Κοσμος

Πούτιν: Με μαζική απέλαση Αμερικανών διπλωματών απαντά στις κυρώσεις της Ουάσινγκτον

Έως και 755 Αμερικανοί διπλωμάτες εκδιώχνονται από την Ρωσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
366057-757076.jpg
Felipe Trueba - Pool / Getty-Ideal Images

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε την άμεση απομάκρυνση 755 Αμερικανών διπλωματών από το ρωσικό έδαφος σε αντίποινα για τις νέες κυρώσεις που εξήγγειλε ο Λευκός Οίκος κατά της Μόσχας.

Η απόφαση απέλασης του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού ελήφθη την Παρασκευή, αλλά ανακοινώθηκε επισήμως από τον Πούτιν την Κυριακή. Ως καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης των Αμερικανών από τη Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες ορίστηκε η 1η Σεπτεμβρίου.

«Πρέπει να δείξουμε ότι δεν θα αφήνουμε τα πάντα χωρίς απάντηση», τόνισε μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφερόμενος στην έγκριση νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο αριθμός των Αμερικανών διπλωματικών στελεχών πέφτει στους 455, που είναι ακριβώς ο ίδιος Ρώσων διπλωματών στην Ουάσινγκτον.

Η ανταποκρίτρια του BBC στην Ουάσινγκτον, Λόρα Μπίκερ, σχολιάζει πως πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό απέλασης διπλωματών από οποιαδήποτε χώρα στη σύγχρονη ιστορία.  

Ο πρόεδρος της Ρωσίας εκτίμησε επίσης πως ότι δεν αναμένονται σύντομα θετικές αλλαγές στις σχέσεις Μόσχας – Ουάσιγκτον, αλλά τάχθηκε κατά της άμεσης επιβολής περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος των ΗΠΑ.

Η απέλαση επηρεάζει το προσωπικό που εργαζόταν στην πρεσβεία της Μόσχας, αλλά και στα προξενεία της Αγίας Πετρούπολης, του Βλαδιβοστόκ και του Γεκατερίνεμπουργκ.  

Η Ουάσινγκτον απάντησε πως πρόκειται για μια «λυπηρή και απρόσμενη ενέργεια». «Αξιολογούμε τις συνέπειες αυτού του περιορισμού και το πώς θα απαντήσουμε», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί πως η ρωσική ηγεσία ανακοίνωσε επίσης την κατάσχεση θερινών κατοικιών Αμερικανών διπλωματών και μία αποθήκη. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.