Η Μέρκελ «καρφώνει» την Ελλάδα για το προσφυγικό
«Η ελληνική πλευρά δεν τηρεί όπως πρέπει τη συμφωνία με την Τουρκία»
Παρουσιάζοντας στη Bundestag το περίγραμμα των θέσεων της γερμανικής κυβέρνησης, ως είθισται πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για την κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά, αλλά και για την υλοποίηση της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία.
Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, η κα Μέρκελ επισήμανε ότι έχει μεν σημειωθεί σημαντική πρόοδος, εντούτοις απαιτούνται πολλά ακόμη περαιτέρω βήματα. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, λέγοντας: «Η κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά παραμένει διόλου ικανοποιητική. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να μην υλοποιείται μέχρι σήμερα από την ελληνική πλευρά έτσι όπως θα έπρεπε».
Γενικότερα όμως, η καγκελάριος υπεραμύνθηκε της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία, τονίζοντας ότι από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο. Παρά ταύτα, όπως επεσήμανε, σχεδόν καθημερινά εξακολουθούν να χάνονται ανθρώπινες ζωές στη Μεσόγειο. «Στην κύρια διαδρομή της Μεσογείου προς Ιταλία θρηνούμε ουσιαστικά καθημερινά ανθρώπινες απώλειες. Για αυτό το λόγο η μάχη κατά των εγκληματιών διακινητών θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Στο σημείο αυτό ζήτησε να καταπολεμηθούν πιο αποτελεσματικά τα αίτια της προσφυγικής κρίσης, αλλά και να προστατευτούν καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Επίσης, στα πρότυπα της αμφιλεγόμενης συμφωνίας Βρυξελλών- Άγκυρας, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της σύναψης παρόμοιων προσφυγικών συμφωνιών και με άλλες χώρες από τις οποίες προέρχονται ή τις οποίες διασχίζουν πρόσφυγες και μετανάστες με προορισμό τη γηραιά ήπειρο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ζήτησε ακόμη και θέση στο πιλοτήριο
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του μικρού Λίαμ και του πατέρα του
Αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης από τη φυλακή
Ο τραγικός απολογισμός αυξάνεται μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη θυμάτων στο σημείο της σύγκρουσης
Γαλλική ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο κατά δεξαμενόπλοιου υπό κυρώσεις, με στήριξη συμμάχων
«Έχουμε όλα τα ατού», προειδοποιεί από το Νταβός - Μεγάλα ευρωπαϊκά ταμεία αποσύρουν ήδη τα κεφάλαιά τους από τις ΗΠΑ
Στο τραπέζι το ζήτημα της Γροιλανδίας, οι εμπορικές απειλές Τραμπ και το αμφιλεγόμενο «Συμβούλιο για την Ειρήνη»
Η κρίση ανέδειξε ένα βαθύτερο πρόβλημα για το ευρωπαϊκό αντισυστημικό κίνημα
Ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, παρουσίασε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας
Η «Top Gun» εμφάνιση στο Νταβός προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και «έριξε» την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας
Σκληρή επίθεση του Ουκρανού προέδρου στην ευρωπαϊκή αδράνεια από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.