Κοσμος

Σωπαίνει για τέσσερα χρόνια το «Μπιγκ Μπεν»

Συντήρηση για το ρολόι - σύμβολο του Λονδίνου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
368106-761073.jpg

Για τέσσερα χρόνια, αρχίζοντας το μεσημέρι της 21ης Αυγούστου,  θα «σωπάσει» το «Μπιγκ Μπεν», το περίφημο ρολόι – σύμβολο του Λονδίνου που κοσμεί τον πύργο στο βρετανικό κοινοβούλιο του Γουέστμινστερ, καθώς θα περάσει σε φάση συντήρησης, αναπαλαίωσης και επισκευών, ανακοίνωσε χθες η Βουλή των Κοινοτήτων.

Λεπτομερέστερα, η εφημερίδα «Καθημερινή» γράφει: «Τα μεγάλα σφυριά που χτυπούν την τεράστια καμπάνα των 3,7 τόνων κάθε ώρα σχεδόν αδιάκοπα εδώ και 157 χρόνια θα αποσυνδεθούν από το ρολόι και θα κλειδώσουν, αλλά τα ‘νταν νταν’ θα συνεχίζουν να ηχούν για σημαντικά γεγονότα, όπως είναι ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς.

Ο Στιβ Τζαγκς, ο επιστάτης του Μεγάλου Ρολογιού, διευκρινίζει ότι με τις εργασίες θα διασφαλισθεί για πολλά χρόνια το ίδιο το ρολόι, αλλά και το σπίτι του, το ‘Ελίζαμπεθ Τάουερ’... [Ο ίδιος] καλεί το κοινό ... την επόμενη Δευτέρα το μεσημέρι στην Πλατεία του Κοινοβουλίου για να ακούσει τα τελευταία 'νταν νταν'  του 'Big Ben'. O ‘Ελίζαμπεθ Τάουερ’, που είναι ήδη περιβεβλημένος με σκαλωσιές, είναι το πιο πολυφωτογραφημένο μνημείο του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο πλαίσιο της ανακαίνισης, το ρολόι θα αποσυναρμολογηθεί και κάθε ένας από τους μηχανισμούς του θα εξετασθεί και θα συντηρηθεί, οι τέσσερις δίσκοι του θα καθαριστούν και θα επιδιορθωθούν, το σιδερένιο πλαίσιο και οι δείκτες θα ανανεωθούν.

Ένας από τους δίσκους του ρολογιού θα παραμένει σε λειτουργία για να δείχνει σιωπηλά την ώρα. Θα κινείται με ηλεκτρικό μηχανισμό μέχρι την αποκατάσταση του παραδοσιακού μηχανισμού του ρολογιού. Όλες οι άλλες καμπάνες που χτυπούν κάθε 15 λεπτά θα μείνουν επίσης σιωπηλές κατά τη διάρκεια των εργασιών, που θα ολοκληρωθούν το 2021, όταν ο γνωστός ήχος του ‘Big Ben’ θα ακουστεί και πάλι. Επίσης, όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του προγράμματος ανακαίνισης, θα τοποθετηθούν στο κτίριο και κουζίνα και λουτρό, ενώ πρόκειται να ανακαινισθεί και το ‘Άϊρτον Λάιτ’, που λάμπει όποτε το Κοινοβούλιο συνεδριάζει.

Την ίδια στιγμή, ο ραδιοφωνικός σταθμός BBC radio 4 που μεταδίδει τις καμπάνες του ‘Μπιγκ Μπεν’ ανακοίνωσε ότι όσο το ρολόι παραμένει σιωπηλό θα μεταδίδεται μαγνητοφωνημένος ο ήχος της καμπάνας. Ο επικεφαλής του σταθμού, Ντένις Νόουλαν, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι μελετήθηκαν αρκετές εναλλακτικές λύσεις όπως είναι οι καμπάνες του Συμβουλίου του Νότιγχαμ. ‘Βρεθήκαμε πολύ κοντά στο να επιλέξουμε τις καμπάνες του Συμβουλίου του Νότιγχαμ’, δήλωσε. …Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος Τύπου του καναλιού, ‘μετά τη μελέτη πολλών εναλλακτικών λύσεων αποφασίσαμε ότι η καλύτερη είναι η μαγνητοφώνηση του χτυπήματος των καμπάνων του Μπιγκ Μπεν και η αναπαραγωγή του τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης’».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ