Κοσμος

Πλησιάζει η επικράτηση του Άσαντ στο Χαλέπι - φεύγουν οι αντάρτες

Ανθρωπίνων 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333621-691799.jpg

Οι αντάρτες αποσύρθηκαν από άλλες έξι σημαντικές συνοικίες του Χαλεπίου έναντι της προέλασης του στρατού και διατηρούν τον έλεγχο μόνο σε έναν μικρό θύλακα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Υπάρχει μια πλήρης κατάρρευση των ανταρτών, η μάχη του Χαλεπίου φθάνει στο τέλος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι αντάρτες έχουν αποσυρθεί από τη συνοικία Μπουστάνε Αλ Κασρ, μία από τις πιο οχυρωμένες, καθώς και από τη Φερντούς και την Καλασέ.

«Είναι πλέον ζήτημα χρόνου το Χαλέπι να τεθεί πλήρως υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ», είπε.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, υπό τον έλεγχο των ανταρτών παραμένουν μόνο δύο σημαντικές συνοικίες, η Σουκάρι και η Αλ Μασάντ, μαζί με λίγες ακόμη μικρές συνοικίες.

Στην Αλ Μασάντ μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι εκτοπισμένοι που διέφυγαν από τις περιοχές που έπεσαν στα χέρια του στρατού, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, κοιμούνται στα πεζοδρόμια ή σε στεγασμένους πάγκους μικρών μαγαζιών. Πολλοί πεινούν και δεν μπόρεσαν να φέρουν τίποτα μαζί τους.

Στις συνοικίες από τις οποίες αποσύρθηκαν οι αντάρτες «υπάρχουν πτώματα στους δρόμους», δήλωσε ο κ. Αμπντέλ Ραχμάν.

Η υποχώρηση των ανταρτών από τις συνοικίες σημειώνεται λίγες ώρες μετά την πτώση των συνοικιών Σέιχ Σαΐντ και Σαλχίν στη διάρκεια του πρωινού.

Η ανακατάληψη του Χαλεπίου, το οποίο είναι διαιρεμένο από το 2012, θα έδινε στο καθεστώς τη μεγαλύτερη νίκη του απέναντι στους αντάρτες αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία.

Συριακή αντιπολίτευση: Δεν υποχωρούμε

Ο συντονιστής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Επαναστατικών και Αντιπολιτευτικών Δυνάμεων Ριάντ Χιτζάμπ δήλωσε πάντως τη Δευτέρα ότι η απώλεια του Χαλεπίου δεν αλλάζει τη θέση της συριακής αντιπολίτευσης για την ανάγκη αποχώρησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Εάν ο Άσαντ και οι σύμμαχοί του θεωρούν ότι οι στρατιωτικές νίκες τους σε μερικές συνοικίες του Χαλεπίου σημαίνει ότι θα υποχωρήσουμε, σας λέω ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί», είπε ο κ. Χιτζάμπ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Κατηγόρησε ακόμη τον στρατό του Σύρου προέδρου ότι τράπηκε σε φυγή «σαν τα ποντίκια» στην Παλμύρα, όταν σε αυτήν επιτέθηκαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ