάλι πιο ευδιάθετοι: Στο μεταξύ φθάνουν ξανά περισσότεροι πρόσφυγες στην ελληνική πρωτεύουσα. Η ζήτηση για πλαστογραφημένες ταυτότητες από χώρες της ΕΕ ήταν πάντοτε μεγάλη στις τάξεις των μεταναστών. Τώρα οι κλεπταποδόχοι μπορούν να προσφέρουν κάτι πολύ καλύτερο –βεβαίως έναντι πολύ περισσότερων χρημάτων».
Το δημοσίευμα της Bild κάνει λόγο για εμπορία «γνήσιων διαβατηρίων» και υπογραμμίζει ότι «ιδιαίτερα καλά πηγαίνουν οι συναλλαγές με γνήσια γερμανικά έγγραφα! Πρόκειται για διαβατήρια και ταυτότητες που αποστέλλουν πρόσφυγες από τη Γερμανία ή τα πωλούν στο ταξίδι της επιστροφής τους από τη Γερμανία προς την πατρίδα τους. 'Εάν έχεις τα χρήματα μπορείς να κάνεις και να αποκτήσεις τα πάντα εδώ'», λέει ένας 23χρονος στην Αθήνα που συστήνεται ως Ρούντρα. «Λέει ότι είναι από τη Συρία. Όμως η καταγωγή του αληθεύει τόσο λίγο όσο και το όνομά του. Και σύντομα θα αλλάξει και πάλι όνομα –όταν θα αποκτήσει γερμανικό έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητά του», γράφει η Bild. Ο ίδιος λέει ότι «για ένα γνήσιο γερμανικό διαβατήριο πρέπει να πληρώσεις έως και 5.000 ευρώ». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει ήδη έρθει σε επαφή με διακινητές και εμπόρους στην ελληνική πρωτεύουσα.
«Διαρκώς νέες μέθοδοι» των διακινητών
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι σπείρες διακινητών βρίσκουν διαρκώς νέες μεθόδους για να στέλνουν πρόσφυγες παράνομα στη Γερμανία. Και επειδή τα κέρδη είναι πολύ υψηλά η 'επιχείρηση' αυτή εξελίσσεται και εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο». Η αρθρογράφος σχολιάζει ότι «τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη, όπως προκύπτει από τις έρευνες της Bild». Σύμφωνα με τη μαρτυρία του νεαρού που μίλησε στην εφημερίδα, «οι έμποροι (dealer) στην Αθήνα βγάζουν φωτογραφία τον πρόσφυγα που θέλει να πάει στη Γερμανία. Η φωτογραφία αποστέλλεται σε κάποιο μέλος της σπείρας στη Γερμανία, που αναζητά στη συνέχεια κάποιον πρόσφυγα με παρόμοιο τύπο προσώπου».
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ελληνικής Αστυνομίας εξηγεί στην Bild ότι «καταγράφουμε από τις αρχές του χρόνου ισχυρή αύξηση περιστατικών με γνήσια διαβατήρια και ταυτότητες από πολλές χώρες της ΕΕ. Γι' αυτό συνεργαζόμαστε σε διαρκή βάση με τη Europol και ειδικά με τις γερμανικές, βρετανικές και ιταλικές αρχές. Δεκάδες διακινητές συνελήφθησαν τους προηγούμενους μήνες σε κοινές επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η εμπορία προσφυγικών εγγράφων δεν διεξάγεται μόνο με νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχουν συγκεντρωθεί αρκετοί πρόσφυγες που εδώ και δύο χρόνια δεν μπορούν να προχωρήσουν. Είναι οι απελπισμένοι που εξακολουθούν να ελπίζουν», σχολιάζει η Bild.
Η προστασία των εξωτερικών συνόρων περνά σταδιακά στα χέρια της ΕΕ
Η αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα εξακολουθεί να απασχολεί τον γερμανικό Τύπο. Ρεπορτάζ της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του καναλιού (tagesschau.de), σημειώνει ότι είναι αισθητή η αύξηση των αφίξεων κυρίως στην περιοχή του Έβρου, επισημαίνοντας ότι μέσω του ποταμού «κατευθύνονται εδώ και κάποιο διάστημα και πάλι αισθητά περισσότεροι πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα. Κάθε τόσο πνίγονται άνθρωποι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον φαρδύ ποταμό επειδή οι μικρές φουσκωτές βάρκες είναι υπερφορτωμένες και ανατρέπονται. Στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας κρατούνται από την αστυνομία εκατοντάδες μετανάστες. Πολλοί αναγκάζονται πέρα από τα κελιά να κοιμηθούν και στο πάτωμα, ενώ για περισσότερους από 500 ανθρώπους υπάρχουν μόνο ένας γιατρός και τέσσερις νοσηλεύτριες, καταγγέλλει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες».
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «παρά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και παρά τη συνεργασία με τη λιβυκή ακτοφυλακή, οι πρόσφυγες αναζητούν δρόμους για να φθάσουν στην Ευρώπη. Το προσωπικό της Frontex πρόκειται με τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ να αυξηθεί από 1.200 σήμερα σε 10.000 στελέχη και να λάβει αισθητά μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Στο μέλλον πρόκειται επομένως κάθε χώρα να είναι ολοένα και λιγότερο υπεύθυνη για τη φύλαξη των συνόρων της. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων πρόκειται να γίνει υπόθεση της ΕΕ».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγγραφέας και λάτρης της φιλοσοφίας του Καντ είχε αναρριχηθεί σε θέσεις-κλειδιά σε όλα τα κέντρα εξουσίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Στο μικροσκόπιο η τραγωδία με τα 168 νεκρά παιδιά - Εξετάζεται η ευθύνη των αμερικανικών δυνάμεων
Νεκρός ο νούμερο 2 του Ιράν σύμφωνα με το Ισραήλ
Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι οι πραγματικές τους εικόνες τροποποιήθηκαν ψηφιακά και μετατράπηκαν σε άσεμνο περιεχόμενο
Ενώ η CIA διορθώνει την αρχική λανθασμένη εκτίμηση, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει στη στοχοποίηση της Τεχεράνης
Κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες
Ο ισχυρός άνδρας της ασφάλειας του Ιράν, πρώην πρόεδρος της Βουλής και στενός συνεργάτης του Χαμενεΐ στο επίκεντρο των εξελίξεων
Ανάμεσα σε δύο «κακές» επιλογές, τι είναι προτιμότερο;
Το Τελ Αβίβ ακολουθεί επί χρόνια μια πολιτική σκόπιμης ασάφειας αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα
Η Βρετανία και η Ουκρανία θα αναζητήσουν ευκαιρίες για αυξημένη συνεργασία σε βιομηχανία και τεχνολογία
Συνέντευξη στο CNN από τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντάνιελ Σαπίρο
Καταδικάστηκαν οι ιδιοκτήτες - Η υπόθεση που σόκαρε το Κολοράντο
Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί αφότου άρχισαν τα πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο
«Κάναμε δουλειά για τον κόσμο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
Εκτεταμένα προβλήματα στη χώρα εν μέσω ενεργειακής κρίσης
Το σχέδιό της για να πάρει τα χρήματα από τις ασφάλειες ζωής
Ποιος ήταν ο Άγιος Πατρίκιος
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θέλουν ενίσχυση της αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα, όχι επέκταση στο Ορμούζ
Ο Ιρανός πρόεδρος μιλά για επιθετικότητα και κατηγορεί ΗΠΑ και Ισραήλ στέλνοντας μήνυμα αντίστασης
Η ίδια αποκάλυψε επίσης ότι έγινε στόχος έντονων επιθέσεων στο διαδίκτυο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.