- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Μόσχα εξοπλίζει την Δαμασκό με S-300
Ρωσία και Συρία είχαν υπογράψει τη συμφωνία το 2010 αλλά είχε ακυρωθεί με αίτημα του Ισραήλ
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Kommersant, η Ρωσία πολύ σύντομα ενδέχεται να αρχίσει να προμηθεύει την Συρία με αντιαεροπορικά συστήματα S-300 Favorit.
Οι πρώτες δηλώσεις σε σχέση με το ενδεχόμενο αυτό, επισημαίνει η ρωσική εφημερίδα, έγιναν λίγες ώρες μετά την αεροπορική και πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν στις 14 Απριλίου οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία.
Η εφημερίδα Kommersant γράφει ότι η Δαμασκός είχε υπογράψει από το 2010 σχετική συμφωνία για την προμήθεια των S-300, αλλά αυτή είχε ακυρωθεί κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ το οποίο είχε εκφράσει φόβους για τον εναέριο χώρο του. Αυτή την φορά σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η εφημερίδα, η Ρωσία θα δώσει στην Συρία τους S-300 χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα, ώστε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει κλιμακωτά ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που θα είναι σε θέση να προστατέψει τη Δαμασκό, αλλά και τα σημεία στα οποία βρίσκονται αεροπορικές δυνάμεις, από ενδεχόμενα πλήγματα. Ωστόσο η εφημερίδα επισημαίνει ότι το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για μεταχειρισμένα συστήματα S-300.
Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ θα αντιδράσει έντονα σε μια τέτοια προοπτική, ενώ μερικοί άλλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο ισραηλινός στρατός να πλήξει τα σημεία όπου θα εγκατασταθούν οι S-300
Ο διευθυντής του Κέντρου Αναλύσεων Στρατηγικών και Τεχνολογιών Ρουσλάν Πούχοφ είναι πεπεισμένος ότι η αντίδραση του Ισραήλ όσον αφορά την αποστολή των S-300 στην Συρία θα είναι πολύ νευρική και πως αυτή την στιγμή στην Συρία « ο καθένας ψαρεύει σε θολά νερά». « Μετά την επίθεση του Απριλίου, η Ρωσία έπρεπε να απαντήσει κατά κάποιο τρόπο στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και προφανώς επελέγη το σενάριο της επιδεικτικής υποστήριξης προς τον Μπασάρ Άσαντ», δηλώνει ο Πούχοφ.
Παράλληλα , σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Kommersant στα σημεία όπου θα εγκατασταθούν οι S-300 θα βρίσκονται το πρώτο διάστημα ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι , οι οποίοι θα συντονίζουν τους σύρους ειδικούς. Αν όμως το Ισραήλ αποφασίσει να πλήξει τα σημεία αυτά, οι συνέπειες, όπως εκτιμούν οι πηγές της εφημερίδας «θα είναι για όλους καταστροφικές».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ , δεν σχολίασε το εν λόγω δημοσίευμα, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί η κατάσταση γύρω από την Συρία σε περίπτωση που δοθούν τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα στην Συρία.
«Δεν θα προβώ σε κανένα σχόλιο αυτή τη στιγμή, απλώς θα υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά την δήλωση που έκανε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τα πυραυλικά πλήγματα που κατέφεραν εναντίον μιας κυρίαρχης χώρας, παραβιάζοντας τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, ότι τα πυραυλικά πλήγματα επιδείνωσαν την ατμόσφαιρα όσον αφορά την διευθέτηση του συριακού» είπε ο Πεσκόφ , προσθέτοντας ότι τα πλήγματα αυτά «κατέφεραν ένα μεγάλο πλήγμα στο διεθνές δίκαιο και στο πνεύμα της συνεργασίας στο πλαίσιο της αναζήτησης πολιτικής λύσης».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πληροφορίες αναφέρουν σχέδιο αιφνιδιαστικής επίθεσης από σκάφος ανοικτά των αμερικανικών ακτών
Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και καλεί την Τεχεράνη να τις σταματήσει άμεσα
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.