- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Le Monde: Θύμα κατασκοπείας από τις ΗΠΑ ο Νικολά Σαρκοζί
Τι υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα για την εμπλοκή της Ουάσιγκτον
Τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, παρακολουθούσαν το 2012 οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», επικαλούμενη αποκαλύψεις που έκανε πριν από τρεις μήνες πρώην αξιωματούχος των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.
Μόνο υποψίες υπήρχαν μέχρι σήμερα, γράφει η εφημερίδα, όμως οι δηλώσεις του πρώην τεχνικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE) επιβεβαιώνουν την εμπλοκή της Ουάσιγκτον στο χακάρισμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών των συνεργατών του τότε προέδρου Νικολά Σαρκοζί, το Μάιο του 2012, μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών.
«Είδαμε ότι υπήρχε ένα κακόβουλο λογισμικό, με την ίδια υπογραφή με εκείνη που είχαμε εντοπίσει κατά την επίθεση (στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές) της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2010. Μόνο οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν εκείνη την πρώτη (παραβίαση). Το 2012 είχαμε περισσότερα μέσα και τεχνικές δυνατότητες για να αναλύσουμε τα μεταδεδομένα. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσε να ήταν άλλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε τον Ιούνιο ο Μπερνάρ Μπαρμπιέ, μιλώντας στους σπουδαστές μιας σχολής μηχανικών.
Στην ομιλία του, η οποία είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο, ο Μπαρμπιέ εξήγησε ότι «έλαβε εντολή από τον διάδοχο του Σαρκοζί, τον νυν πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, να πάει στους Αμερικανούς και να τους τα ψάλλει».
«Ήταν 12 Απριλίου 2013 και εκείνη ήταν πραγματικά μια σπουδαία στιγμή της επαγγελματικής καριέρας μου», εξηγεί.
Bάσει εγγράφων που είχε στην κατοχή του ο ιστότοπος WikiLeaks και δόθηκαν στη δημοσιότητα το 2015 από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης Mediapart και Liberation, θύματα κατασκοπείας από τις ΗΠΑ είχαν πέσει και οι τρεις τελευταίοι πρόεδροι της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί, Φρανσουά Ολάντ, αλλά και πολλοί υπουργοί και βουλευτές, κατά την περίοδο 2006-2012.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 56χρονος ηγέτης του Ιράν έχει χάσει τουλάχιστον το ένα από τα δύο πόδια του
Πάνω από 11 δισ. δολάρια σε λιγότερο από μία εβδομάδα και ο πόλεμος εξαντλεί όπλα και πόρους
Δύο διπλωμάτες από πρεσβείες σε Κοπεγχάγη και Καμπέρα εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ζητώντας άσυλο
Ο Γκρέγκορι Μικς κάλεσε τον Ερντογάν «να αλλάξει άμεσα πορεία»
Συναγερμός στο Γουέστ Μπλούμφιλντ με αυτοκίνητο να πέφτει στη συναγωγή Temple Israel και να ακολουθούν πυροβολισμοί
Η μήνυση αφορά παραβίαση εμπορικού σήματος και παραπλάνηση πελατών
Γιατί κατεβαίνουν μέχρι τα σπίτια οι αρκούδες στην Ιαπωνία;
Όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν,
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν απαντά στις απειλές Τραμπ για το ηλεκτρικό δίκτυο
Περίπου 660 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο
Το Ιράν έχει ποντίσει περίπου 12 νάρκες στα Στενά του Ορμούζ
Έρευνα δείχνει το κόμμα του Νigel Farage πρώτο σε γκέι και αμφιφυλόφιλους άνδρες, παρά τις αντι-LGBTQ πολιτικές του κόμματος
Η συγκλονιστική ιστορία που έφερε στο προσκήνιο η πρώην σύζυγός του ηθοποιού του Grey’s Anatomy, Ρεμπέκα Γκέιχαρτ
«Είμαστε ανίκητοι», γράφει η ανάρτηση στο Χ
Ο ισραηλινός στρατός καλεί κατοίκους στη συνοικία Μπασούρα να απομακρυνθούν πριν από επιχείρηση
Τέσσερις ημέρες μετά τον διορισμό του, ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ μίλησε μόνο γραπτώς - Και τα ερωτήματα παραμένουν
Ματωμένα πτερύγια όρκας ξεβράστηκαν σε παραλία - Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Τα βίντεο εντοπίστηκαν μετά από αναφορές πολιτών και έρευνα σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Οι αρχές της Ινδίας διερευνούν νοθεία γάλακτος
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα του Τζέφρι Έπσταϊν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.