Κοσμος

Νέα προσπάθεια για εκεχειρία στο Χαλέπι

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται η έξοδος των ενόπλων ανταρτών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333888-692534.jpg

Προσπάθεια για να τεθεί εκ νέου σε ισχύ −εντός των επομένων ωρών− η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι βρισκόταν σε εξέλιξη αργά το βράδυ της Τετάρτης, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι αντάρτες από τα τελευταία προπύργιά τους στην πόλη.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος των ανταρτών μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η προσπάθεια για συμφωνία περιλαμβάνει την απομάκρυνση ανθρώπων από δύο χωριά τα οποία βρίσκονται υπό πολιορκία από δυνάμεις των ανταρτών στην επαρχία Ιντλίμπ, προϋπόθεση που έθεσε η πλευρά της συριακής κυβέρνησης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των διαπραγματευτών οδήγησαν στην επίτευξη εκεχειρίας που επιτρέπει την έξοδο των ένοπλων ανταρτών από τις ανατολικές περιοχές του Χαλεπίου, μεταδίδουν ΜΜΕ που ελέγχονται από την οργάνωση Χεζμπολάχ, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στις «επόμενες ώρες».

Την επιχείρηση για την οργάνωση της αποχώρησης των μαχητών από τις περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου,  επιβεβαίωσε στο Reuters κι επίσημη συριακή πηγή.

Επιπλέον, εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε ότι μια νέα εκεχειρία εφαρμόζεται στο Χαλέπι από τις 02:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα).

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Reuters, ότι δεν ακούγονται πυροβολισμοί από τις πρώτες πρωινές ώρες και μετά.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι ζητήθηκε η συνδρομή της ίδιας, αλλά και της Συριακής Ερυθρής Ημισελήνου, στην επιχείρηση εξόδου των τραυματιών από το Χαλέπι, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Τόσο ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, όσο και η Συριακή Ερυθρή Ημισέληνος, έχουν σε ετοιμότητα 100 εθελοντές και 10 ασθενοφόρα στο Χαλέπι. Ωστόσο, η επιχείρηση δεν έχει ακόμη αρχίσει, σύμφωνα με εκπρόσωπό τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ