Κοσμος

Κομισιόν: 4 βδομάδες προθεσμία σε χώρες που δε δέχονται πρόσφυγες

Τις απειλεί με κυρώσεις 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
354659-735224.jpg

Προθεσμία τέσσερις βδομάδες στα «απρόθυμα» κράτη - μέλη για να δεχτούν πρόσφυγες από μετεγκατάσταση δίνει η Κομισιόν, απειλώντας μάλιστα με κυρώσεις.

Λεπτομερέστερα, μιλώντας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, είπε, ανάμεσα σε άλλα:

Αν τα απρόθυμα κράτη-μέλη δεν αναλάβουν δράση μέχρι την επόμενη έκθεση, τον Ιούνιο, η Κομισιόν «δε θα διστάσει να κάνει χρήση των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται και να εκκινήσει διαδικασία για παράβαση της Συνθήκης».

«Δεν μιλάμε για τελεσίγραφα, μιλάμε όμως για προθεσμίες. Ξέρετε ποια είναι η διαφορά. Είμαστε στον τελευταίο μήνα, δεν υπάρχουν πια χρονικά περιθώρια. Και να σας πω και κάτι: δεν είναι και σωστό απέναντι σε όσα κράτη-μέλη από την πρώτη κιόλας στιγμή ανταποκρίθηκαν με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους».

Η Ουγγαρία και η Πολωνία αρνούνται έστω και μικρή συμμετοχή.

Η μετεγκατάσταση από Ελλάδα και Ιταλία άρχισε το φθινόπωρο του 2015 με στόχο να μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες 60.000 πρόσφυγες (μόνο από την Ελλάδα) μέσα σε δύο χρόνια. Μέχρι σήμερα έχουν φύγει μόνο 12.000. Άλλοι 12.400 θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν άμεσα, αν τηρούνταν η συμφωνία από όλοες τις χώρες. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ