- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Σε περίοπτη θέση ο Μπόνο στα Paradise Papers – Οι φορολογικοί παράδεισοι και οι επενδύσεις
Εκπρόσωπός του διέψευσε οποιαδήποτε παρανομία από την πλευρά του καλλιτέχνη
Ο «αρχηγός» και τραγουδιστής των U2, Μπόνο φέρεται να εμπλέκεται σε οικονομικό σκάνδαλο, με βάση τη νέα διαρροή, των «Paradise Papers», που φέρνουν στο φως πολιτικούς, επιχειρηματίες και διάσημους «αστέρες» με επενδύσεις σε φορολογικούς παραδείσους.
Ο Μπόνο, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, επένδυσε σε εμπορικό κέντρο στη Λιθουανία μέσω εταιρείας με έδρα τη Μάλτα για να αποφύγει τη φορολόγηση
Ο τραγουδιστής των U2 το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Πολ Χιούσον, ήταν επενδυτής στην εταιρεία της Μάλτας Nude Estates, η οποία αγόρασε το εμπορικό κέντρο Ausra έναντι 5,1 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών, λίγο μετά το άνοιγμά του το 2007.
Η Nude Estates στη συνέχεια μεταβίβασε την κυριότητα στη Nude Estates 1, εταιρεία με έδρα το Γκέρνσεϊ, ένα ακόμα νησί που δεν επιβάλει φορολογία στα κέρδη επιχειρήσεων.
Στη Μάλτα επίσης είναι χαμηλή η φορολογία, μόλις 5% για τις εταιρείες.
Εκπρόσωπος του Μπόνο διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παρανομία από την πλευρά του καλλιτέχνη.
Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «The Guardian» η εκπρόσωπος του αρχηγού των U2 εξήγησε: «Ο Μπόνο ήταν παθητικός, επενδυτής με μειοψηφικό μερίδιο στη Nude Estates Malta Ltd, μια εταιρεία που ήταν νόμιμα εγγεγραμμένη στη Μάλτα έως ότου εκκαθαρίστηκε εκούσια το 2015».
Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Μπόνο ήταν επίσης παθητικός, επενδυτής με μειοψηφικό μερίδιο και στην εταιρεία Guernsey που συνδέεται με το εμπορικό κέντρο.
Ο Μπόνο είναι γνωστός ευρέως για το έργο του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως η UNICEF, η One Campaign και η Make Poverty History και έχει δεχθεί και στο παρελθόν κριτική για τις φορολογικές συναλλαγές του.
Οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι ο καλλιτέχνης θα έπρεπε να βοηθήσει στον περιορισμό της φτώχειας στη γενέτειρά του την Ιρλανδία, με τη διατήρηση της φορολογικής έδρας των U2 στη χώρα.
Ο Μπόνο δεν απολογήθηκε για τις προηγούμενες αποκαλύψεις σχετικά με τις φορολογικές του υποθέσεις. Το 2012 είπε ότι οι U2 κατέβαλαν «μια περιουσία σε φόρους», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Independent» .
Αναφερόμενος σε προηγούμενη απόφαση του συγκροτήματος να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην Ολλανδία είπε ότι «υπάρχουν απλώς κάποιοι έξυπνοι άνθρωποι που εργάζονται για μας και προσπαθούν να υπάρχει λογική στον τρόπο, με τον οποίο φορολογούμαστε. Κι αυτή είναι μόνο μία από τις εταιρείες μας. Υπάρχουν πολλές εταιρείες» δήλωσε.
Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, που αποκάλυψε τα Paradise Papers αποσαφήνισε πως υπάρχουν νόμιμες χρήσεις για υπεράκτιες εταιρείες και καταπιστεύματα. «Η ICIJ δεν έχει σκοπό να υπονοήσει πως πρόσωπα, εταιρείες ή άλλες οντότητες έχουν παραβεί τον νόμο ή ότι έχουν ενεργήσει καταχρηστικά κατά οποιονδήποτε τρόπο», ανέφερε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με νέο βιβλίο που ασχολείται με την εκλογή του περασμένου χρόνου
Ο πόλεμος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αλλαγή καθεστώτος. Ωστόσο, ως μέθοδος, δημιουργεί (άλλο ένα) επικίνδυνο προηγούμενο προσφυγής στη βία χωρίς νόμιμη αιτία
Το πλοίο επλήγη σε απόσταση περίπου 44,4 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά του Μουσκάτ
Η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε έναν επώδυνο εμφύλιο πόλεμο με αβέβαια κατάληξη
Η διακοπή των εμπορικών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες
«Η βοήθεια που περιμένατε έφτασε» λέει απευθυνόμενος στους Ιρανούς
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας
Πόσο βαθιά θα επηρεάσει την επόμενη φάση της ιρανικής εξουσίας
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Οι πρώτες πληροφορίες - Η ανακοίνωση του Ισραήλ
Το στοιχείο που αιφνιδίασε την ιρανική πλευρά
Πώς φτάσαμε έως την επίθεση στο Ιράν;
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποσχέθηκαν την πιο άγρια επίθεση στην ιστορία
«Μετά τον θάνατο του Χαμενεΐ η Ισλαμική Δημοκρατία θα βρεθεί "στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας"» δηλώνει
Καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Η επόμενη μέρα στην Τεχεράνη μετά τον θάνατο του
Σκηνές πανικού μετά τα χτυπήματα από ΗΠΑ και Ισραήλ
Με ένα σύντομο προετοιμασμένο μήνυμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.