Κοσμος

«΄Αμεσα αντίποινα, αν ξαναπέσουν χημικά στη Συρία»

Μακρόν προς Πούτιν, αν και ήταν «συνάντηση γνωριμίας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
356658-738953.jpg

Ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία θα αντιμετωπιστεί με «άμεσα αντίποινα», κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Κάθε χρήση χημικών όπλων θα αντιμετωπιστεί με αντίποινα και άμεση απάντηση, σε κάθε περίπτωση, εκ μέρους των Γάλλων», τόνισε ο ίδιος, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα για μια ενισχυμένη «εταιρική σχέση» με τη Μόσχα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεργασθεί με τη Ρωσία στο Συριακό, ωστόσο αυτό δεν θα γίνει εις βάρος του συριακού λαού, είπε.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό (στο συριακό ζήτημα,  η Ρωσία υποστηρίζει τον πρόεδρο Άσαντ, ενώ η Γαλλία έχει ταχτεί υπέρ της αποχώρησής του). Και γενικότερα στα περισσότερα θέματα οι διαφωνίες ήταν πολλές και αναμενόμενες.  Όπως σημειώνει η "Καθημερινή" σήμερα Τρίτη:

Ο Γάλλος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία για να επιτεθεί κατά του Ρώσου ομολόγου του, με αφορμή τη στάση ρωσικών μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεκλογικής εκστρατείας, τα οποία χαρακτήρισε «όργανα προπαγάνδας».

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μακρόν κατηγόρησε το Russia Today και το Sputnik για διασπορά ψευδών ειδήσεων, λέγοντας ότι η αναξιοπιστία τους είναι η αιτία που τον οδήγησε να απαγορεύσει την πρόσβαση των δύο μέσων στα αρχηγεία του κόμματός του στην προεκλογική εκστρατεία.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες ανάμειξης της Ρωσίας στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να συναντηθεί τον Μάρτιο με την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Ο κ. Πούτιν περιέγραψε τη Λεπέν ως μία πολιτικό η οποία είναι πρόθυμη να αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, λέγοντας ότι θα ήταν παράξενο εάν αρνείτο την προσέγγιση Ευρωπαίων πολιτικών, πρόθυμων να ενισχύσουν τις σχέσεις των χωρών τους με τη Μόσχα. Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε ότι η συνάντησή του με τη Λεπέν δεν αντιπροσωπεύει απόπειρα επιρροής των γαλλικών εκλογών, λέγοντας ότι γνώριζε ότι όλες οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τον Μακρόν ως τον πιθανότερο νικητή της προεδρικής αναμέτρησης.

Μακρόν και Πούτιν συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των χώρων τους στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με τον Γάλλο πρόεδρο να προτείνει την ανταλλαγή επίσημων αντιπροσωπειών, με στόχο τον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

Τέλος, το θέμα της καταπάτησης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία έθιξε ο κ. Μακρόν, ζητώντας από τον κ. Πούτιν να αντιμετωπίσει φαινόμενα καταδίωξης στη χώρα του Καυκάσου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ