Κοσμος

Ποιος θα πάρει το Νόμπελ Ειρήνης;

Η προσφυγική κρίση κρίνει τα φαβορί: Έλληνες νησιώτες, «Λευκά Κράνη» της Συρίας ή ο Πάπας Φραγκίσκος

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326685-674617.jpg

Νόμπελ Ειρήνης 2016. Φέτος για πρώτη φορά 376 υποψήφιοι, 227 άτομα και 148 οργανισμοί, διεκδικούν το πιο «παγκόσμιο» βραβείο που απονέμει η Σουηδική Επιτροπή του Ινστιτούτου Καρολίνσκα «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών». Άκρα μυστικότητα καλύπτει κάθε χρόνο την επιλογή των υποψηφίων και του τελικού νικητή ή νικητών του Νόμπελ, αλλά τα γεγονότα που στιγματίζουν ή προσδιορίζουν μια χρονιά δίνουν τη δυνατότητα για μερικές προβλέψεις. Ως εκ τούτου το 2016 ήταν η χρονιά που εξαιτίας του πολέμου στη Συρία οδηγήθηκε ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων στην προσφυγιά.

Οι νησιώτες της Λέσβου, που υποδέχονταν καθημερινά τα κύματα των προσφύγων, είναι από τα φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης σύμφωνα με τους συντάκτες της βρετανικής Guardian. Τα «Λευκά Κράνη» της Συρίας, οι εθελοντές διασώστες περίπου 60.000 ανθρώπων, «φλερτάρουν» με το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο.

Την Παρασκευή θα ανακοινωθεί ο νικητής. Το ποιοι ήταν συνολικά όλοι οι υποψήφιοι θα το μάθουμε μετά από 50 χρόνια. Τόσα έχει ορίσει η σουηδική Επιτροπή για το άνοιγμα των αρχείων της. Μέχρι τότε μπορούμε να δούμε μερικές από τις προβλέψεις των διεθνών μέσων ενημέρωσης στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εκτός από Έλληνες νησιώτες, Σύροι εθελοντές και ο Πάπας Φραγκίσκος Α΄, ο «πληροφοριοδότης» Έντουαρντ Σνόουντεν, η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κολομβίας και ο επικεφαλής της FARC κ.ά.

Λευκά Κράνη Συρίας

Τα τελευταία πέντε χρόνια του πολέμου τα «Λευκά Κράνη» έχουν σώσει περίπου 60.000 ανθρώπους από τα συντρίμμια των βομβαρδισμένων πόλεων και από τα πεδία των μαχών. Σχηματίστηκαν από τη μεσαία τάξη της προπολεμικής Συρίας με σύνθημα: «Σώζοντας μια ζωή, σώζεται η ανθρωπότητα». Ωστόσο, τραγικό θάνατο έχουν βρει 160 μέλη της ομάδας από ρίψεις βομβών σε κτίρια που είχαν ήδη βομβαρδιστεί. Είναι οι άνθρωποι της ελπίδας σε έναν πόλεμο που σκοτώνει και καταστρέφει χωρίς έλεος.

Άνγκελα Μέρκελ

Υπό μία έννοια η Σουηδική Επιτροπή χρωστάει ένα Νόμπελ Ειρήνης στην καγκελάριο από πέρυσι. Όταν ήταν η μοναδική από τους ηγέτες της Βόρειας Ευρώπης που άνοιγε διάπλατα τα σύνορα της χώρας της στους απελπισμένους της προσφυγικής κρίσης. Το 2015 το 73% των Γερμανών χειροκροτούσε και επιδοκίμαζε την προσφυγική πολιτική της Καγκελαρίου. Για την ίδια πολιτική σήμερα την «σταυρώνουν» και αναδεικνύουν σε πολιτική δύναμη ένα ξενοφοβικό κόμμα.

Πάπας Φραγκίσκος

Πάπας Φραγκίσκος

Κανείς προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δεν έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης. Κανείς, όμως, δεν είχε μέχρι σήμερα το λόγο και την ταπεινότητα του πάπα της Αργεντινής. Έχει απευθύνει έκκληση σε κυβερνήσεις και πολίτες ώστε να προσφέρουν γενναιόδωρη βοήθεια στους πρόσφυγες. Επισκέφθηκε τη Λέσβο για να τους διαβεβαιώσει ότι δεν είναι μόνοι στη μάχη που δίνουν. Προσέφερε, μάλιστα, καταφύγιο σε 12 πρόσφυγες στο Βατικανό. Έχει καλέσει, δε, τα πιο εύρωστα κράτη να πληρώσουν το κοινωνικό χρέος τους στα φτωχότερα, ενώ έχει αποκαλέσει «κοπριά του διαβόλου» τον καπιταλισμό. Έχει ζητήσει κάθαρση και διαφάνεια για το φάντασμα της παιδεραστίας που στοιχειώνει την παπική εκκλησία.

Έλληνες νησιώτες

«Η Ελλάδα έφτασε στο σημείο μηδέν με την εισροή μεταναστών και προσφύγων από τη βόρεια Αφρική και τις χώρες της Μέσης Ανατολής» γράφει το αμερικανικό NBC. «Οι Έλληνες νησιώτες επέδειξαν συμπόνια και ανθρωπιά προς τη πλημμυρίδα των προσφύγων» συμπληρώνει. «Εάν οι νησιώτες κερδίσουν το φετινό βραβείο Νόμπελ, δεν θα είναι επειδή το θέλουν. Παρά την ύφεση και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, άνοιξαν τα σπίτια τους στους πρόσφυγες» γράφει ο Guardian. 

Παρόλο που η επιτροπή των βραβείων Νόμπελ δεν έχει δημοσιεύσει ονόματα υποψηφίων, είναι γνωστό από τις αρχές του χρόνου ότι δύο κάτοικοι της Σκάλας Συκαμνιάς Λέσβου, η 85χρονη Αιμιλία Καμβύση, την οποία απαθανάτισε ο φακός να ταΐζει με μπιμπερό ένα βρέφος από τη Συρία, και ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλαμιός, προτάθηκαν για Νόμπελ ως εκπρόσωποι όλων των Ελλήνων εθελοντών. 

Χουάν Μανουέλ Σάντος και «Τιμοσένκο»

Μετά από 52 χρόνιας ενός ανεπίσημου πολέμου με περισσότερα από 200.000 θύματα ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο επικεφαλής των Αριστερών Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων, γνωστός ως Τιμοσένκο, υπέγραψαν μια συμφωνία ειρήνης. Μια συμφωνία ειρήνης που έθεσαν σε δημοψήφισμα στο λαό και οι Κολομβιανοί τελικά την απέρριψαν. Ο Μανουέλ Σάντος είναι όμως αποφασισμένος να μην καταθέσει τα όπλα και θεωρείται ο πρώτος πρόεδρος της Κολομβίας, ο οποίος βάζει την αποκατάσταση της ειρήνης πάνω από το θώκο του. 

Ως μέρος της συμφωνίας, οι FARC θα κατέβαζαν οριστικά τα όπλα και θα μετεξελίσσονταν σε πολιτικό κόμμα μέσα σε ένα εξάμηνο. Η αντιπολίτευση βρήκε τη συμφωνία «υπερβολικά επιεική» απέναντι στους αριστερούς αντάρτες και έπεισε το λαό να πει «όχι» έστω και με 63.000 ψήφους διαφορά σε σύνολο 13 εκατομμυρίων ψηφισάντων.

Έντουαρντ Σνόουντεν

Ο «πληροφοριοδότης» που έβγαλε στη φόρα πολλά απόρρητα μυστικά της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών το 2013. Οι υποστηρικτές τον αποκαλούν «πατριώτη» διότι έδειξε πόσο φιλοπερίεργη είναι η αμερικανική ηγεσία και πόσο πολύ κατασκοπεύει τους πολίτες, ιδίως μέσα από τον κόσμο των υπολογιστών. Η επιτροπή πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων καταδίκασε τον Αμερικανό πρώην τεχνικό της NSA και απεφάνθη  πως οι «αποκαλύψεις του βρίθουν ανακριβειών, υπερβολών και σημαντικών παραλείψεων».

Πριν από ένα χρόνο, όμως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέρασε νομοσχέδιο ζητώντας από τα κράτη μέλη της ΕΕ να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον του και να του αναγνωρίσουν το δικαίωμα ασύλου. Αποφάσισε να μην επιτραπεί η έκδοση του Αμερικανού σε τρίτη χώρα, να του αναγνωριστεί η ιδιότητα του «πληροφοριοδότη» και του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν παραμένει εξόριστος στη Ρωσία κατηγορούμενος για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ.

Έρνεστ Μονίζ και Αλί Ακμπάρ Σαλεχί

Ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών και ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν ήταν οι δύο παίκτες κλειδιά για την επίτευξη της πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης. Μια συμφωνία που απάλλαξε το Ιράν από τις διεθνείς κυρώσεις με τη δέσμευση πως θα περιορίσει την ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος.

Σβετλάνα Γκανουσκίνα

Η Γκανουσκίνα είναι η ιδρυτής της Επιτροπής Πολιτικής Βοήθειας, μιας οργάνωσης που προσφέρει νομική βοήθεια, εκπαιδευτικά προγράμματα και βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες. Το έργο της εστιάζεται στους εκτοπισμένους ανθρώπους εντός της ρωσικής επικράτειας και στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Η Ρωσίδα μαθηματικός και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγινε γνωστή στη διεθνή κοινότητα τη δεκαετία του ’80 κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπά. Αγωνίστηκε για την απελευθέρωση εκατοντάδων Αζέρων και Αρμένιων αιχμαλώτων πολέμου. Για τη διακυβέρνηση Πούτιν η Γκανουσκίνα πιστεύει και το λέει δημοσίως πως το μόνο που κάνει είναι να καλλιεργεί ένα κλίμα «αδιαφάνειας και καχυποψίας» μεταξύ του λαού και του Κρεμλίνου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ