- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μαρίν Λεπέν και Φαήλος Κρανιδιώτης μαζί στην ακροδεξιά «Γιορτή των Εθνών» της Νίκαιας
Πώς γιορτάζουν οι εθνικιστές την Πρωτομαγιά σε δημοσίευμα της «Zeit» του Αμβούργου
Μαζί με την Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου πέρασε την Πρωτομαγιά ο επικεφαλής της «Νέας Δεξιάς», Φαήλος Κρανιδιώτης. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου και ο πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά που διεγράφη από τη ΝΔ συμμετείχαν στην πολιτική εκδήλωση «Γιορτή των Εθνών» στη Νίκαια.
«Στη "Γιορτή των Εθνών" συγκεντρώθηκαν ακροδεξιά κόμματα από όλη την Ευρώπη. Πώς γιορτάζουν όμως μαζί οι εθνικιστές που θέλουν να βάλουν τη χώρα τους πάνω από όλα;» αναρωτιέται η «Zeit», η οποία κάνει λόγο για «ακροδεξιά συνάντηση κάτω από τα φοινικόδεντρα». Η εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι «το κάλεσμα για τη γιορτή στη Νίκαια είχε απευθύνει η κοινοβουλευτική ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας των ακροδεξιών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτή περιλαμβάνει 36 βουλευτές. Και στην πραγματικότητα δεν ήταν γιορτή, αλλά πολύ περισσότερο ένας μαραθώνιος ομιλιών από τους επικεφαλής των ακροδεξιών κομμάτων (...)».
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η διασημότερη ομιλήτρια του απογεύματος ήταν η οικοδέσποινα Μαρίν Λεπέν. Αυτή λέει ότι θέλει να αλλάξει την Ευρώπη από το Ευρωκοινοβούλιο. Η Λεπέν κατάφερε πριν από έναν χρόνο να βρεθεί στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, αλλά από τότε δεν κατάφερε να τραβήξει αρκετή προσοχή. Ίσως να ήταν και αυτός ένας από τους λόγους που κάλεσε τους ευρωπαίους συναδέλφους της για τη στηρίξουν την 1η Μαΐου».
Η Zeit επισημαίνει ότι το Εθνικό Μέτωπο κάνει παραδοσιακά πορεία στους δρόμους του Παρισιού την «Ημέρα της Εργασίας», ωστόσο αυτή τη φορά επελέγη η Νίκαια, όπου το κόμμα της Μαρίν Λεπέν αποσπά συχνά εκλογικά ποσοστά της τάξης του 40%. Πώς καταφέρνουν όμως ακροδεξιοί από διάφορες χώρες να γιορτάσουν μαζί, διερωτάται η αρθρογράφος και απαντά: «Ο καθένας εξάρει τη δική του Ευρώπη. Ο Έλληνας Φαήλος Κρανιδιώτης για παράδειγμα βλέπει δύο σημαντικούς πυλώνες για την Ευρώπη: την αρχαία Ελλάδα και τη χριστιανοσύνη. (…) Ορισμένοι ομιλητές επαινούν τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, άλλοι βλέπουν στο πρόσωπό του έναν αντίπαλο των εθνικών τους συμφερόντων».
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στην εκδήλωση της Νίκαιας φάνηκε ότι «υπάρχει ένα θέμα που ενώνει όλα τα ακροδεξιά κόμματα: η οργή κατά των προσφύγων». Η αρθρογράφος επισημαίνει ακόμη ότι «η συνάντηση κάτω από τους φοίνικες είναι και το ξεκίνημα της μάχης για τη διεκδίκηση εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε έναν χρόνο διεξάγονται ευρωεκλογές και όπως όλα δείχνουν η ακροδεξιά κοινοβουλευτική ομάδα θα κερδίσει πρόσθετες έδρες. Εάν τότε θα μιλούν με μια φωνή οι πολωνοί, γάλλοι και έλληνες εθνικιστές, είναι αμφίβολο» σχολιάζει η Zeit, υπογραμμίζοντας ότι στην εκδήλωση της Νίκαιας δεν παρέστησαν κορυφαίοι ακροδεξιοί πολιτικοί, όπως ο Ολλανδός Χέερτ Βίλντερς και ο Ιταλός Ματέο Σαλβίνι.
Πηγή: Deutsche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρά τη μείωση των αιτήσεων ασύλου το 2025, ο Οργανισμός της ΕΕ για το Άσυλο προειδοποιεί για ροές άνευ προηγουμένου
Νέα ερωτήματα για την υγεία του 79χρονου προέδρου των ΗΠΑ
Οι Έλληνες σε Ντουμπάι, Αμπού Ντάμπι και Ριάντ περιγράφουν ένταση, αλλά όχι κατάρρευση
Ο Βρετανός αξιωματούχος μιλάει για τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Ανάλυση δεδομένων του Ινστιτούτου Μελέτης Πολέμου - Ο ρόλος-κλειδί της διακοπής Starlink
«Οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια κατά του Ιράν θα θεωρηθεί συνέργεια με τους επιτιθέμενους»
«Γίνεται πόλεμος στη Μέση Ανατολή, να σταματήσουν οι επιθέσεις και από τις δύο πλευρές»
Eίναι ο σημαντικότερος θαλάσσιος δρόμος εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ιράν
Πτώση μετοχών, φόβοι για πληθωρισμό και απειλή νέας ενεργειακής κρίσης
Η κινηματογραφική προσέγγιση των πολεμικών συγκρούσεων, οι «σκηνές δράσης» και το ανθρώπινο τραύμα
Τι συμβολίζει το «Ματωμένο Φεγγάρι»;
Διευρύνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή
Πώς στήθηκε η επιχείρηση εξόντωσης του Χαμενεΐ
Και η Γερμανία αναμένεται να στείλει φρεγάτα - Θετικός ο Μερτς
Αν δεν ανοίξει ο εναέριος χώρος δεν μπορεί να γίνει μεταφορά τους
Πρόκειται για την πρώτη φορά που σύζυγος ηγέτη κράτους προεδρεύει σε τέτοια συνεδρίαση
Ο θάνατος του Χαμενεΐ αναζωπύρωσε στη Μόσχα μνήμες από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011
Η πολύωρη κατάθεση του ζεύγους Κλίντον και τα όσα είπαν για την υπόθεση Έπσταϊν
«Θα εκδικηθούμε την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία του Ριάντ», λέει ο Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.