Κοσμος

Ξέσπασμα ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας στους δρόμους της Στοκχόλμης (εικόνες, video)

Μασκοφόροι, μαυροντυμένοι χτυπούσαν όποιον έμοιαζε με μετανάστη, πρόσφυγα, αλλοδαπό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318755-627503.jpg
EPA/MARCUS ERICSSON

Έως και 100 άτομα με μάσκες ή κουκούλες και ντυμένοι στα μαύρα συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Στοκχόλμης για να επιτεθούν κατά ατόμων που έμοιαζαν με μετανάστες ή πρόσφυγες. Σύμφωνα με την αστυνομία της Σουηδίας η συμμορία των 100 ατόμων μοίραζε φυλλάδια που καλούσαν τον κόσμο να επιτίθεται σε «πρόσωπα με εξωτερική εμφάνιση που παραπέμπει σε ξένο» ενώ απειλούσαν ότι θα επιβάλουν «στα παιδιά των δρόμων από τη Βόρεια Αφρική την τιμωρία που τους αξίζει».

image

Το «ραντεβού» της συντονισμένης επίθεσης δόθηκε στο Σέργκελς Τοργκ, μια μεγάλη πλατεία της πρωτεύουσας της Σουηδίας όπου συχνάζουν νεαροί, περιθωριακά στοιχεία αλλά και μετανάστες. Οι αστυνομικές αρχές αφού πληροφορήθηκαν για «ένα σχέδιο επίθεσης εναντίον ανήλικων μεταναστών που δεν συνοδεύονταν στο κέντρο της Στοκχόλμης» ανέπτυξαν ισχυρές δυνάμεις επί τόπου με την παρουσία μονάδων αντιμετώπισης ταραχών και την επιτήρηση της περιοχής από αέρος, συγκεκριμένα από ελικόπτερα.

«Πέρασα από το σημείο, είδα μια ομάδα ανθρώπων ντυμένων στα μαύρα, να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους (…) και να αρχίζουν να χτυπούν τους ξένους» δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας. «Είδα τρεις ανθρώπους να κακοποιούνται» προσέθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Άντερς Ίγκεμαν κατήγγειλε τις «ομάδες ρατσιστών που απειλούν και υποκινούν το μίσος σε δημόσιους χώρους» στις οποίες «πρέπει να απαντήσουμε με ισχύ».

image

Οι εντάσεις και τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας έχουν αυξηθεί στη Σουηδία, η οποία έχει δεχθεί περίπου 163.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου κατά τη διάρκεια του 2015. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων σε κράτος μέλος της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι προ ημερών η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απέλαση 80.000 μεταναστών.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ