Κοσμος

Διεθνής Αμνηστία: Γράψε για τ’ Ανθρώπινα Δικαιώματα

Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων που σώζουν ζωές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
308055-232145.jpg

Σ’ εξέλιξη βρίσκεται ο 15νθήμερος «Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων» (1-15 Δεκεμβρίου), η στοχευμένη ετήσια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας (ΔΑ) για τ΄ ανθρώπινα δικαιώματα, στην οποία κάθε χρόνο συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες ακτιβιστές, μέλη και υποστηρικτές του κινήματος.

Λεπτομερέστερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΑ, «η εκστρατεία έχει καταφέρει για περισσότερο από μια δεκαετία να κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να γράψουν γράμματα αλληλεγγύης και θεσμικής πίεσης και να αλλάξουν τις ζωές ατόμων των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε κίνδυνο.

Από την 1η έως τη 14η Δεκεμβρίου για δωδέκατη συνεχή χρονιά, θα γράψουμε γράμματα, θα υπογράψουμε εκκλήσεις, θα αναλάβουμε ηλεκτρονική δράση, για να απαιτήσουμε να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας συμμετέχουμε και φέτος στον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων και καλούμε όλες και όλους να στηρίξουν με το γράμμα τους ή την υπογραφή τους:

· Την Παρασκευή Κοκόνη, μια γυναίκα Ρομά που κατοικεί στη Δυτική Ελλάδα και τον Οκτώβριο του 2012 η ίδια και ο ανιψιός της έπεσαν θύματα ρατσιστικής επίθεσης. Ο ξυλοδαρμός τους δεν ήταν ένα τυχαίο περιστατικό. Στο πρόσφατο διάστημα πριν την επίθεση, ολόκληρη η κοινότητα Ρομά της περιοχής δέχτηκε επιθέσεις με βανδαλισμούς για τον εκφοβισμό τους. Οι αστυνομικές έρευνες ξεκίνησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο το ρατσιστικό κίνητρο έχει αγνοηθεί. Η σημασία αυτής της αναγνώρισης είναι τεράστια καθώς θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα και θα βοηθήσει την προστασία των Ρομά σε όλη την Ελλάδα από μελλοντικές επιθέσεις. 

· Τον Mohamed Al-Roken καθηγητής, δικηγόρος και ακτιβιστής της Διεθνούς Αμνηστίας, ο οποίος είναι κρατούμενος συνείδησης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λόγω της δράσης του για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  

· Τις κοινότητες της Bhopal στην Ινδία, στις οποίες οι άνθρωποι συνεχίζουν να υφίστανται τις συνέπειες του δυστυχήματος από τη διαρροή του τοξικού αερίου σε εργοστάσιο φυτοφαρμάκων το 1984. 30 χρόνια μετά, ο χώρος δεν έχει καθαριστεί από τα τοξικά απόβλητα και τα θύματα δεν έχουν δικαιωθεί. 

· Την Chelsea Manning από τις ΗΠΑ, η οποία διετέλεσε στρατιώτης του Αμερικανικού Στρατού και διοχέτευσε στην ιστοσελίδα wikileaks απόρρητα στρατιωτικά έγραφα που κατεδείκνυαν πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα Αμερικανικά στρατεύματα σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Η Chelsea φυλακίστηκε χωρίς να έχει μια δίκαιη δίκη ενώ υπάρχουν και αναφορές για βασανισμό της κατά την προφυλάκιση της. 

· Τα κορίτσια και τις γυναίκες της κοινότητας Mkhondo στην Νότια Αφρική οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας με αποτέλεσμα το ποσοστό της μητρικής θνησιμότητας να παραμένει εξαιρετικά υψηλό. Επιπλέον δεν υπάρχει ενημέρωση για θέματα πρόληψης και προγεννητικού ελέγχου, ενώ ο φόβος του στιγματισμού είναι ιδιαίτερα έντονος ακόμη και εντός των νοσοκομείων.».

Περισσότερα: www.amnesty.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ