Η Κομισιόν προειδοποιεί την Ιταλία ότι θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της
Προμηνύονται δυο μήνες έντονης πολιτικής και διπλωματικής προσπάθειας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο ευρωπαϊκό μέτωπο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα την Ιταλία, στα πλαίσια της «Έκθεσης για το χρέος», ότι αν δεν λάβει και δεν εφαρμόσει μέχρι τον Απρίλιο έκτακτα μέτρα που να αντιστοιχούν στο 0,2% του λόγου ελλείμματος προς ΑΕΠ, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της χώρας.
Η σχετική απόφαση, πρόσθεσε η Κομισιόν, θα ληφθεί βάσει των εαρινών προβλέψεων, που συνήθως δημοσιοποιούνται τον Μάιο. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν σχολίασε ότι «η σχέση δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ «επιτέλους σταθεροποιήθηκε αλλά η μείωσή του αποτελεί εθνικό συμφέρον».
Η Κομισιόν, αναφερόμενη στα «αδύνατα σημεία» της Ιταλίας, υπογραμμίζει το υψηλό δημόσιο χρέος, τις δυσκολίες σε ότι αφορά την παραγωγικότητα και το πρόβλημα της ανεργίας.
Η Επιτροπή ουσιαστικά ζήτησε σήμερα από τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών να λάβει σαφείς δεσμεύσεις ως προς το ποιες παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν, το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο, για να μειωθεί κατά 0,2% η σχέση ελλείμματος προς ΑΕΠ.
Αρχικά, το ποσοστό αυτό αντιστοιχούσε σε τρία δισεκατομμύρια τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ, αλλά βάσει των τελευταίων εξελίξεων, όπως γράφει ο ιταλικός τύπος, φέρεται να μειώθηκε στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.
Το θέμα πλέον είναι ποιά μέτρα θα πρέπει να ληφθούν. Τις περασμένες ημέρες είχε διαρρεύσει ότι, μεταξύ των άλλων, η κυβέρνηση της Ρώμης εννοούσε να προβεί σε αύξηση των φόρων επί της βενζίνης και των καπνών. Πολλοί βουλευτές, όμως, που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι, δήλωσαν ανοικτά ότι δεν θα ψηφίσουν ένα τέτοιο μέτρο.
Και ο ίδιος ο Ρέντσι, την περασμένη Κυριακή, τόνισε ότι δεν πρέπει να σχεδιαστεί καμία νέα παρέμβαση που να έχει ως γνώμονα την πολιτική της λιτότητας.
Ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν και ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, από την μία πρέπει να ικανοποιήσουν, με κάποιο τρόπο, τις Βρυξέλλες, και από την άλλη δεν μπορούν να χάσουν την αναγκαία στήριξη των «Δημοκρατικών» στο κοινοβούλιο.
Προμηνύονται δυο μήνες έντονης πολιτικής και διπλωματικής προσπάθειας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο ευρωπαϊκό μέτωπο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H ακτογραμμή έχει υποχωρήσει δραματικά
Όλοι τους φέρεται να παραδέχτηκαν, χωρίς αντιρρήσεις, όσα τους καταλογίζονται
Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας
«'Ολες οι επιλογές» παραμένουν στο τραπέζι της αμερικανικής πλευράς
Ο 24χρονος είχε αποφύγει να εμφανιστεί στο δικαστήριο για περίπου έναν χρόνο
Μέσω διπλωματίας επιχειρούν οι ΗΠΑ να σταματήσουν την καταστολή των διαδηλωτών
Αντιμέτωπος με 20ετή φυλάκιση για επίθεση στην κόρη του προπονητή του
Κοινή συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Όλα ξεκίνησαν όταν πρόφερε λανθασμένα το όνομα του πρωθυπουργού της Αλβανίας
Η Διεθνής Ομοσπονδία εκφράζει θλίψη και ζητά προστασία των εθελοντών εν μέσω γενικευμένων ταραχών
Λόγω των ρωσικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές
Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για την εμφάνιση του ματιού του, χαρακτηρίζοντάς το ως ακίνδυνο
Πρόκειται για το έκτο πλοίο που μπαίνει στο στόχαστρο του Τραμπ
O πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών
Σύμφωνα με επίσημη αναφορά των ελβετικών αρχών για την φονική φωτιά
Φόβοι για διατάραξη της ροής πετρελαίου μέσω του Στενού του Ομάν
Ένα αρκτικό έδαφος με πληθυσμό μόλις 57.000 κατοίκους
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών στη Μαδρίτη η τέως πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.