Κοσμος

Τουρκία: Συνελήφθη ο γνωστός δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ για επικριτικό tweet

Κατηγορείται για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και προσβολή της Τουρκικής Δημοκρατίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
335367-696670.jpg

Συνελήφθη σήμερα από τους τουρκικές αρχές ένας από τους πιο διακεκριμένους δημοσιογράφους της χώρας, ο Αχμέτ Σικ. Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η σύλληψη έγινε ύστερα από την ανάρτηση tweets αλλά και άρθρων του στην εφημερίδα Cumhuriyet, που θεωρήθηκαν επικριτικά για το καθεστώς.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, ο Αχμέτ Σικ – ο οποίος έχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Τύπου UNESCO/Guillermo Cano 2014 - κατηγορείται για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και για προσβολή της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο δημοσιογράφος είχε γράψει στο Twitter μηνύματα υπέρ του PKK, ενώ σε άρθρα του στην Cumhuriyet επέκρινε τις τουρκικές υπηρεσίες Πληροφοριών.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο Αχμέτ Σικ είχε ήδη προφυλακιστεί για έναν χρόνο (2011-2012), κατηγορούμενος για σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση Ergenekon. Ο ίδιος είχε κάνει έρευνα για τις σχέσεις ανάμεσα στο κυβερνόν κόμμα και το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στο τελευταίο του μήνυμα στο Twitter, ο δημοσιογράφος έγραψε: «Συνελήφθην. Θα προσαχθώ στους εισαγγελείς εξαιτίας ενός Tweet».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ