- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σίντι Σέρμαν, Λόρι 'Αντερσον, Τζένι Χόλτσερ ... Μερικές από τις μεγαλύτερες σύγχρονες καλλιτέχνες, διάσημες γκαλερίστες και επιμελήτριες εκθέσεων ένωσαν τη φωνή τους με περισσότερες από 7.000 γυναίκες για να καταγγείλουν τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της τέχνης.
«Είμαστε καλλιτέχνες, κριτικοί τέχνης, διευθύντριες, εκδότριες, φοιτήτριες, γκαλερίστες, ερευνήτριες, ασκούμενες και ακαδημαϊκοί που εργαζόμαστε στον χώρο της σύγχρονης τέχνης και έχουμε υποστεί θωπείες, ταπεινώσεις, παρενοχλήσεις, περιφρονήσεις, απειλές και εκφοβισμούς από εκείνες και εκείνους που είναι σε θέση εξουσίας», γράφουν.
Η επιστολή έχει τίτλο "not surprised" (δεν μας εκπλήσσει) σε αναφορά του έργου "abuse of power comes as no surprise" (η κατάχρηση εξουσίας δεν προκαλεί έκπληξη) της εννοιολογικής καλλιτέχνη Τζένι Χόλτσερ.
Abuse of power comes as no surprise. Link with full list of signatures in bio. IG: @notsurprised2017 #notsurprised pic.twitter.com/wf6h3zI34L
— Not_Surprised (@Not_Surprised1) 30 Οκτωβρίου 2017
Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από μια ομάδα συζήτησης περίπου πέντε γυναικών και επεκτάθηκε ταχύτατα σε 100 και πλέον συμμετέχουσες σε όλο τον κόσμο, σε μια αντίδραση στην παραίτηση την περασμένη εβδομάδα του Νάιτ Λάντεσμαν που ήταν συν-διευθυντής του περιοδικού ArtForum, ενός από τα εγκυρότερα στον χώρο της τέχνης.
Ο Λάντεσμαν κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση στη μήνυση που κατέθεσε στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης μια πρώην εργαζόμενη στο ArtForum, η Αμάντα Σμιτ, στην οποία γίνεται επίσης αναφορά σε κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος οκτώ ακόμη προσώπων.
Ο Λάντεσμαν είναι η νέα ισχυρή προσωπικότητα που κατηγορείται για την καταχρηστική συμπεριφορά του σε βάρος γυναικών, στον απόηχο της υπόθεσης Γουάινστιν.
«Επείγει να μοιραστούμε τις μαρτυρίες μας για τον σεξισμό που πλέον αντιμετωπίζεται σαν συνηθισμένο φαινόμενο, τις άνισες και ανάρμοστες συμπεριφορές και τη σεξουαλική παρενόχληση που βιώνουμε σε σταθερή βάση, γενικευμένα και έντονα. Μια παραίτηση από ένα διεθνούς φήμης περιοδικό σύγχρονης τέχνης δεν επιλύει το πρόβλημα ούτε τον δόλιο χαρακτήρα και την έκτασή του: αυτό ενός επαγγελματικού χώρου που διαιωνίζει σαθρές δομές εξουσίας σε βάρος μιας δεοντολογικής συμπεριφοράς», επιμένουν οι γυναίκες που τονίζουν: «δεν θα μείνουμε πλέον σιωπηλοί-ές».
«Καλούμε τις καλλιτεχνικές οργανώσεις, τις κυβερνητικές αρχές αρμόδιες για τον πολιτισμό κι όλους τους συναδέλφους μας να διερωτηθούν σοβαρά πώς έπαιξαν ή μπόρεσαν να παίξουν ένα ρόλο στη διαιώνιση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων και των προαναφερόμενων καταχρήσεων και κυρίως πώς σκοπεύουν να διαχειριστούν τα προβλήματα αυτά στο μέλλον».
«Η υπόθεση του Χάρβεϊ Γουάινστιν άνοιξε το δρόμο για αντίστοιχες υποθέσεις σε πολλούς άλλους χώρους» και μετά την παραίτηση του Λάντεσμαν «συνειδητοποιήσαμε ότι όλες είχαμε εμπειρίες αυτού του είδους», δήλωσε η Μάρτα Κίρτσενμπαουμ, επιμελήτρια εκθέσεων και μια από τις εκατό πρώτες γυναίκες που υπογράφουν την επιστολή.
(1/3) Abuse of power comes as no surprise. Link with full list of signatures in bio. IG: @notsurprised2017 #notsurprised pic.twitter.com/905tFPcubI
— Not_Surprised (@Not_Surprised1) 30 Οκτωβρίου 2017
(2/3) Abuse of power comes as no surprise. Link with full list of signatures in bio. IG: @notsurprised2017 #notsurprised pic.twitter.com/nMgJt3wiFI
— Not_Surprised (@Not_Surprised1) 30 Οκτωβρίου 2017
(3/3) Abuse of power comes as no surprise. Link with full list of signatures in bio. IG: @notsurprised2017 #notsurprised pic.twitter.com/78FclZqzM1
— Not_Surprised (@Not_Surprised1) 30 Οκτωβρίου 2017
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτή ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να τους χτυπήσουμε
Διχασμένοι οι νομικοί για τις επιχειρήσεις - Τι προβλέπει ο Χάρτης του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο
Ο λόγος που δεν εντοπίστηκαν για να αναχαιτιστούν
Αύξηση πυρηνικών κεφαλών ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος από τη βάση του Λονγκ
Ο αριθμός των καταφυγίων καλύπτει περίπου το 45% του συνολικού πληθυσμού
«Η επίθεση του Ιράν στη βάση μας στην Κύπρο δεν είναι αντίποινα για τη στάση μας»
Το Ριάντ αναδεικνύεται σε βασικό κόμβο διαφυγής
«Έχουμε τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο και τον χρησιμοποιούμε»
Φιλοτέχνησε το έργο το 1633 σε νεαρή ηλικία
Πώς η εξέλιξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή μπορεί να καθορίσει τη δεύτερη θητεία Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Καθώς ο πόλεμος εισέρχεται ήδη στην τρίτη ημέρα
Εκρήξεις σε Λίβανο και Ιράν, με εμπλοκή ΗΠΑ, Ισραήλ και Χεζμπολάχ
«Η ιρανική πολιτική αποτελεί απειλή για όλους», τόνισε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας
Ακυρώθηκε ο αγώνας με τη Μονακό λόγω βομβαρδισμών - Ασφαλείς στο ξενοδοχείο τους οι έφηβοι
Στόχος η ισχυρή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ
Οι ολικές σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν κάθε 18 μήνες έως τρία χρόνια
Τα ιρανικά κρατικά μέσα μεταδίδουν ότι υπέκυψε στα τραύματά της μετά την αεροπορική επιδρομή
Έγραψε συνθήματα που τον χαρακτήριζαν «σιωνιστή εγκληματία πολέμου»
H ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη
Έρευνα του ΠΟΥ για τρία ακόμη κέντρα υγείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.