- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σε δίκη ο Σαρκοζί;
Την παραπομπή σε δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί και 13 συγκατηγορουμένων του, για παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας επανεκλογής το 2012, ζήτησε η εισαγγελία του Παρισιού χτες Δευτέρα.
Λεπτομερέστερα, η εισαγγελία ζητάει δίκη «για υπέρβαση του ορίου των προεκλογικών δαπανών» και την «αναφορά» στον λογαριασμό της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012 «στοιχείων που εσκεμμένα υπολογίστηκαν χαμηλότερα», ανέφερε πηγή που πρόσκειται στην έρευνα. Η έρευνα αφορά ευρύτερα ένα τεράστιο σύστημα πλαστών τιμολογίων με σκοπό να συγκαλυφθεί η υπέρβαση κατά 18,5 δισεκ. ευρώ του ορίου των επιτρεπόμενων προεκλογικών δαπανών που είχε οριστεί στα 22,5 δισεκ. ευρώ.
Στις 30 Αυγούστου, η εισαγγελία του Παρισιού είχε ζητήσει την παραπομπή σε δίκη των 14 αυτών προσώπων για πλαστογραφία, κατάχρηση εμπιστοσύνης, απάτη ή συνέργεια [σε απάτη] και συνέργεια σε παράνομη χρηματοδότηση.
Ανάμεσά τους βρίσκονται πολλά πρώην στελέχη του UMP, του κόμματος του Σαρκοζί που ονομάζεται τώρα «Οι Ρεπουμπλικάνοι», υπευθύνων της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012, και επικεφαλής της εταιρίας επικοινωνιών «Bygmalion», μια θυγατρική της οποίας οργάνωνε τις συναντήσεις του.
Τώρα οι ανακριτές, αφού περιμένουν ένα τουλάχιστον μήνα, πρέπει ν΄ αποφανθούν για το αίτημα της εισαγγελίας.Μπορεί να γίνει ή να μη γίνει δίκη.
«Ο νέος αυτός χονδροειδής ελιγμός» δήλωσε ο κ. Τιερί Ερζόγκ, δικηγόρος του πρώην προέδρου, «δεν θα αντέξει πολύ, όπως και οι προηγούμενοι, με δεδομένο ότι η διετής έρευνα απέδειξε την απουσία στοιχείων για συμμετοχή στα όσα του καταλογίζονται».
Ο κ. Σαρκοζί είναι υποψήφιος στην προκριματική διαδικασία του κόμματός του (20-27 Νοεμβρίου) για προεδρική υποψηφιότητα. Μέχρι τότε, ακόμα κι αν οριστεί δίκη, δεν προλαβαίνει να γίνει. Στην περίπτωση που κερδίσει την υποψηφιότητα και κερδίσει και την προεδρική εκλογή το Μάη του 2017, η προεδρική ασυλία θα τον προστατέψει μέχρι το 2022.
Από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του κ. Σαρκοζί υπήρξαν οι εξής αντιδράσεις:
- Φρανσουά Φιγιόν: «Μπορείτε να φαντασθείτε ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν ο Στρατηγός ντε Γκολ να κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη και παρ' όλα αυτά να κατέβει υποψήφιος σε εκλογές;»
- Ζαν Φρανσουά Κοπέ: Αν εκκρεμούσε εναντίον μου κατηγορία, δε θα συμμετείχα σ΄ εκλογική διαδικασία
- Αλέν Ζιπέ: το ίδιο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ έχουμε «ευαίσθητους» που στην ουσία ζητούν να μην σατιρίζονται οι δυτικοί που οικειοποιούνται ξένες κουλτούρες. Αλλά μπορεί και να μην είναι μόνο από ανοησία που το κάνουν.
Στο στόχαστρο των ρωσικών πυραύλων και drones τυπογραφεία, βιβλιοπωλεία και μνημεία πολιτισμού
Οξεία αντιπαράθεση για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μετονομάσει τη λίμνη
Περίπου 5.000 Αμερικανοί ναύτες αναμένεται να αποβιβαστούν για ξεκούραση
Η πτήση που την οδήγησε σε αλλεπάλληλες ιατρικές επισκέψεις και τελικά σε θεραπείες
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
«Το πλοίο έγειρε πολύ γρήγορα αντί να βυθιστεί αργά»
Το σχολείο θάφτηκε κάτω από τη λάσπη
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Σαν σήμερα, 31 Αυγούστου, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 36 ετων
Με 52,8% οι Ισλανδοί απέρριψαν την επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών
Ξεκίνησαν οι ταφές των θυμάτων
Το χρονικό της τραγωδίας - Συνελήφθη ο καπετάνιος
Οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στις λάσπες εκμηδενίζονται
Πρώτη τέτοια επίθεση μετά από έναν μήνα
H ιστορία της «Δύσης» και οι διαρκώς μεταβαλλόμενες απειλές για τον δυτικό πολιτισμό, με αφορμή το βιβλίο «Η Δύση, η ιστορία μιας ιδέας» του Γιώργου Βαρουξάκη
Tι υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές
Τι θα βλέπουν οι χρήστες
Η πρόσβαση που μειώνει τη διαδρομή από 28 σε 11 μίλια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.