Κοσμος

ΗΠΑ: Κυνηγούν τα πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο και κάρβουνο στη Βόρεια Κορέα

Σφίγγει ο οικονομικός κλοιός γύρω από την Πιονγκγιάνγκ - Νέες κυρώσεις ανακοίνωσε ο Τραμπ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
trump2324.jpg
EPA/CHRIS KLEPONIS/POOL

Την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων, με στόχο την περαιτέρω απομόνωση της Βόρειας Κορέας και την αύξηση των πιέσεων για να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στο στόχαστρο μπαίνουν περισσότερες από 50 εταιρείες θαλάσσιων συγκοινωνιών και δεκάδες πλοία, τα οποία, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, βοηθούν την Πιονγκγιάνγκ να αποφύγει τις υφιστάμενες κυρώσεις, περιορίζοντας την οικονομική ζημία στα ταμεία της. Η Ουάσινγκτον θέλει να διακόψει τις πηγές των εισοδημάτων και πετρελαίου, που η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί το πυρηνικό και εξοπλιστικό της πρόγραμμα.

«Σήμερα, επιβάλαμε τις αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν ποτέ επιβληθεί εναντίον μιας χώρας» ανέφερε ο Τραμπ στο τέλος μιας μακράς ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον της διάσκεψης CPAC, του ετήσιου ραντεβού των Αμερικανών συντηρητικών, όπου μεταξύ άλλων αυτοσαρκάστηκε για τη φαλάκρα του.

«Ελπίζω ότι κάτι το θετικό θα βγει από αυτό. Θα δούμε» συμπλήρωσε.

Στο στόχαστρο πλοία και θαλάσσιες συγκοινωνίες

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, στο στόχαστρο των κυρώσεων βρίσκονται ένα πρόσωπο, 27 οντότητες και 28 πλοία που είναι εγγεγραμμένα ή έχουν σημαία Βόρειας Κορέας, Κίνας, Σιγκαπούρης, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ, Νήσων Μάρσαλ, Τανζανίας, Παναμά και Κομόρων.

Για το θέμα αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Στίβ Μνούτσιν υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις αφορούν «πρακτικά όλα τα πλοία» που η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί έως σήμερα.

«Όποιος βοηθά τη Βόρεια Κορέα, δεν θα έχει σχέσεις μαζί μας»

«Το Υπουργείο Οικονομικών επιτίθεται με σφοδρότητα στις παράνομες οδούς που χρησιμοποιεί η Βόρεια Κορέα για να αποφύγει τις κυρώσεις» σχολίασε ο Τραμπ, δίνοντας έμφαση στις παραδόσεις άνθρακα και πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις στοχεύουν στο να υπενθυμίσουν «στις επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο ότι εάν αποφασίσουν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας, δεν θα μπορούν να έχουν σχέσεις με τις ΗΠΑ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ