Κοσμος

Independent: Χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά κινδυνεύουν να χάσουν ζωτικής σημασίας υπηρεσίες

Καθώς οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ ετοιμάζονται να αποσυρθούν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
355389-736556.jpg
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωτική τους υποστήριξη, καθώς οι φιλανθρωπικές οργανώσεις προετοιμάζονται να αποσυρθούν από τα "hotspot" στα νησιά, καθώς οι αλλαγές στη χρηματοδότηση της ΕΕ αναμένεται να τους αφήσουν εκτός σύμβασης μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τη χρηματοδότηση και τη διαχείριση των υπηρεσιών υποστήριξης στους καταυλισμούς στις 31 Ιουλίου, αλλά οι οργανώσεις φοβούνται την προοπτική ενός "ανθρωπιστικού χάσματος" που προκύπτει από μια κακώς προγραμματισμένη μετάβαση.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) στα νησιά έλαβαν εκατομμύρια ευρώ από την ανθρωπιστική υπηρεσία της ECHO, που παρέχει υπηρεσίες από τη διανομή πλυντηρίων ρούχων και ενδυμάτων μέχρι τη διάσωση στη θάλασσα και την προστασία των παιδιών.

Ωστόσο, αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ο τρόπος με τον οποίο η ECHO υποστηρίζει την απάντηση στην κρίση αλλάζει. Κατά συνέπεια, η κατανομή της χρηματοδότησης, καθώς και η επιλογή των προς χρηματοδότηση έργων, σύντομα θα αποτελέσουν την αποκλειστική ευθύνη των ελληνικών αρχών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ