Κοσμος

Το «σχήμα Νορμανδίας» της Μέρκελ και του Ολάντ

Για την Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327838-677712.jpg
EPA/ALEXEI DRUGININ / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL

Τετραμερή συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία και Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κιέβου, ο Oυκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησε έπειτα από διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με Μέρκελ και Ολάντ σε μια συνάντηση «σε σχήμα Νορμανδίας» στην οποία θα συμμετάσχουν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος  Φρανσουά Ολάντ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι μάχες ανάμεσα σε ουκρανικά στρατεύματα και υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αντάρτες που επιδιώκουν την αυτονομία της περιοχής είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 9.600 ανθρώπων από το 2014, παρά την εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο διαμηνύει μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί η κρίση στη Συρία.

Σημειώνεται ότι το όνομα των επαφών «Σχήμα Νορμανδίας» (Format Normandie) προέρχεται από τη συνάντηση που είχαν κάνει για πρώτη φορά και τα τέσσερα κράτη στις 6 Ιουνίου του 2014 στο Σατό ντε Μπενουβίλ στη Νορμανδία στο περιθώριο των εορτασμών για την 70ή επέτειο της απόβασης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ