- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Γερμανικός Τύπος: Ο Τσίπρας δεν έσκισε κανένα μνημόνιο, συνθηκολόγησε άνευ όρων
«Αφού πρώτα, μαζί με τον εκκεντρικό υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη, έριξαν τη χώρα στον γκρεμό»
Στις μεταρρυθμίσεις και τη θετική πορεία της Ελλάδας αλλά και στην αβεβαιότητα και την έλλειψη οράματος που υπάρχει για το μέλλον μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, αναφέρονται δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.
Η ανταπόκριση από την Αθήνα του Γκερντ Χέλερ στην Hannoversche Allgemeine Zeitung εστιάζει στην αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
«Για πολύ καιρό η Ελλάδα θεωρείτο μια χαμένη υπόθεση. Παρά τα νέα πακέτα βοήθειας η χώρα δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της. Είναι ειρωνεία της τύχης ότι η Ελλάδα τα καταφέρνει τώρα υπό τον αριστερό λαϊκιστή Αλέξη Τσίπρα. Διότι δεν είναι άλλος από τον Τσίπρα, ο οποίος πριν από τρία χρόνια είχε υποσχεθεί στους οπαδούς του να "σκίσει" τα μνημόνια, να σταματήσει την αποπληρωμή των δανείων και να διώξει για πάντα από την Αθήνα τη μισητή Τρόικα. Αυτά έμειναν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Ακόμη χειρότερα: αφότου ο Τσίπρας και ο εκκεντρικός υπουργός του των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης οδήγησαν τη χώρα στον γκρεμό, δεν τους έμενε καμία άλλη επιλογή παρά η άνευ όρων συνθηκολόγηση με τις απαιτήσεις των δανειστών» τονίζει.
Η εφημερίδα επισημαίνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν πιστεύει στην πολιτική που ακολουθεί και πως «κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι αδιάφορο στους δανειστές, ωστόσο θα μπορούσε να αναδειχθεί σε πρόβλημα, όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο».
Τότε, διερωτάται η εφημερίδα, «τι θα κάνει ο Τσίπρας, θα πάρει πίσω τις μεταρρυθμίσεις;» Και συμπληρώνει: «Δεν θα ήταν φρόνιμο να πράξει κάτι τέτοιο διότι δεν θα είναι μόνο οι δανειστές που θα παρακολουθούν τη χώρα. Κυρίως οι αγορές θα παρακολουθούν την Αθήνα. Καταθέτες και επενδυτές θα εξετάσουν επακριβώς, εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης. Εάν η Ελλάδα υιοθετήσει και πάλι τις παλιές "κακές συνήθειες", τότε θα χαθεί η εμπιστοσύνη που με τόσο κόπο κερδήθηκε αλλά και η πρόσβαση στις αγορές».
Το αβέβαιο μέλλον της Ελλάδας
Στο πολιτικό μέλλον της Ελλάδας αναφέρεται το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung, το οποίο έχει τον τίτλο «Μια χώρα δίχως όραμα».
«Ο Τσίπρας τονίζει ότι η χώρα βρίσκεται "σε απόσταση αναπνοής" από την ελευθερία. Υπόσχεται πως μετά θα υπάρξει τέλος στις περικοπές και στην αυστηρή επιτήρηση των δανειστών. Ο Τσίπρας θα ήταν ευχαρίστως ο άνθρωπος που θα έκανε αυτό το ιστορικό βήμα. Δεν αποκλείεται και ίσως μάλιστα να ανακάμψουν τα ποσοστά του. Μόνο τι θα ακολουθήσει;» αναφέρει.
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Όλη του η προοπτική περιστρέφεται γύρω από το τέλος της Τρόικας. Δεν αναφέρεται στο πώς θα συνεχιστεί η κατάσταση. Έχει ο Τσίπρας όραμα για τα επόμενα χρόνια; Η χώρα θα συνεχίσει να έχει υψηλό χρέος και μετά τον Αύγουστο. Ναι, υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης. Όμως αυτά είναι τα πρώτα εύθραυστα σημάδια. Η κατεύθυνση είναι σωστή, ωστόσο η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί. Οι Έλληνες κατάφεραν πολλά, αλλά απομένει ένας δύσκολος δρόμος».
«Ελευθερία για την Ελλάδα;»
«Ελευθερία για την Ελλάδα;» είναι ο τίτλος άρθρου στη Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Η εφημερίδα κάνει μια ιστορική αναδρομή από το 2015 και τις υποσχέσεις που τότε δόθηκαν, αλλά στη συνέχεια δεν τηρήθηκαν, επισημαίνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ως ο πολιτικός, ο οποίος απελευθέρωσε τη χώρα από τη δυσάρεστη όσο και αποτελεσματική επιτήρηση των ξένων».
«Η φήμη ότι θα μπορούσε να είναι αυτός που θα διώξει τους ξένους επιτηρητές, θα είναι η ιστορία επιτυχίας που ελπίζει να του δώσει ώθηση για τις επόμενες εκλογές. Θα μπορούσε πράγματι να γίνει κάτι τέτοιο, διότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που δεν θα είχε συμφέρον από ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας. Η χώρα συνεχίζει να είναι υπερχρεωμένη, αλλά επειδή η αποπληρωμή των ευρωπαϊκών δανείων τοποθετείται στο απώτερο μέλλον, θα γίνει και πάλι πρόβλημα, όταν ο Τσίπρας και άλλοι σημερινοί πολιτικοί δεν θα παίζουν πλέον ρόλο στην ενεργό πολιτική» καταλήγει.
Πηγή: Deutsche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.