Κοσμος

Τα τρία «όχι» του Εμανουέλ Μακρόν στο Κογκρέσο (video)

Να μην επιλέξουμε απομονωτισμό, προστατευτισμό και εθνικισμό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19425930.jpg
EPA/MICHAEL REYNOLDS

Τις τάσεις του «εθνικισμού και απομονωτισμού» στηλίτευσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας ενώπιον των μελών του Κογκρέσου και ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επανεφεύρουν την «πολυπολιτισμικότητα», προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των γερουσιαστών και βουλευτών.

French President Macron addresses joint session of congress | ABC News

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προέτρεψε τις ΗΠΑ να απορρίψουν τον εθνικισμό και να παραμείνουν δεσμευμένες στα παγκόσμια ιδεώδη της συνεργασίας ενώπιον της τρομοκρατίας και άλλων προκλήσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες μπορούν να διατηρήσουν τις ταυτότητές τους.

«Δεν συμμερίζομαι τη λατρεία για νέες ισχυρότερες εξουσίες, την εγκατάλειψη της ελευθερίας και την ψευδαίσθηση του εθνικισμού» είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους στην κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

«Μπορούμε να επιλέξουμε τον απομονωτισμό, την απόσυρση και τον εθνικισμό, αυτή είναι μια επιλογή. Μπορούν να είναι δελεαστικά για εμάς ως μια προσωρινή θεραπεία για όλους τους φόβους. Αλλά το να κλείνουμε την πόρτα στον κόσμο, δεν θα σταματήσει την εξέλιξη του κόσμου» συμπλήρωσε.

19427150.jpg
EPA/MICHAEL REYNOLDS

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία δεν θα αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης (JCPOA). «Η Γαλλία δεν θα αποχωρήσει από τη JCPOA, επειδή την υπογράψαμε», δήλωσε ο Μακρόν τονίζοντας ωστόσο την πρόθεση του Παρισιού να εργαστεί για μια καλύτερη συμφωνία. «Μπορούμε να εργαστούμε για μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας επίσης ότι: «To Ιράν δεν θα πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ