Κοσμος

Κυπριακό: Καρκινοβατεί η συζήτηση στην Ελβετία

Δηλώσεις Αναστασιάδη και Κοτζιά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
362088-749340.jpg

Οι αρνητικές δηλώσεις του Κύπριου προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Ελλαδίτη πρωθυπουργού κ. Νίκου Κοτζιά δείχνουν το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις πενταμερείς συνομιλίες που γίνονται στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας για το Κυπριακό, προοιωνιζόμενες −πιθανότατα− το επερχόμενο αδιέξοδο.

Λεπτομερέστερα, ο κ. Αναστασιάδης χτες Δευτέρα βράδυ είπε: «Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι τα πράγματα είναι όπως θα θέλαμε να ήταν»  (Σ.Σ. μετρημένη απογοήτευση). Αναφερόταν στη συζήτηση για το κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Νωρίτερα ο κ. Κοτζιάς  είχε επικρίνει τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε, που είχε προτείνει να συμμετάσχουν στις συζητήσεις οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας: Βλέπω «κάποιους που δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση πάνω στις δύο συνθήκες, εγγυήσεων και στρατευμάτων, και βιάζονται, είτε γιατί δυσκολεύονται να κάνουν τη διαπραγμάτευση, είτε γιατί δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση επί του συγκεκριμένου, είτε γιατί θέλουν να φέρουν τους πρωθυπουργούς ενώπιον τετελεσμένων, είτε για να σφραγίσουν ότι δεν έγινε μέχρι το τέλος διαπραγμάτευση. Αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει. Η ελληνική πλευρά επιμένει, θέλει, επιδιώκει και εργάζεται σε υπάρχοντα, πραγματικά αποτελέσματα και λύση πάνω στο Κυπριακό» (Σ.Σ. αμετροεπείς δηλώσεις).

Η διάσκεψη συνεχίζεται σήμερα Τρίτη.

Στη φωτογραφία οι κ. Αναστασιάδης, Ακιντζί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ