Κοσμος

50.000 παιδιά στην Υεμένη θα πεθάνουν σε 45 μέρες που φεύγει το 2017 (video, εικόνες)

Στο έλεος ενός αδιέξοδου και άγνωστου πολέμου - Αποδεκατίζει η χολέρα και ο λιμός

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
50.000 παιδιά στην Υεμένη θα πεθάνουν σε 45 μέρες
Brent Stirton/Getty-Ideal Images

Περισσότερα από 50.000 παιδιά στην Υεμένη θα έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή μέχρι το τέλος του 2017 εξαιτίας των ασθενειών και του λιμού που έχει προκαλέσει στη χώρα ένας αδιέξοδος και ξεχασμένος εμφύλιος πόλεμος.
50.000 παιδιά στην Υεμένη θα πεθάνουν σε 45 μέρες που φεύγει το 2017

Η οργάνωση Save the Children προειδοποιεί ότι έως και επτά εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη βρίσκονται στο χείλος του λιμού ενώ η έξαρση της χολέρας είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία.  


«Εκτιμάται ότι 130 παιδιά της Υεμένης πεθαίνουν κάθε μέρα και ότι έως και 400.000 παιδιά θα χρειαστούν ιατρική φροντίδα για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα του υποσιτισμού», δήλωσε ο επικεφαλής της διεθνούς οργάνωσης στην Υεμένη, Τάμερ Κιρόλος, και πρόσθεσε, «θάνατοι παράλογοι, θάνατοι αδιανόητοι, θάνατοι που δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν».



Περισσότερα από 50.000 παιδιά θα πεθάνουν και εκατοντάδες μαμάδες θα πενθούν κάθε μέρα που περνά, σημειώνει η οργάνωση Save The Children.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Οι υπολογισμοί και οι εκτιμήσεις της φιλανθρωπικής οργάνωσης έχουν γίνει χωρίς να ληφθεί υπόψη η αλλαγή της στάσης της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας απέναντι στην Υεμένη. Η εκτόξευση πυραύλου από τις δυνάμεις των ανταρτών Χούτι με στόχο το αεροδρόμιο του Ριάντ εξόργισε τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Σε αντίποινα ο κλοιός γύρω από τις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές της Υεμένης σφίγγει με το Ριάντ να κόβει κάθε δρόμο ανεφοδιασμού σε τρόφιμα, νερό, πετρέλαιο.
50.000 παιδιά στην Υεμένη θα πεθάνουν σε 45 μέρες

Με τον αποκλεισμό έκλεισε το λιμάνι της Χοντέιντα, αλλά και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σανάα, όπου κατέφθαναν φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας, τρόφιμα και φάρμακα.

Οι τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν στα ύψη, ενώ παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις καυσίμων που δυσκολεύουν με τη σειρά τους τη διανομή τροφίμων στους λιμοκτονούντες κατοίκους. Πολλές περιοχές στα βόρεια της χώρας έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι καθώς έκλεισαν οι σταθμοί ηλεκτροδότησης λόγω έλλειψης πετρελαίου.

50.000 παιδιά στην Υεμένη θα πεθάνουν σε 45 μέρες

H Save the Children προειδοποιεί ότι «αν δεν αρθεί αμέσως ο αποκλεισμός θα πεθάνουν κι άλλα παιδιά».

Λόγω της έλλειψης τροφίμων στη χώρα τα νοσοκομεία της έχουν κατακλυστεί με υποσιτισμένα, σκελετωμένα παιδιά, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη χολέρα κι άλλες διαρροϊκές νόσους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ