- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε πως οι αεροπορικές επιδρομές ήταν ένα «ισχυρό πλήγμα» στο Ιράν και στη Συρία
«Αυτή είναι η πολιτική μας και αυτή θα παραμείνει», πρόσθεσε
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, η οποία πραγματοποίησε χθες σειρά επιδρομών στη Συρία, κατέφερε «ισχυρό πλήγμα» στο Ιράν και στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.
«Καταφέραμε χθες ισχυρό πλήγμα στις ιρανικές και συριακές δυνάμεις», δήλωσε ο Νετανιάχου. Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε όλους εκείνους που προσπαθούν να μας επιτεθούν», προειδοποίησε, σύμφωνα με ανακοίνωση που διανεμήθηκε από το γραφείο του.
«Αυτή είναι η πολιτική μας και αυτή θα παραμείνει», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο κατηύθυναν Ιρανοί ειδικοί που βρίσκονταν στη Συρία εισέδυσε χθες στον ισραηλινό εναέριο χώρο όπου και καταρρίφθηκε. Σε αντίποινα η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκε σε μια «ιρανική» βάση στη Συρία, απ΄όπου εκτοξεύθηκε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Ένα από τα ισραηλινά αεροσκάφη που συμμετείχε στην επιχείρηση αυτή επλήγη από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Συρία και συνετρίβη σε ισραηλινό έδαφος. Οι δύο πιλότοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Ο ένας από αυτούς, που τραυματίστηκε σοβαρά, χειρουργήθηκε και η κατάστασή του παρουσιάζει έκτοτε βελτίωση, σύμφωνα με τον στρατό.
Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανταπάντησε εξαπολύοντας επιδρομές εναντίον 12 συριακών και ιρανικών στόχων.
Σήμερα, πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι καθώς και οι σχολιαστές τόνισαν το προηγούμενο που δημιούργησαν αυτές οι αντιπαραθέσεις.
«Πρώτη άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν», είναι ο τίτλος των εφημερίδων Maariv και Yédiot Aharanot.
Τα ΜΜΕ επέμειναν επίσης στο γεγονός πως το καταρριφθέν F-16 είναι το πρώτο ισραηλινό αεροσκάφος που καταρρίπτεται μετά τον πόλεμο στον Λίβανο το 1982.
Το αεροσκάφος επλήγη σε ισραηλινό έδαφος από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Συρία, απόδειξη πως «οι πύραυλοι δεν γνωρίζουν σύνορα», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού ο πτέραρχος Άμον Άιν Νταρ.
Σύμφωνα με ειδικούς, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που αναχαιτίστηκε πάνω από την ισραηλινή επικράτεια είναι το πρώτο που κατηύθυναν άμεσα Ιρανοί, οι οποίοι εμπλέκονται στρατιωτικά στη Συρία στο πλευρό του καθεστώτος.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κόνρικους, δήλωσε σήμερα πως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ήταν αντίγραφο ενός αμερικανικού μοντέλου που κατάσχεσε το Ιράν το 2011 σύμφωνα με τις αναλύσεις των συντριμμιών.
Ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών, Γισραέλ Κατζ, επανέλαβε σήμερα πως η χώρα του δεν θα δεχθεί «καμία στρατιωτική εγκατάσταση του Ιράν στη Συρία».
«Έχουμε τα μέσα να γνωρίζουμε ό,τι συμβαίνει στη Συρία όπως αποδείξαμε με τις επιθέσεις του Σαββάτου. Η αεροπορική υπεροχή μας διατηρείται πλήρως», δήλωσε στο ραδιόφωνο του στρατού.
Ο υπουργός Παιδείας, Ναφτάλι Μπένερ, συνέκρινε από την πλευρά του το Ιράν με ένα «χταπόδι εναντίον του οποίου πρέπει να διεξαγάγουμε μια διπλωματική, οικονομική μάχη, στο μέτωπο των πληροφοριών και να προχωρήσουμε και πιο πέρα αν είναι αναγκαίο».
«Αντί να μαχόμαστε με τα πλοκάμια του χταποδιού, καλύτερα να επιτεθούμε στο κεφάλι του», είπε.
Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού, ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε την αεράμυνά του στον βορρά, απέναντι στον Λίβανο και στη Συρία.
Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε από την πλευρά της την απόλυτη υποστήριξή της στον «πιστό σύμμαχό της», ο οποίος έχει «το δικαίωμα να αμυνθεί εναντίον των συριακών δυνάμεων και των παραστρατιωτικών που υποστηρίζονται από το Ιράν».
«Καλούμε το Ιράν και τους συμμάχους του να σταματήσουν τις προκλητικές δραστηριότητές τους», υπογράμμισε ακόμη στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Στο Ισραήλ ελάχιστες φωνές υψώθηκαν για να επικρίνουν τις τελευταίες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, με την εξαίρεση του απόστρατου στρατηγού Αμιράμ Λεβίν.
«Θα αρκούσε να περιοριστούμε στην κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους που εισέδυσε στον εναέριο χώρο μας. Μία χώρα που είναι σίγουρη για τον εαυτό της δεν έχει ανάγκη να ορίζει δημόσια κόκκινες γραμμές γιατί κάτι τέτοιο δείχνει πανικό», δήλωσε ο πρώην διοικητής της βόρειας στρατιωτικής περιοχής.
Κάνοντας έναν υπαινιγμό στις έρευνες για διαφθορά στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την ελπίδα οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού «να μην υπάκουσαν σε άλλα κίνητρα» εκτός από τη στρατιωτική επιτακτικότητα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.