- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Φοροαπαλλαγές ετοιμάζει από το 2019 ο νέος υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Σύμφωνα με το SPIEGEL ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να αυξήσει το αφορολόγητο όριο κατά 270 ευρώ για τους ενήλικες και κατά 130 ευρώ για τα ανήλικα τέκνα. Υπολογίζεται ότι η συνολική ελάφρυνση για τους γερμανούς φορολογούμενους θα φτάσει τα δύο δις ευρώ. Σήμερα το αφορολόγητο όριο κυμαίνεται στα 9.000 ευρώ για τον άγαμο (18.000 ευρώ για ένα παντρεμένο ζευγάρι), έναντι 8.820 ευρώ το 2017 (17.640 ευρώ). Από την αύξηση του αφορολόγητου ορίου επωφελούνται ασφαλώς και οι υψηλόμισθοι, καθώς ούτε εκείνοι θα φορολογούνται για ποσό έως 9.000 ευρώ
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη γερμανική Βουλή μέχρι τα μέσα Μαίου. Πρόκειται για μία πρώτη ένδειξη πιο "γενναιόδωρης" δημοσιονομικής πολιτικής στο εσωτερικό της Γερμανίας από τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, ο οποίος πάντως έχει ξεκαθαρίσει εξ΄αρχής ότι σκοπεύει να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
«Απάντηση» στις φοροαπαλλαγές Τραμπ;
Παράλληλα, ο νέος υπουργός Οικονομικών φέρεται να καθιερώνει "λελογισμένες φοροελαφρύνσεις" για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 1.000 εργαζόμενους. Στόχος του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με το SPIEGEL, θα είναι κυρίως η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Επιπλέον στις προτεραιότητες του Όλαφ Σολτς περιλαμβάνεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις να κάνουν απόσβεση των πάγιων στοιχείων τους. Τα νέα μέτρα θεωρούνται εν μέρει απάντηση στις δραστικές φοροαπαλλαγές που δρομολογεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο ο Σολτς δεν φαίνεται διατεθειμένος να επιδοθεί σε έναν φορολογικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και δεν πρόκειται να μειώσει τον εταιρικό φόρο στη Γερμανία, εκτιμά το SPIEGEL.
Σημερινή δημοσκόπηση που δημοσιεύει η κυριακάτικη έκδοση της BILD επιβεβαιώνει τη στασιμότητα του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και με τη νέα πρόεδρό του, Αντρέα Νάλες. Το ποσοστό του SPD στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων παραμένει στο 18%, ενώ προηγείται σταθερά ο συνασπισμός των χριστιανικών κομμάτων υπό την Άνγκελα Μέρκελ, που καταγράφεται στο 32%. Πρόκειται πάντως για το χαμηλότερο ποσοστό της Κεντροδεξιάς από το 2016.
Πηγή: Deutsche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Yποστηρίζει ότι η βύθιση οφείλεται σε αμέλεια και ανικανότητα του πληρώματος
Έντονη κριτική για τη δημιουργία ζωνών αποκλειστικά για ενήλικες στις premium θέσεις των τρένων TGV
Συγκίνηση μέσα στο εθνικό πένθος
Συντονισμός με ΗΠΑ, επιφυλάξεις Δανίας και συζητήσεις για νέες ρυθμίσεις ασφάλειας στην Αρκτική
Σκληρή απάντηση της κυβέρνησης μετά τις δηλώσεις Τραμπ και το πλαίσιο συμφωνίας με το ΝΑΤΟ
Ο υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ ξεκαθαρίζει ότι η Ουάσιγκτον δεν θα παράσχει επιτόπια προστασία
«Πολύ καλές» οι συνομιλίες, είπε ο αμερικανός πρόεδρος
Προκαταρκτική έκθεση διαψεύδει την έκρηξη – Σε λειτουργία οι κινητήρες κατά τη συντριβή κοντά στην Άγκυρα
Δεσμεύσεις από ΗΠΑ μετά τη συνάντηση Λούτνικ–Σέφτσοβιτς, ενώ η ΕΕ «παγώνει» την έγκριση
Θα ικανοποιούσε τον Τραμπ οποιαδήποτε συμφωνία χωρίς «ιδιοκτησία»;
Οι Δημοκρατικοί, οι Ρεπουμπλικανοί και η στάση του εκλογικού σώματος
Απευθείας πτήσεις Finnair προς Θεσσαλονίκη από Μάιο
Τρίτο περιστατικό μέσα σε λίγες ημέρες
Ο Γερμανός καγκελάριος προειδοποιεί από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τις γεωπολιτικές ανατροπές
Διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί «σε συντονισμό» με τον ΟΗΕ
Ενώ υπήρχαν φήμες για κρίση στο γάμο του
Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι μπορεί να αξίζει 1 δισεκατομμύριο δολάρια
Ο γιος του Αμερικανού προέδρου έγινε αυτόπτης μάρτυρας επίθεσης μέσω βιντεοκλήσης και ειδοποίησε τις αρχές
Οι αμερικανικοί δασμοί, τα επιχειρήματα του Λευκού Οίκου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο κέντρο του κόσμου (του)
Απίθανη η άμεση επιστροφή των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.