- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο αυστριακός ΥΠΕΞ προειδοποιεί για αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια
Τι δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς στη Handelsblatt
Για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας, της Ρωσίας, ακόμη και της Σαουδικής Αραβίας, στα Βαλκάνια προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και ζητεί την επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να μείνουν σε απόσταση η Τουρκία και η Ρωσία.
«Στο Σεράγεβο και στην Πρίστινα οι γυναίκες πληρώνονται προκειμένου να φορούν μπούρκα δημοσίως. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε και να μην κάνουμε τίποτα», δηλώνει στην εφημερίδα «Handelsblatt» ο κ. Κουρτς και τονίζει την ανάγκη θέματα όπως το Brexit να μην αποσπάσουν την προσοχή της ΕΕ από τα Δυτικά Βαλκάνια. Υπάρχουν ακόμη σοβαρές εντάσεις μεταξύ των κρατών στην περιοχή, προσθέτει και καταλήγει: «Πρέπει να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ενεργό ρόλο σε αυτή την κρίσιμη περιοχή, προσφέροντας μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή προοπτική.»
Η εφημερίδα αναφέρεται εκτενώς στην προσπάθεια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να κρατήσουν χώρες όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο στην επιρροή τους, ενώ επισημαίνει και τον «ανταγωνισμό» που αντιμετωπίζουν από τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία. Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, η «Handelsblatt» υπενθυμίζει ότι το 2014 ανέλαβε την πρωτοβουλία να εντατικοποιήσει τις σχέσεις με τα Βαλκάνια, ενθαρρύνοντας τις μεταρρυθμίσεις και την συνεργασία στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου». Δεν έχει ωστόσο επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος, όπως αναφέρουν οι αρθρογράφοι, με αποτέλεσμα πριν από λίγο καιρό ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ α ανακοινώσει την Ατζέντα «Διαδικασία του Βερολίνου Plus», με πιο συγκεκριμένους στόχους για βοήθεια και ολοκλήρωση.
Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, έλκεται από τα Βαλκάνια τόσο συναισθηματικά όσο και λογικά, αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Αιώνες τουρκικής ηγεμονίας άφησαν πίσω μουσουλμανικές μειονότητες και πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Πολλά ιστορικά μνημεία αποκαθίστανται από κρατικές τουρκικές υπηρεσίες», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει ότι η 'Αγκυρα προωθεί ταυτόχρονα μια πολύ ορθολογική οικονομική ατζέντα. Το τελευταίο διάστημα έγιναν τουρκικές επενδύσεις σε μεταλλεία του Κοσόβου, στις αερομεταφορές στην Αλβανία, ενώ τον Μάιο συνήφθη νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Βοσνία.
Την ίδια ώρα η Ρωσία φαίνεται να αξιοποιεί τους ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς της κυρίως με την Σερβία. Οι δε Σέρβοι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, είναι στην πλειοψηφία τους ρωσόφιλοι και δεν βλέπουν θετικά το ΝΑΤΟ. Σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στην Σερβία ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν τόνισε ότι «η Σερβία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ».
Η ΠΓΔΜ από την πλευρά της, σύμφωνα με την «Handelsblatt», επιθυμεί να επιταχύνει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, καθώς, όπως δήλωσε η υπουργός 'Αμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, υπάρχουν «ρωσικές προσπάθειες να αποκτήσουν επιρροή στην πολιτική ζωή μας και στην ασφάλειά μας». Η Μόσχα απορρίπτει τις εικασίες ως «ρωσοφοβία».
Το αφιέρωμα κλείνει με αναφορά στην επιρροή που επιδιώκει η 'Αγκυρα και στην Βουλγαρία, μέσω του κόμματος Dost, αλλά και στις βλέψεις της Κίνας να αποκτήσει ρόλο στην περιοχή, κυρίως μέσω του τεράστιου έργου υποδομής και εμπορίου «Μία ζώνη, ένας δρόμος», το οποίο στοχεύει στην διευκόλυνση της επικοινωνίας κατά μήκος της Ευρασίας και προβλέπει επένδυση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πλευρά του Πεκίνου, σε 16 χώρες της ανατολικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση
Το ημιεπίσημο Fars μιλά για αναστολή διαπραγματεύσεων
«Δεν θα βρείτε χώρα να γυρίσετε» λέει ο Τραμπ στους Ιρανούς διαπραγματευτές
Του εύχεται τα καλύτερα εν μέσω φημών για σχέδια παραίτησης
Ενώ ο Τζέι Ντι Βανς δηλώνει ικανοποιημένος από την πρόοδο των συνομιλιών στην Ελβετία
Ο μικρός – και στο παρελθόν εξόχως προβληματικός – γιος του Τζο Μπάιντεν εξελίσσεται σε ένα νέο comeback kid, διαταράσσοντας τις εσωκομματικές και μη ισορροπίες
Διπλωματικός μαραθώνιος εν μέσω ισχυρισμών περί νέου αποκλεισμού της κρίσιμης θαλάσσιας διόδου
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.