Κοσμος

Η ιστορία μιας αποκλειστικότητας

Πώς βγήκε στη δημοσιότητα το βίντεο που "έκαψε" τον Μιτ Ρόμνεϊ

32823-103920.jpg
Κωνσταντίνος Τζήκας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
26307-60592.jpg

Είναι το βίντεο που συζητείται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο και ίσως ένα από τα καθοριστικά συμβάντα της προεκλογικής περιόδου των ΗΠΑ: το βίντεο στο οποίο ο προεδρικός υποψήφιος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ, απαξιώνει τους πολιτικούς οπαδούς του αντιπάλου του και νυν προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Στο βίντεο, ο Ρόμνεϊ παρουσιάζεται να μιλάει με δωρητές του κόμματος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη συγκέντρωση εσόδων για την προεκλογική του εκστρατεία που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου στη Φλόριντα. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κάνει υποτιμητικά σχόλια για τους οπαδούς του Ομπάμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως αποτελούν το 47% του έθνους, το τμήμα εκείνο του πληθυσμού που εξαρτάται από την κυβέρνηση και θεωρούν τους εαυτούς τους θύματα, ενώ καταλήγει πως «δουλειά μου είναι να μην ανησυχώ γι’ αυτούς τους ανθρώπους».

Το βίντεο που έκαψε τον Ρόμνεϊ βγήκε στις 17 Σεπτεμβρίου στη σελίδα του αμερικανικού περιοδικού Mother Jones, ενός αριστερών αποχρώσεων περιοδικού (και μη κερδοσκοπικού οργανισμού) με σχετικά περιορισμένη απήχηση μέχρι πρόσφατα. Μόλις το καυτό βίντεο, μαζί με σχετικό άρθρο του αρχισυντάκτη της Mother Jones και πολιτικού σχολιαστή για το MSNBC, Ντέιβιντ Κορν, βγήκε στον αέρα, η επισκεψιμότητά του site χτύπησε "κόκκινο".

Σε άρθρο της Washington Post, ο Κορν αποκαλύπτει όλη τη διαδικασία που του χάρισε το τρομερό λαβράκι. Αυτός που ανακάλυψε μία πρώτη, κουτσουρεμένη εκδοχή του βίντεο ήταν ο freelance ερευνητής Τζέιμς Κάρτερ ο 4ος, εγγονός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ. Ο Κάρτερ ξετρύπωσε τυχαία το βίντεο στο YouTube, ενώ σέρφαρε στο site. Όπως ανέφερε σε συνεντεύξεις, ενθουσιάστηκε με το δυσφημιστικό για τον Ρόμνεϊ βίντεο, αφού, εκτός των άλλων, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία έχει επανειλημμένα αναφερθεί με υποτιμητικά λόγια στην προεδρία του παππού του. Με άλλα λόγια, ήταν η τέλεια ευκαιρία για οικογενειακή εκδίκηση!

Μάλιστα, ο ίδιος ο 87χρονος Τζίμι Κάρτερ, έστειλε αργότερα ευχαριστήριο email στον εγγονό του για την ανακάλυψη του βίντεο: «Τζέιμς: Καταπληκτικό. Συγχαρητήρια! Ο παππούς σου».

Ο Κάρτερ επικοινώνησε με αρκετούς εκπροσώπους των ΜΜΕ – ανάμεσά τους και με τη Huffington Post – αναφέροντας πως πιθανώς το άτομο που ανέβασε το βίντεο να είχε περισσότερο οπτικό υλικό από την εν λόγω εκδήλωση. Τελικά, ο Κάρτερ αποφάσισε να δώσει το θέμα στον Κορν, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν. 

Μέσα από πολλά tweets και email, ο Τζέιμς Κάρτερ ο 4ος κατάφερε να έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο που ανέβασε το βίντεο στοYouTube. Κατόπιν, και επί τέσσερις μήνες, ο Ντέιβιντ Κορν είχε σχεδόν καθημερινά τηλεφωνική επικοινωνία με την «πηγή», προσπαθώντας να τον πείσει, από τη μια να του παραδώσει ολόκληρο το βίντεο, από την άλλη πως δεν θα παραβιαστεί η ανωνυμία του. Την ίδια περίοδο, η ανταγωνιστική Huffington Post έδινε τη δική της μάχη για να ξετρυπώσει το άτομο πίσω από το επίμαχο βίντεο.

Όπως ανέφερε ο Κορν, το άτομο που ανέβασε το βίντεο – έγινε γνωστό πως είναι άνδρας –  προσπάθησε να κινήσει την προσοχή γύρω από αυτό, ποστάροντας αποσπάσματα από το βίντεο, μαζί με ανώνυμα σχόλια, στις σελίδες της Huffington Post και του site σχολιασμού DailyKos.

Σύμφωνα με τον Ράιαν Γκριμ της Huffington Post, ο άνδρας που τράβηξε το βίντεο φοβόταν μήπως η ενέργειά του ήταν παράνομη και το ενδεχόμενο να δεχθεί μήνυση. Προς το παρόν πάντως  κανείς δεν έχει κινηθεί νομικά εναντίον του.

Από τα όσα έχουν αφήσει να εννοηθούν ο Κορν και ο Γκριμ, ο ανώνυμος δημιουργός του βίντεο τοποθετείται πολιτικά στον προοδευτικό χώρο – χωρίς να είναι σαφές αν υποστηρίζει τον Ομπάμα – και πιθανώς ήταν παρών στην εκδήλωση της Φλόριντα με κάποια ιδιότητα, όπου και βιντεοσκόπησε κρυφά τη συζήτηση του Ρόμνεϊ με δωρητές.


Η φωτό είναι από το Salon.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.