Κοσμος

Φωνή Soul με στίχο Yiddish

1876-644.jpg
Τατιάνα Μιχαλά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2896-21181.jpg

Η Τατιάνα Μιχαλά έζησε το comeback των θρυλικών Oi Va Voi στο Τελ Αβίβ

Το δυναμικό come back της πασίγνωστης μπάντας δε θα μπορούσε να σφραγιστεί παρά στο Τελ Αβίβ κι αυτό όχι μόνο γιατί η πλειονότητα των μελών της μπάντας είναι εβραϊκής καταγωγής, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους. 

Καταρχάς, το ίδιο το όνομα του συγκροτήματος Oi Va Voi σημαίνει κάτι αντίστοιχο του δικού μας, Θεέ μου! Τα Yiddish, η γλώσσα από την οποία προέρχεται αυτή η έκφραση, παρότι ομιλούνται ακόμη σε ολόκληρο τον κόσμο, αναπτύχθηκαν στις εβραϊκές κοινότητες της περιοχής του Ρήνου το 10 αιώνα μ.Χ. και εξαπλώθηκαν κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Είναι ένα μείγμα γερμανικών και εβραϊκών και αποτελούν σήμα κατατεθέν των κοινοτήτων των Ασκεναζιτών. 

Κατά δεύτερον, η μουσική της μπάντας ουσιαστικά βασίζεται στην klezmer, τη μουσική των εβραϊκών κοινοτήτων της Ευρώπης. Πρόκειται για λαϊκή μουσική που στηρίχθηκε σε βιβλικές παραδόσεις, αλλά παράλληλα δέχτηκε επιρροές και από την τοπική μουσική. Οι klezmorim ήταν περιπλανώμενοι μουσικοί εξ ανάγκης, καθώς οι ραβίνοι των κοινοτήτων αντιμετώπιζαν με κακό μάτι την κοσμική μουσική τους. Περνούσαν λοιπόν τον καιρό τους μαζί με τους τσιγγάνους, εξ ου και οι έντονες τσιγγάνικες επιρροές. 

Οι Oi Va Voi προσπαθούν να πουν «μια παλιά ιστορία με καινούργιο τρόπο». Γι’ αυτό και επέλεξαν μια μαύρη τραγουδίστρια που τραγουδάει Yiddish με φωνή soul, ενώ το ρόλο του παραδοσιακού βιολιστή (στη στέγη) κατέχει μια απίθανα σέξι βιολονίστα. 

www.jewish-theatre.com/visitor/article_display.aspx

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ