Κοσμος

Ρωτήσαμε 5 Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό πόσο προδότες νιώθουν

Με αφορμή τις δηλώσεις Καζάκου

sgdi.jpg
Μαριάννα Μαρμαρά
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
357806-741353.jpg

Δεν είναι η πρώτη φορά που η έννοια «πατριώτης» και «προδότης» κακοποιείται.

Στην πολύπαθη ιστορία της μικρής μας χώρας, επί χρόνια ένας αριστερός αντιστασιακός θεωρείτο προδότης κι ένας αντικομμουνιστής, που ενδεχομένως διατηρούσε καλές σχέσεις με τα εκάστοτε καθεστώτα, πατριώτης.

Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι, ή έτσι νομίζαμε...

Στην εποχή της κρίσης, οι βουλευτές που ψήφισαν Μνημόνιο χαρακτηρίστηκαν από τους αριστερούς πλέον πατριώτες, «γερμανοτσολιάδες», δηλαδή προδότες. Βέβαια και οι αριστεροί ψήφισαν κι αυτοί με τη σειρά τους μνημόνια, αλλά εξακολουθούν να θεωρούν εαυτούς πατριώτες και τους άλλους προδότες, επειδή αυτοί ψηφίζουν μνημόνια χωρίς τη θέλησή τους.

Στο διά ταύτα, η ανεργία χτυπά ποσοστά-ρεκόρ και ο ένας μετά τον άλλο νέο με πτυχία φτιάχνουν τα μπογαλάκια τους για το εξωτερικό, προσθέτοντας δίπλα στο νεοέλληνας που χαρακτήρισε τη γενιά του ’80 και του ’90, τη λέξη νεομετανάστης.

Οι νεομετάναστες, λοιπόν, στα μάτια πολλών προκαλούν τη λύπη επειδή βλέπουν τη χώρα να χάνει το εργατικό της δυναμικό, στα μάτια άλλων τον θυμό, για τον ίδιο λόγο, αλλά και στα μάτια κάποιων −λιγότερων (εύχομαι)− την προδοσία. Οι νεοματανάστες είναι οι σύγχρονοι προδότες που αφήνουν την Ελλάδα για να πάνε στο εξωτερικό και να περνούν ζωή χαρισάμενη.

Την τελευταία αντίληψη περί προδοσίας φάνηκε πως ενστερνίζεται ο ηθοποιός και πρώην βουλευτής με το ΚΚΕ Κώστας Καζάκος, ο οποίος δήλωσε: «Τα νέα παιδιά είναι καταπληκτικά, είναι πιο προχωρημένα, αλλά δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες που είχαν οι προηγούμενοι. […] Ο νέος πρέπει να παλέψει στον τόπο του... Αυτό που κάνουν οι νέοι που φεύγουν και πάνε να δουλέψουν στο εξωτερικό είναι στην ουσία προδοσία». 

Όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση προκάλεσε αντιδράσεις και ο ηθοποιός αναγκάστηκε να ανασκευάσει σε μεταγενέστερη συνέντευξή του υποστηρίζοντας ότι εννοούσε πως προδότες είναι όλοι αυτοί που αναγκάζουν τους νέους να φύγουν από τη χώρα και όχι οι ίδιοι νέοι.

Όμως, ελάχιστη σημασία έχει πια αυτή η ανασκευή, διότι ο Κώστας Καζάκος μπορεί όντως να ήθελε να πει κάτι άλλο και τελικά να δήλωσε κάτι άλλο, αλλά το γεγονός πως υπάρχει η αντίληψη σε πολλούς πως οι νεομετανάστες είναι οι νέοι προδότες δεν παύει να ισχύει.

Άραγε πώς νιώθουν όλοι εκείνοι που ζουν στο εξωτερικό όταν ακούν τέτοιου είδους δηλώσεις; Η Athens Voice επικοινώνησε με 5 Έλληνες που κατοικούν κι εργάζονται σε Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία και Σιγκαπούρη.

Γιώργος Μακρυγιάννης, κάτοικος Σιγκαπούρης

Γιώργος ΜακρυγιάννηςΤι σπούδασες;

Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση

Με τι ασχολείσαι;

Εταιρικός Διευθυντής σε ΙΤ εταιρία στη Σιγκαπούρη.

Πότε και γιατί έφυγες από την Ελλάδα;

Το Φεβρουάριο του 2013 γιατί δεν υπήρχε καμία μελλοντική προοπτική και γιατί δεν άντεχα το κλίμα μιζέριας και απαξίωσης που επικρατούσε από τότε ...

Νιώθεις προδότης;

Εδώ, δεν νιώθει προδότης ο Καζάκος που έγινε πολιτικός, εγώ γιατί να νιώσω...

Δημήτρης Καρανίκας, Κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου

Δημήτρης ΚαρανίκαςΤι σπούδασες;

Σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη.

Με τι ασχολείσαι;

Εργάστηκα για σχεδόν 20 χρόνια σε θέσεις πωλήσεων και μάρκετινγκ στον χώρο του Τύπου και των επιστημονικών events.

Πότε και γιατί έφυγες από την Ελλάδα;

Ζω στο Λονδίνο τα τελευταία τρία χρόνια κι εργάζομαι στο online shop γνωστού Department Store. Έφυγα όταν συνειδητοποίησα ότι η κρίση δεν είναι θέμα αριθμών, αλλά νοοτροπίας και, αν μετανιώνω για κάτι, είναι που δεν το έκανα πολύ νωρίτερα.

Νιώθεις προδότης;

Για τις δηλώσεις του κυρίου Καζάκου, αλλά και πολλών άλλων «αγωνιστών», δεν ένιωσα ούτε οργή ούτε φυσικά καμία ανάγκη να «απαντήσω». Ήρθε όμως, στο μυαλό μου η φράση που είχε πει ο φιλόσοφος Διογένης, όταν τον εξόρισαν οι συμπατριώτες του: «Οι Σινωπείς με καταδίκασαν να φύγω. Κι εγώ τους καταδίκασα να μείνουν».

Φλώρα Πέτση, κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου

Φλώρα ΠέτσηΤι σπούδασες;

Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Με τι ασχολείσαι;

Τώρα έχω δικό μου blog: bonnecherie.com

Πότε και γιατί έφυγες από την Ελλάδα;

Έφυγα το 2013, γιατί δεν πληρωνόμουν καλά από τη δουλειά μου.

Νιώθεις προδότρια;

Όχι δεν νιώθω προδότρια. Επί ένα χρόνο δούλευα απλήρωτη στο Alter και μετά έμεινα άνεργη, όταν έκλεισε οριστικά το 2011. Δυστυχώς, φαντάζομαι πολλοί σαν κι εμένα, που δεν έχουν στήριξη από αλλού, αν δεν έχεις εργασία, δεν μπορείς να αυτοσυντηρηθείς, όποτε ψάχνεις για οποιαδήποτε λύση που μπορεί να σου εξασφαλίσει εισόδημα. Μια από αυτές ήταν να φύγω στο εξωτερικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάω και δεν στηρίζω τη χώρα μου. Όπως κι εγώ, έτσι και άλλοι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό δεν ξεχνούν και εξακολουθούν να προσφέρουν στην οικονομία της, καθώς είναι πολλοί που συντηρούν τις οικογένειες τους, στέλνοντας χρήματα στην Ελλάδα. Ειδικά την περίοδο των capital controls οι Έλληνες του εξωτερικού στήριξαν με ρευστό την αγορά.

Ιουλία Λιόλη, κάτοικος Ισπανίας

Ιουλία ΛιόληΤι σπούδασες;

Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες στο Πολιτικό της Νομικής. Μετά έκανα μεταπτυχιακό στην Ειρηνική Επίλυση Συγκρούσεων και ένα ακόμη στη διδασκαλία αγγλικών σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα.

Με τι ασχολείσαι;

Εργάζομαι ως καθηγήτρια αγγλικών σε ένα φροντιστήριο στην Ισπανία.

Πότε και γιατί έφυγες από την Ελλάδα;

Έφυγα από την Ελλάδα το 2008 για να κάνω το μεταπτυχιακό μου. Η κρίση δεν είχε ξεσπάσει ακόμη. Αποφάσισα να μείνω στο εξωτερικό επειδή ήθελα να χτίσω μόνη μου τη ζωή μου.

Νιώθεις προδότρια;

Από το 2000 έως το 2008, είχα εργαστεί στην Ελλάδα ως σερβιτόρα, ως πωλήτρια, κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα κι εν τέλει σε μια μικρή εταιρεία. Επίσης, είχα κάνει και πρακτική σε ερευνητικό κέντρο. Από τα φοιτητικά μου χρόνια ξεχώρισα μόλις τρεις καθηγητές ως εξαιρετικούς. Θα κατονομάσω μόνο την Εμμανουέλα Δούση επειδή μου άνοιξε τα μάτια στον κόσμο. Στα φοιτητικά μου χρόνια ανήκα και σε μία παράταξη. Τώρα, θεωρώ ότι ήταν ένα μεγάλο σχολείο, διότι εκεί αποφάσισα ότι άνθρωποι σαν κι εμένα καλό θα ήταν να μην ασχοληθούν με την πολιτική. Αυτό έκανα κι εγώ. Αποφάσισα να μην ασχοληθώ με την πολιτική και να χτίσω το δικό μου μονοπάτι, διότι είδα ότι δεν υπήρχε σεβασμός, ότι η μικροκομματική πολιτική έτρεχε στις φλέβες των περισσοτέρων. Νιώθω προδομένη, όχι προδότρια. Προδομένη γιατί οι νέοι έχουμε πανεπιστημιακή μόρφωση, μιλάμε δύο με τρεις ξένες γλώσσες, έχουμε ιδέες, αλλά δεν έχουμε χώρο να χτίσουμε τα μονοπάτια μας.

Μάγγυ Ταμπακάκη, κάτοικος Ιταλίας

Μάτζι ΤαμπακάκηΤι σπούδασες;

Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες & Δημόσια Διοίκηση στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Με τι ασχολείσαι;

Είμαι chef.

Πότε και γιατί έφυγες από την Ελλάδα;

Στη Ρώμη μεταφέρθηκα το 2009 για να κάνω ένα μεταπτυχιακό πάνω στις σπουδές μου, αλλά εκεί ανακάλυψα το πάθος μου για τη μαγειρική και σπούδασα chef. Τελειώνοντας το stage βρήκα αμέσως δουλειά διότι το εστιατόριο στο οποίο έκανα την εξάσκησή μου, μου έκανε πρόταση για συμβόλαιο αορίστου, αλλά εντέλει για λόγους υγείας του συζύγου μου δεν κατάφερα να αποδεχθώ την πρόταση.

Νιώθεις προδότρια;

Δεν νιώθω προδότρια, διότι την Ελλάδα την έχω πάντα στην καρδιά μου και μέσα στα πιάτα μου, και όνειρό μου είναι να γυρίσω και να ανοίξω ένα δικό μου μικρό εστιατόριο με πιάτα που ενώνουν τις δύο κουλτούρες, την ιταλική τεχνική με τα γνήσια και αγνά ελληνικά προϊόντα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ