- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Αυτοί είναι οι τρεις τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ
Στις 27 Οκτωβρίου η ανάδειξη του τελικού νικητή
Ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar και οι συνάδελφοί του, ο ηγέτης της Κριμαίας Mustafa Dzemilev και οι Γιαζίντι ακτιβίστριες Nadia Murad Basee και Lamiya Aji Bashar, είναι οι τρεις τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016, έπειτα από ψηφοφορία των επιτροπών Εξωτερικών και Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο τελικός νικητής θα επιλεγεί από τον πρόεδρο και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 27 Οκτωβρίου, ενώ η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.
Το Βραβείο, απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε προσωπικότητες και οργανισμούς που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.
Οι τρεις τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016 είναι:
- Ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar
Ο πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet Can Dündar, συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2015, μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας του που έδειχναν αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας να πωλούν λαθραία όπλα σε Σύρους αντάρτες. Αργότερα καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια και 10 μήνες φυλάκιση για «αποκάλυψη απόρρητων κρατικών πληροφοριών», επέζησε από απόπειρα δολοφονίας εναντίων του και σήμερα ζει εξόριστος.
- Ο Mustafa Dzhemilev
Ο Mustafa Dzhemilev, πρώην πρόεδρος της Mejlis των Τατάρων της Κριμαίας και Ουκρανός βουλευτής, υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων για περισσότερα από 50 χρόνια. Ήταν έξι μηνών όταν ο ίδιος και η οικογένειά του απελάθηκαν στην Κεντρική Ασία, μαζί με ολόκληρο τον πληθυσμό των Τατάρων της Κριμαίας. Κατάφερε να επιστρέψει όταν ήταν πια 45 ετών. Σήμερα , μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία, του απαγορεύτηκε και πάλι η επιστροφή εκεί.
- Η Nadia Murad Basee και η Lamiya Aji Bashar
Η Nadia Murad Basee και η Lamiya Aji Bashar, είναι συνήγοροι της κοινότητας των Γιαζίντι και των γυναικών που έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής βίας από το Ισλαμικό Κράτος. Κατάγονται από το Kocho, ένα χωριό κοντά στο Ιράκ, του οποίου οι κάτοικοι σφαγιάστηκαν από το ΙΚ το καλοκαίρι του 2014. Οι δύο τους είναι μεταξύ των χιλιάδων Γιαζίντι κοριτσιών και γυναικών, που απήχθησαν από το ΙΚ και εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική δουλεία και συστηματικούς βιασμούς. Η Murad, αγωνίζεται επίσης, για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Γεζίντι.
Λίγα λόγια για το βραβείο Ζαχάρωφ
Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Ιδρύθηκε το 1998 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε ο Raif Badawi.
Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρείς επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Η επίθεση οδήγησε τελικά στον θάνατο της Ντον Στέρτζες, μητέρας τριών παιδιών
Η γραπτή δήλωσή της μετά τις κατηγορίες για διαφθορά και απάτη
Τα ίχνη του άνδρα χάθηκαν πριν από δύο εβδομάδες
Τι αναφέρει στο ντοκιμαντέρ του Netflix, Sean Combs: The Reckoning
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.