Ο μεγάλος περίπατος του Τζορτζ Παπαδόπουλος στην Ελλάδα
Tι δείχνει η σχέση του υπουργού Άμυνας και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας με τον πρώην σύμβουλο του Τραμπ; Υπάρχει περίπτωση να συναντήθηκε με τον Πούτιν στην Αθήνα;
Είναι περίπτωση ο ελληνοαμερικανός πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ. Κάτι το γραφικό ονοματεπώνυμο και το ύποπτο βιογραφικό του, κάτι οι σχέσεις του με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης, βλ. Πάνος Καμμένος, οι τακτικές επισκέψεις του στην Αθήνα και τα μεγάλα λόγια όσων πίστεψαν στη μακροημέρευση της θητείας του στην κυβέρνηση Τραμπ γεννούν απορίες. Οι δε φωτογραφίες του με πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα και οι εγκωμιαστικές εξαγγελίες για τον άνθρωπο-κλειδί στη σχέση μας με τις ΗΠΑ απέκτησαν νέα, σκωπτική σχεδόν διάσταση μετά την παραδοχή της ενοχής του Τζορτζ Παπαδόπουλου για διασυνδέσεις με Ρώσους και εμπλοκή στην υπό διερεύνηση ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές.
O ίδιος ο Τραμπ τον είχε βέβαια χαρακτηρίσει «εξαιρετικό τύπο» τον Μάρτιο του 2016, στην αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας, όταν σε συνέντευξη στη «Washington Post» επέλεξε να τον αναφέρει ανάμεσα στα πέντε ονόματα συμβούλων του. Όλοι τότε απόρησαν με τον Τζορτζ Παπαδόπουλος. Δεν τον γνώριζε κανείς. Τα αμερικανικά δημοσιεύματα μπορεί να ειρωνεύονταν το άγουρο κι ερασιτεχνικό βιογραφικό του, αλλά τον Δεκέμβριο του 2016, ένα μήνα πριν τον ανακρίνει για πρώτη φορά το FBI, ο Π. Καμμένος έβλεπε στον Γιώργο Παπαδόπουλο «ένα πολύ σημαντικό κλειδί στη σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ, στενό συνεργάτη του Τραμπ, που εκ μέρους του προέδρου και για λογαριασμό του πήρε θέση για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου».
Αναφορά στον Τζορτζ Παπαδόπουλο στο απόσπασμα 2:20.
Πρόσφατα, μετά τη δημοσιοποίηση της ενοχής του και την έκταση που έλαβε το θέμα o ίδιος ο Τραμπ, σε μία κίνηση που μάλλον δεν έπεισε ποτέ κανέναν, τον «άδειασε» επανειλημμένα, με δηλώσεις και tweet όπως αυτό: «Λίγοι γνώριζαν το νεαρό, εθελοντή, χαμηλής ιεραρχίας με το όνομα George, που έχει ήδη αποδειχθεί ψεύτης».
....came to the campaign. Few people knew the young, low level volunteer named George, who has already proven to be a liar. Check the DEMS!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 31, 2017
Για να επιστρέψουμε όμως στην ελληνική πραγματικότητα, εύλογα αναρωτιόμαστε με ποια ιδιότητα αυτός ο «άγνωστος» και «ανύπαρκτος» εθελοντής κατάφερε να συναντήσει ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ενώ θεωρούταν η μεγάλη πύλη της χώρας στην Αμερική του Τραμπ. Τα λογικά συμπεράσματα κινούνται μεταξύ δύο ενδεχομένων. Είτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ψέματα για τον πραγματικό ρόλο που είχε ο Τζορτζ Παπαδόπουλος (σοβαρό ενδεχόμενο, ιδίως αν ληφθούν υπόψη τα e-mail που αντάλλασσε ο Παπαδόπουλος με ανώτατα στελέχη της ομάδας του Τραμπ και ντοκουμέντα από συναντήσεις του με τον ίδιο), είτε λέει αλήθεια και «εκθέτει» εμμέσως την πολιτική ηγεσία της χώρας μας που ενδεχόμενα δεν γνώριζε με ποιον συνομιλούσε.
Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο Τραμπ σημαντική η θέση πλέον του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Παπαδόπουλου για την Ελλάδα pic.twitter.com/tYDkSqPH7t
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) November 9, 2016
Ακόμα όμως και να πίστευαν δικαιολογημένα ότι συνομιλούσαν με έναν επιφανή ομογενή, μέλος του επιτελείου του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ, τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ιδιαίτερα γνωστός αμερικανός ακαδημαϊκός και δημοσιογράφος Seth Abramson, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις σχέσεις του Παπαδόπουλου με την ελληνική πολιτική σκηνή, ιδίως με τον Πάνο Καμμένο. Ανάμεσα στον ασαφή αριθμό των επισκέψεών του στην Ελλάδα, γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε μία, βάσει δημοσιευμάτων, «incognito» συνάντηση των δύο στην Αθήνα τον Μάιο του 2016, κατά την οποία εκτιμάται ότι ίσως ο Παπαδόπουλος συνάντησε ακόμα και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού η επίσημη επίσκεψή του φέρεται να συνέπεσε με την ανεπίσημη του Τζορτζ. Σε αυτή την υπόθεση ο Abramson υπογραμμίζει τις στενές σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο, τον οποίο και φωτογραφίζει ως «σύμμαχο του Πούτιν». Επικαλείται μεταξύ άλλων δημοσίευμα της «Καθημερινής» που ανέφερε ότι είχε επισκεφθεί την Αθήνα δύο μήνες αφότου μπήκε στο επιτελείο του Τραμπ και αναφέρει ότι εάν το δημοσίευμα της «Καθημερινής» είναι ακριβές, τότε ο Παπαδόπουλος βρισκόταν στην Αθήνα τις μέρες που ήταν και ο Πούτιν, την εβδομάδα της 23ης Μαΐου 2016.
Το περίεργο είναι ότι ενώ άλλες επισκέψεις του Παπαδόπουλου είδαν το φως της δημοσιότητας, η συγκεκριμένη έγινε μάλλον μυστικά, γεγονός που κατά τον Abramson ενισχύει το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Πούτιν. Χωρίς αυτό να είναι κάτι που μπορεί να επιβεβαιωθεί, αξίζει να καταγράψουμε τον μεγάλο περίπατο του Τζορτζ Παπαδόπουλου στην Ελλάδα, παρόλο που η ακριβής διαδρομή του στα ελληνικά πολιτικά σαλόνια παραμένει ασαφής.
Οι συναντήσεις με έλληνες αξιωματούχους
Τον Μάιο του 2016, πραγματοποιήθηκε πράγματι όπως φαίνεται το πρώτο «incognito» ταξίδι του Παπαδόπουλου στην Ελλάδα, όπου συνάντησε και τον Πάνο Καμμένο. Όλα δείχνουν ότι όντως είχε βρεθεί στην Αθήνα. Ο Αλέξης Παπαχελάς έγραψε μόλις χθες ότι εκείνο τον Μάιο τον είχε συναντήσει για συνέντευξη σε κεντρικό ξενοδοχείο, ενώ το «Βήμα» έγραφε πριν ένα χρόνο για το νεαρό ελληνοαμερικανό που διέβη την άνοιξη του 2016 την πόρτα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχεδόν με απόλυτη μυστικότητα και είχε συνάντηση ακόμη και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.
Το δημοσίευμα της «Καθημερινής» που επικαλέστηκε ο Seth Abramson ανάφερε ότι τον ίδιο μήνα ο Παπαδόπουλος είχε συναντήσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο σίγουρα κάποια στιγμή συνάντησε, αφού το διαδίκτυο κυκλοφορεί κοινή φωτογραφία τους, ωστόσο, η συνάντησή τους, όπως μάθαμε σε επικοινωνία μας με το γραφείο Τύπου του ΠτΔ, πραγματοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου του 2016. Την πληροφορία επιβεβαιώνει και το πολύ πρόσφατο δημοσίευμα του κ. Παπαχελά που αναφέρει: «έπειτα από λίγο καιρό [από τον Μάιο 2016 δηλαδή] ήρθε πάλι στην Αθήνα και ξανασυναντηθήκαμε. Είχε πλέον γνωρίσει τους πάντες και μιλούσε πολύ ανοικτά για τα ραντεβού του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημαντικούς επιχειρηματίες».
Ο @PanosKammenos με το δεξί χέρι του Τραμπ Γιώργο Παπαδόπουλο pic.twitter.com/NjNa10xSEF
— George Kousoulas (@gkousoulas) December 10, 2016
Για την ιστορία πίσω από τη φωτογραφία του Τζορτζ Παπαδόπουλου με τον Προκόπη Παυλόπουλο το γραφείο Τύπου της προεδρίας μάς είπε τα εξής: «Ήταν ανεπίσημη συνάντηση, διήρκησε ένα πεντάλεπτο περίπου για μια photo opportunity. Ο Παπαδόπουλος ήρθε γραφείο του Προέδρου αφού είχε δει τον υπουργό Νίκο Παπά, τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον Αρχιεπίσκοπο, τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Κικίλια και ήρθε καθαρά εθιμοτυπικά ως ένας επιφανής ομογενής του επιτελείου του Τραμπ, ενώ ο Πρόεδρος τον ρώτησε για την ομογένεια. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του ίδιου του Τζορτζ Παπαδόπουλου, η σχετική φωτογραφία αναρτήθηκε από εκείνον στο λογαριασμό του στο Facebook, αφού πρώτα ζήτησε την άδεια του κ. Παυλόπουλου».
Τον Δεκέμβριο του 2016 έγινε η τρίτη γνωστή επίσκεψη του Τζορτζ στην Ελλάδα, μετά τη νίκη του Τραμπ. Έφαγε με τον Πάνο Καμμένο σε γνωστό εστιατόριο στον Πειραιά, με τον Ηλία Ψινάκη στη Θεσσαλονίκη και συνάντησε γενικώς πολύ κόσμο, αφού ήταν καλεσμένος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στη Θεσσαλονίκη, όπου και εκφώνησε ομιλία, με την ιδιότητα του στενού συμβούλου του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Τον Ιανουάριο του 2017 βέβαια τελείωσαν τα γεύματα και τα εγκώμια, αφού στις 27/1, μια εβδομάδα μετά την εκλογή Τραμπ, το FBI ανέκρινε τον Παπαδόπουλο για τη σχέση του με ρώσους αξιωματούχους. Στις 16 Φεβρουαρίου ανακρίθηκε για δεύτερη φορά. Αμέσως μετά άλλαξε τον αριθμό στο κινητό του τηλέφωνο και απενεργοποίησε το λογαριασμό του στο Facebook σε μία προσπάθεια να κρύψει τα ίχνη του από «επαφές» του με ρώσους. Συνελήφθη αθόρυβα τον Ιούλιο και στις 5 Οκτωβρίου δήλωσε ένοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI στις ανακρίσεις που προηγήθηκαν. Η εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Τραμπ αναφέρθηκε πρόσφατα σε αυτόν ως «εθελοντή» της προεκλογικής καμπάνιας, ενώ ακολούθησε και το «άδειασμα» από τον ίδιο τον Τραμπ.
Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι ακριβώς έκανε ο Παπαδόπουλος στην ομάδα του Τραμπ, η εμπλοκή του στην προεκλογική του καμπάνια έχει θολά σημεία σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά ποτέ πριν τη δήλωση ενοχής του δεν είχε αμφισβητηθεί δημόσια ο ρόλος του, ο οποίος φαινόταν όντως σημαντικός. Ίσως δικαιολογημένα ο κ. Καμμένος να μιλούσε τόσο εγκωμιαστικά για εκείνον και οι πολιτικοί μας ηγέτες να έσπευδαν να τον συναντήσουν αναγνωρίζοντας τη νευραλγική θέση που θα είχε στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και διαβλέποντας σε αυτόν μία σημαντική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αμερική. Αν όμως ο πράγματι σχετικά άγνωστος ομογενής, δεν ήταν αυτός που όλοι στην Ελλάδα πίστευαν ότι είναι, πού βασίστηκαν για να τον πιστέψουν; Ποια ήταν η διαπίστευση του ρόλου του, πέραν της δημόσιας τοποθέτησης Τραμπ; Αρκούσαν όσα υποστήριζε ο ίδιος για την ιδιότητά του ώστε να γίνει πιστευτή; Μπορούν άραγε οι εκτεταμένες σχέσεις του με την εγχώρια πολιτική ηγεσία να αποτελέσουν επιπλέον ένδειξη που διαψεύδει τον Τραμπ όταν αναφέρεται στον Παπαδόπουλο ως εθελοντή, ασήμαντο και coffee boy;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η φωνητική βοηθός ενεργοποιούνταν ακούσια
Σε συναγερμό οι Αρχές στις ΗΠΑ ακόμη και για αντίποινα
Στο Μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του στο Λονδίνο
Δείτε το βίντεο με τις εικόνες που κατέγραψε το Anadolu
Το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν οι ενδιαφερόμενοι για να γίνει δικό τους
Δεν υπάρχει σύνδεση με το μακελειό στη Νέα Ορλεάνη
Επιστρέφει στον Λευκό Οίκο πανίσχυρος ως ο 47ος Πρόεδρος - Οι προσδοκίες, οι ανησυχίες και οι φόβοι
Οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τη Βουλή με μια ισχνή πλειοψηφία 219-215
Η μείωση αναμένεται να επηρεάσει σχεδόν 12 εκατομμύρια εργαζόμενους
Μεταξύ αυτών είναι και άτομα που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα
Πρόκειται για ετήσια παράδοση στον ζωολογικό κήπο της πόλης
Ο ιδιοκτήτης του Χ επέκρινε έντονα την κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ
Υπολογίζει τώρα ότι τα e-scooters αντιστοιχούν σε περίπου 44.000 μετακινήσεις την ημέρα
Ο άνδρας δεν φέρει «προφίλ τρομοκράτη», υπογράμμισε σωφρονιστική πηγή
Λίγο καιρό μετά το πραξικόπημα φιάσκο
Ομάδες ιατροδικαστών προσπαθούν τώρα να καταλάβουν τι προκάλεσε τον θάνατο ενός παιδιού 1 έτους και ενός 17χρονου
Απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, βλέπει ο Λευκός Οίκος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.