Παγκόσμια Ημέρα γραφής Μπράιγ: Γιατί τιμάται στις 4 Ιανουαρίου - Ποιος ήταν ο Λουί Μπράιγ
Σήμερα 4η Ιανουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα γραφής Μπράιγ. Η Παγκόσμια Ημέρα ανακηρύχθηκε επίσημα στις 18 Δεκεμβρίου 2018 με ψήφισμα που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας γραφής Μπράιγ είναι να τονιστεί η σημασία της γραφής Μπράιγ για την επικοινωνία των ανθρώπων με πλήρη ή μερική τύφλωση και ως μέσου υλοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Ως ημέρα εορτασμού επιλέχθηκε η 4η Ιανουαρίου προς τιμήν του Λουί Μπράιγ, επειδή ήταν η ημέρα γέννησης του και ο οποίος όντας ο ίδιος τυφλός, εφηύρε το σύστημα γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς το οποίο φέρει το όνομά του.
Σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, η ελληνική γραφή Μπράιγ αναγνωρίζεται ως τρόπος γραφής των Ελλήνων τυφλών πολιτών και θεσπίζεται η υποχρέωση του κράτους να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προώθησή της και την κάλυψη όλων των αναγκών επικοινωνίας των ως άνω πολιτών (άρθρο 65 του Ν. 4488/2017). Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων οφείλουν να εξασφαλίζουν την πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου, εξασφαλίζοντας έτσι την πρόσβαση στην πληροφόρηση και διευκολύνοντας τις συναλλαγές τους (άρθρ. 70 ΥΑ/91354/17 του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης)
Κατοχυρώνεται το δικαίωμα των τυφλών ατόμων, να συνοδεύονται από ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο βοήθειας, σε όλες τις εγκαταστάσεις, ιδιωτικές ή δημόσιες και στα μέσα μεταφοράς. Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους
Ποιος ήταν ο Λουί Μπράιγ που εφηύρε το σύστημα γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς
Ο Λουί Μπράιγ γεννήθηκε το 1809 στο χωριό Κουπβρέ (Coupvray) κοντά στο Παρίσι. Τυφλώθηκε στο ένα μάτι πολύ μικρός, στην ηλικία των τριών ετών, ύστερα από τραυματισμό με αιχμηρό αντικείμενο, καθώς βοηθούσε τον πατέρα του στην κατασκευή εξαρτημάτων ίππευσης, ενώ αργότερα η μόλυνση μεταδόθηκε και στο άλλο του μάτι, και ως την ηλικία των 5 ετών είχε μείνει τυφλός. Οι γονείς του τον έστειλαν στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τυφλών στο Παρίσι, όπου εκπαιδεύονταν τυφλά παιδιά.
Ο Μπράιγ όμως δεν ήταν ευχαριστημένος, γιατί το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν ήταν δύσχρηστο με χοντρούς χαρακτήρες και τα βιβλία ήταν μόνο 14 με αποτέλεσμα το μάθημα να γίνεται προφορικά. Έτσι κατάφερε, μετά από προσπάθειες πέντε ετών, να δημιουργήσει ένα καινούριο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς. Όταν παρουσίασε τη μέθοδό του, άλλοι έδειξαν την ικανοποίησή τους, ενώ άλλοι υποστήριξαν πως το σύστημα ήταν κουραστικό και όχι αποδοτικό. Ο Μπράιγ απογοητεύτηκε, αλλά δεν σταμάτησε τις προσπάθειες και βρήκε τρόπο ώστε οι τυφλοί να διδάσκονται και μαθηματικά και μουσική. Εφηύρε ακόμα και μια γραφομηχανή, με την οποία έχουν τη δυνατότητα οι τυφλοί να γράφουν, όπως και οι βλέποντες.
Το έργο του Μπράιγ, που πέθανε το 1852, αναγνωρίστηκε πάντως όσο ζούσε και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως σήμερα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για επικίνδυνα φαινόμενα
Είχε εκδηλώσει νωρίτερα την πρόθεσή του - «Κυνήγησαν έναν εγκληματία»
Εγείρονται ηθικοί και γεωπολιτικοί προβληματισμοί
Απόφαση - καμπή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Χτύπημα στην καρδιά του δυτικού πολιτισμού, σε εκείνη που πάντα θεωρούσαμε ως την ισχυρότερη Δημοκρατία του σύγχρονου κόσμου
H 24χρονη υποχρεώθηκε να κρυφτεί κάτω από έναν σωρό από πτώματα για να σωθεί από τους ενόπλους της Χαμάς
Ο επικεφαλής του Χ ζήτησε από τους υποστηρικτές του να πάψουν να κάνουν δωρεές
«Αναλάβαμε πάνω στην ώρα» - Ανοιχτό το ενδεχόμενο το Κογκρέσο να ερευνήσει τον προκάτοχό του
Τι είχε υποστηρίξει ο Burgess και γιατί δεν παίρνει λέξη πίσω
Το νομοσχέδιο πήρε το όνομά του από 22χρονη φοιτήτρια
Η νέα επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ
Οι άνεμοι δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης
Πώς από ένα ταψάκι κέικ έγινε ένα από τα διασημότερα παιχνίδια στον κόσμο
Παντρεύτηκαν σαν σήμερα στην επισκοπική εκκλησία Bethesda-By-the-Sea
Tην ίδια ώρα η πυρκαγιά Palisades έχει περιοριστεί στο 68%
Στη Βραζιλία κυκλοφόρησαν τα πρακτικά του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε στο ακριτικό νησί
Παράδοση στις ΗΠΑ η επιστολή από τον ένα πρόεδρο στον επόμενο
Είχε διαγνωστεί με ψυχική ασθένεια - Ζούσε σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων
Για την υπόθεση των υποκλοπών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.