Κοσμος

Ευρωβουλή: Ποιον προτείνουν για πρόεδρο οι συντηρητικοί

Τέλειωσε η συμφωνία ΕΛΚ - Σοσιαλιστών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333771-692208.jpg

Τον Ιταλό κ. Αντόνιο Ταγιάνι επέλεξε χθες ως υποψήφιο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κεντροδεξιά ομάδα ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ταγιάνι, πρώην επίτροπος της ΕΕ, είναι μέλος του δεξιού κόμματος «Forza Italia» του κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρώην πρωθυπουργού και ενός από τους ηγέτες, σήμερα, της αντιπολίτευσης.

Ως υποψήφιος της μεγαλύτερης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ταγιάνι έχει πιθανότητες να εκλεγεί, αφού το ΕΛΚ έχει τη σχετική πλειοψηφία, με 215  στις 751 έδρες.  Καθώς και  ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ είναι μέλη του ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές λένε ότι ένας τρίτος συντηρητικός πρόεδρος, αυτή τη φορά στην Ευρωβουλή, θα διαταράξει τις ευρωπαϊκές ισορροπίες. Γι' αυτό προβάλλον την υποψηφιότητα του επίσης Ιταλού κ. Τζάνι Πιτέλα, πολιτικού φίλου του πρώην πρωθυπουργού κ. Ματέο Ρέντσι.

Η εκλογή νέου προέδρου θα γίνει εξαιτίας της πρόωρης αποχώρησης του τωρινού προέδρου, του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη κ. Μάρτιν Σουλτς, που επιστρέφει στην πολιτική σκηνή της χώρας του, και είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος καγκελάριος του κόμματός του στις εκλογές που θα γίνουν το καλοκαίρι του '17. 

ΕΛΚ και Σοσιαλιστές μέχρι πρόσφατα συμφωνούσαν στο μοίρασμα των βασικών αξιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που κράτησε δέκα χρόνια. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY