Κοσμος

Πατάω γκάζι και δε με νοιάζει

Η οδύσσεια μιας Βελγίδας: Ξεκίνησε για Βρυξέλλες και βρέθηκε στο Ζάγκρεμπ – Η Ευρώπη δεν έχει σύνορα

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
33101-73543.jpg

Μπήκε στο αυτοκίνητο για να πάει στο κεντρικότατο σταθμό των Βρυξελλών να παραλάβει μια φίλη. Ξεκίνησε από το Σορλ – σουρ – Σαμπρ, του γαλλόφωνου νοτιοανατολικού Βελγίου. Απόσταση 61 χιλιόμετρα. Λίγο το χαλασμένο GPS, λίγο η καλή μουσική και σίγουρα η κρίσιμη λάθος στροφή, οδήγησαν την 67χρονη Σαμπίν Μορό στα Βαλκάνια.

Διένυσε τελικά 3.000 χιλιόμετρα, πέρασε από έξι κράτη και πέντε σύνορα. Αν και προσπέρασε πινακίδες στα γαλλικά και στα γερμανικά, αν και χρειάστηκε να γεμίσει το ντεπόζιτο της βενζίνης πολλές φορές, αν και ταξίδευε δύο ημέρες, η Σαμπίν δεν αμφισβήτησε στιγμή την αξιοπιστία του GPS.

«Είδα όλων των ειδών τα σήματα και πινακίδες. Πρώτα γαλλικά, μετά γερμανικά στο Άαχεν, την Κολωνία, την Φρανκφούρτη. Δεν μου κίνησε κάτι την περιέργεια. Ήμουν μάλλον κάπως αφηρημένη και δεν άφησα στιγμή το πόδι από το γκάζι», είπε η Σαμπίν άμα τη επιστροφή της στο Βέλγιο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η Βελγίδα έφτασε στο Ζάγκρεμπ μέσω Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Σλοβενίας. Αντικρίζοντας το Ζάγκρεμπ είπε: «Εδώ δεν είναι οι Βρυξέλλες».

n

Έβαλε όπισθεν για το ταξίδι της επιστροφής. Ο γιος της, ο οποίος είχε σκάσει από την αγωνία, είχε ήδη πάει στην αστυνομία για να δηλώσει την εξαφάνισή της. Η αστυνομία πρώτα αναζήτησε την 67χρονη στο σπίτι της και μετά εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας άλλα σύντομο ανθρωποκυνηγητό. Η Σαμπίν πήρε τελικά τηλέφωνο στο γιο της για να του πει ότι είναι «καλά στο Ζάγκρεμπ».

«Δε σας φάνηκε κάπως μακρύ το ταξίδι;», τη ρώτησε Βέλγος δημοσιογράφος. Απάντησε: «Ίσως να ήμουν λίγο απορροφημένη στις σκέψεις μου. Μάλλον είχα πολλά στο μυαλό μου. Σταμάτησα αρκετές φορές για βενζίνη, αλλά πλήρωνα με την πιστωτική κάρτα. Όταν αισθανόμουν κάποια κούραση, σταματούσα, έπαιρνα έναν υπνάκο και μετά συνέχιζα».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας χαρακτήρισε την ιστορία «απίστευτη». Προσπάθησε, ωστόσο, και να δικαιολογήσει τη συμπατριώτισσά του: «έχουμε ακούσει πολλές περιπτώσεις προβληματικών συστημάτων πλοήγησης, αλλά ποτέ κάτι παρόμοιο. Πάντως αυτή η γυναίκα δεν έβλαψε κανέναν και πρέπει να την πιστέψουμε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ