- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Εμφύλιος» στην Ισπανία για την Καταλονία (εικόνες)
Στους δρόμους οι Καταλανοί μετά τις συλλήψεις ντόπιων πολιτικών από την Εθνοφυλακή
Δεκατέσσερις αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας συνέλαβε συνολικά η Εθνοφυλακή της Ισπανίας με την κατηγορία της ανάμειξης στη διοργάνωση του «απαγορευμένου» δημοψηφίσματος για την απόσχιση της περιοχής από την υπόλοιπη χώρα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι το δεξί χέρι του αντιπροέδρου της Καταλονίας, Τζοσέπ Μαρία Τζοβέ.
Η εντολή της ισπανικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι και οι συλλήψεις κυβερνητικών στελεχών της Καταλονίας για να αποτρέψει η Μαδρίτη το δημοψήφισμα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Χιλιάδες Καταλανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης κι άλλων πόλεων της βορειοανατολικής Ισπανίας για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις, ενώ ο σύμβουλος της Καταλανικής Επικράτειας Τζουσέπ Ρουλλ κατήγγειλε την «κατάσταση πολιορκίας και απροκάλυπτης καταστολής», μετά την είσοδο της Εθνοφυλακής σε έδρες της τοπικής κυβέρνησης στη Βαρκελώνη.
Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ότι εφαρμόζει «ντε φάκτο» και «από την πίσω πόρτα» το Άρθρο 155 του Συντάγματος (για την αφαίρεση της αυτονομίας από μία περιοχή), διότι επεμβαίνει σε μία αυτόνομη κοινότητα. Πράξεις σαν κι αυτές βρίσκονται πλέον «στο πεδίο της πολιτικής παρανομίας», που φθάνουν έως «τη σύλληψη των αντιπάλων» της κυβέρνησης, ενώ αποτελούν «κόκκινες γραμμές» που οι Καταλανοί δεν πρέπει να αφήσουν να παραβιασθούν.
Στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ρουλλ τονίζει πως πλέον «η ψήφος την 1η Οκτωβρίου είναι πλέον ένα ζήτημα αξιοπρέπειας, δημοκρατικής αξιοπρέπειας. Οι κάλπες θα στηθούν».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι το κράτος όφειλε να αντιδράσει.
«Δεν υπάρχει κανένα δημοκρατικό κράτος σε όλον τον κόσμο που να αποδέχεται αυτά που μεθοδεύουν αυτοί οι άνθρωποι: τους είχαμε προειδοποιήσει, γνώριζαν πως το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί διότι καταστρέφει την εθνική κυριαρχία και το δικαίωμα που έχουν όλοι οι Ισπανοί να αποφασίσουν για το πώς θέλουν να είναι η χώρα τους», δήλωσε ο Ραχόι στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης για τον κυβερνητικό έλεγχο, όπου απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις για το καταλανικό ζήτημα. Ο Ραχόι είχε ένα θερμό επεισόδιο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του καταλανικού κόμματος ERC, που κάλεσε τον πρωθυπουργό «να πάρει τα βρωμόχερά του» από τους θεσμούς της αυτόνομης περιοχής.

Ο Ζόρντι Σάντσες, πρόεδρος του ηγετικού οργανισμού ανεξαρτησίας της Εθνικής Συνέλευσης των Καταλανών (ANC), απηύθυνε κάλεσμα για «ειρηνική αντίσταση» προς τους Καταλανούς απέναντι στην αστυνομία. «Έφτασε η ώρα. Αντιστεκόμαστε ειρηνικά. Θα υπερασπιστούμε τους θεσμούς μας χωρίς βία», δήλωσε σε ανάρτησή του στα social media.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πληροφορίες αναφέρουν σχέδιο αιφνιδιαστικής επίθεσης από σκάφος ανοικτά των αμερικανικών ακτών
Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και καλεί την Τεχεράνη να τις σταματήσει άμεσα
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.