Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε την Παρασκευή σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας υιοθετώντας ομόφωνα ένα αμερικανικό σχέδιο απόφασης, που στοχοθετεί τις εισαγωγές πετρελαίου και τους πολίτες της Βόρειας Κορέας που εργάζονται στο εξωτερικό.
Πρόκειται για την ένατη σειρά σκληρών κυρώσεων που εγκρίνει ο ΟΗΕ, οι τρεις τελευταίες εκ των οποίων υπερψηφίστηκαν έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ μετά τις πυραυλικές δοκιμές και μια πυρηνική δοκιμή στις οποίες προχώρησε η Βόρεια Κορέα.
Από τον Σεπτέμβριο του 2016, η Πιονγκγιάνγκ έχει πραγματοποιήσει μια πυρηνική δοκιμή, την έκτη κατά σειρά, και πολλές ρίψεις πυραύλων παρά την απαγόρευση των Ηνωμένων Εθνών.
Η Ουάσιγκτον κατέθεσε προς ψήφιση χθες Πέμπτη ένα σχέδιο απόφασης έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Κίνα, χώρα σύμμαχο της Πιονγκγιάνγκ, στον απόηχο της δοκιμής ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) την 28η Νοεμβρίου.
Τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο προεδρεύει τον μήνα Δεκέμβριο η Ιαπωνία, ενέκριναν το κείμενο λίγο πριν από τις 13.30 τοπική ώρα (20.30 ώρα Ελλάδας).
Στόχος ο μαύρος χρυσός
Η απόφαση αυτή ελήφθη ενώ ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Βόρεια Κορέα δεν δείχνουν διατεθειμένες να δεσμευτούν σε διαπραγματεύσεις για να μπει ένα τέλος στην κρίση στην κορεατική χερσόνησο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να «καταστρέψει ολοκληρωτικά» τη Βόρεια Κορέα σε περίπτωση που επιτεθεί εναντίον των ΗΠΑ, την ώρα που η Πιονγκγιάνγκ διαμηνύει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να την αποδεχθεί ως πυρηνική δύναμη.
Το σχέδιο ψηφίσματος στοχοθετεί τους πολίτες της Βόρειας Κορέας που έχουν φύγει στο εξωτερικό κι οι οποίοι αναμένεται συνολικά να σταλούν πίσω στη χώρα τους έως τα τέλη του 2019. Το σχέδιο προβλέπει η διαδικασία αυτή να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 μηνών.
Πολλές δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες ζουν στο εξωτερικό, ιδίως στη Ρωσία και την Κίνα, όπου έχουν πάει για να εργαστούν και να κερδίσουν πολύτιμο για τη χώρα τους συνάλλαγμα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εργάζονται σε «συνθήκες εφάμιλλες της δουλείας».
Όμως, το σχέδιο απόφασης που πήρε το πράσινο φως του ΟΗΕ καθιστά αυστηρότερες τις κυρώσεις που είχαν αποφασισθεί σε προηγούμενα ψηφίσματα, ιδίως εξαντλώντας τις παραδόσεις αργού και ακατέργαστου πετρελαίου που προέρχονται κυρίως από την Κίνα. Συνεπώς, οι προμήθειες των πετρελαϊκών προϊόντων θα μειωθούν κατά 75%, κι όχι κατά 90%, όπως προέβλεπαν αρχικά οι ΗΠΑ.
Το κείμενο περιορίζει τις παραδόσεις αργού σε 4 εκατομμύρια βαρέλια τον χρόνο. Και οι εισαγωγές των προϊόντων πετρελαίου, περιλαμβανομένων του ντίζελ και της κηροζίνης, θα περιοριστούν σε 500.000 βαρέλια τον επόμενο χρόνο έναντι 2 εκατομμυρίων κατά το παρελθόν.
Όλες οι χώρες εξουσιοδοτούνται να αναχαιτίζουν, να επιθεωρούν, να εμποδίζουν και να κατάσχουν τα πλοία σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι μεταφέρουν παράνομα φορτία από ή προς τη Βόρεια Κορέα.
Διευρύνονται επίσης δύο κατάλογοι: εκείνοι των βορειοκορεατικών προϊόντων η εξαγωγή των οποίων θα απαγορεύεται και εκείνη των Βορειοκορεατών που θα βρεθούν στο επίκεντρο κυρώσεων.
Στην πρώτη λίστα προστίθεται διατροφικά προϊόντα, βιομηχανικοί και ηλεκτρικοί εξοπλισμοί, όπως και ορισμένες πρώτες ύλες (ορυκτά όπως ο λευκόλιθος, ξυλεία) και πλοία.
Η δεύτερη λίστα συμπληρώνεται από τα ονόματα 16 αξιωματούχων, που εργάζονται κυρίως στον τραπεζικό τομέα.
Οργισμένη αντίδραση από την Πιονγκγιάνγκ
Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε «εγκληματικό έγγραφο» την έκθεση του Λευκού Οίκου για τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ στην εθνική ασφάλεια τους, λίγες ώρες πριν εγκριθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.
Η έκθεση αυτή, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα, συνιστά «ένα τυπικό προϊόν της αλαζονείας των γιάνκηδων, που επιδιώκουν την πλήρη υποταγή όλου του κόσμου στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε στο επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Είναι επίσης ένα εγκληματικό έγγραφο που αντικατοπτρίζει με σαφήνεια τη γκανγκστερική φύση του Τραμπ που αρέσκεται να σπέρνει προβλήματα», πρόσθεσε.
Η νέα αμερικανική στρατηγική παρουσιάζει την Κίνα και τη Ρωσία ως δυνάμεις αντίπαλες της Ουάσινγκτον που προσπαθούν να αποδυναμώσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στον κόσμο και «να υπονομεύσουν την ασφάλεια και την ευημερία» των ΗΠΑ. Πεκίνο και Μόσχα κατήγγειλαν επίσης τον «πολύ επιθετικό χαρακτήρια» αυτής της έκθεσης, όπως τον χαρακτήρισαν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Έρχονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη χώρα», δήλωσε ο ηγέτης του HTS
«Η Μόσχα έχει πάει τον πόλεμο σε άλλο στάδιο», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Συνελήφθη ο δράστης αφού πρώτα παραδόθηκε
Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπός της
Πέθανε μετά από πτώση κατά τη διάρκεια πεζοπορίας
Εισαγγελέας, παρουσιάστρια, μοντέλο και ηθοποιός η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη χώρα μας
Τι ζήτησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιορδανία
Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα
Ο ράπερ αποτελεί κίνδυνο για την κοινότητα, τόνισε το δικαστήριο
Οι δράστες πέταξαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά στη σκηνή
Ήρθαν ξανά κοντά με έναν απροσδόκητο τρόπο
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Η ερμηνεία της Κλαρίσα Γουόρντ αξίζει Όσκαρ» γράφουν χρήστες στο Χ
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την Εθνοσυνέλευση
Πώς η γέφυρα, η οποία φαίνεται από το διάστημα, άλλαξε το χάρτη της Ευρώπης
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.